Veelgestelde vragen

_BT Clear

Algemeen

Waarom is de zorg veranderd?
De overheid ziet graag dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. En mensen willen dat ook zelf. Mensen worden bovendien steeds ouder. Daardoor neemt de vraag naar zorg en ondersteuning toe. Inwoners willen bovendien meer inspraak in de zorg en ondersteuning. Ook moet er worden bezuinigd.

Wat is het Sociaal domein?
Alle organisaties, diensten en voorzieningen samen die mensen ondersteunen, de leefbaarheid vergroten en de participatie (meedoen) bevorderen.

Wat wordt bedoeld met Transitie?
De overgang van de zorgtaken van het Rijk en de provincie naar de gemeenten. Zoals het veranderen van de wet- en regelgeving en de financiering.

Wat wordt bedoeld met Transformatie?
Het gaat bij Transformatie om een inhoudelijke verandering: om vernieuwing of verbetering van de ondersteuning aan inwoners.

PGB

Wanneer betaalt de SVB mijn declaraties uit?
Dat hangt af van het contract met uw zorgverlener. SVB betaalt facturen uit in de maand na de maand waarin de zorg is verleend. Dus: uren gewerkt in de eerste maand betaalt zij uit in de tweede maand. SVB betaalt tussen de 5 en de 10 werkdagen nadat zij de factuur hebben ontvangen. Zorgverleners met een vast maandloon krijgen aan het einde van elke maand betaald.

Wanneer ontvang ik mijn budgetoverzicht?
De gemeenten, zorgkantoren en SVB zijn nog volop bezig om alle gegevens op orde te krijgen. Als dit is afgerond, volgt een budgetoverzicht per post. Staat nog niet alles goed? Dan wordt er nog aan uw dossier gewerkt. U ontvangt het budgetoverzicht dan later.

Wat moet ik doen als de afspraken met mijn zorgverlener veranderen?
Afspraken kunnen bijvoorbeeld veranderen doordat de zorgverlener meer of minder uren voor u gaat werken. Of vanwege een herindicatie.
Dan dient u de zorgovereenkomst aan te passen. Dat kan via de wijzigingsformulieren op de website van het SVB (www.svb.nl/pgb/formulieren).

Wmo

Welke nieuwe taken zijn opgenomen in de Wmo?
De nieuwe taken van de gemeente zijn: Dagbesteding, Individuele begeleiding bij het zelfstandig wonen, Kortdurend verblijf en Beschermd wonen. Deze taken vielen tot 1 januari 2015 onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Wat blijft hetzelfde?
De gemeente blijft verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers, maatschappelijke opvang, bestrijding huiselijk geweld en de individuele voorzieningen voor hulpmiddelen, vervoersvoorzieningen en woningaanpassingen. Deze vallen nu ook onder de Wmo 2015.

Wat is een algemene voorziening?
Deze voorzieningen zijn voor iedereen toegankelijk, met en zonder beperkingen. Voorbeelden zijn: openbaar vervoer, buurthuizen, klussendienst, thuisadministratie, boodschappenservice, maaltijdenservice, ouderenadviseurs, consultatiebureau, huisarts.

Wat is een maatwerkvoorziening?
Deze voorziening is bedoeld voor mensen die zichzelf niet kunnen redden in het dagelijkse leven en niet goed kunnen meedoen in de samenleving. Ook niet met hulp van anderen of met algemene voorzieningen. Voorbeelden zijn: beschermd wonen, individuele begeleiding thuis of (een deel van de) huishoudelijke hulp.

Jeugdhulp

Voor wie geldt de nieuwe Jeugdwet?
In de Jeugdwet is de leeftijdsgrens van 18 jaar het uitgangspunt voor jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen. Jeugdhulp kan doorlopen tot maximaal het 23ste levensjaar, voor zover deze hulp niet onder een andere wet valt.

Valt alle jeugdhulp onder de verantwoordelijkheid van de gemeente?
Nee. De zorg voor kinderen en jongeren met ernstige verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperkingen valt vanaf 2015 onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Het gaat om kinderen die blijvend zijn aangewezen op permanent toezicht of 24 uur zorg per dag.

Worden mijn vrienden, buren en familie verplicht ons kind te helpen met opvoedondersteuning?
De Jeugdwet stelt opvoedhulp door kinderen, vrienden of buren niet verplicht. De gemeente mag wel onderzoeken of het sociaal netwerk (familie, vrienden of buren) ouders en/of het kind kan helpen. De gemeente kan met deze hulp rekening houden bij het vaststellen van welke (aanvullende) hulp nodig is.

Participatiewet

Wat zijn de uitgangpunten van de Participatiewet?
Iedereen doet mee, iedereen werkt. Iedereen die kan werken doet dat naar eigen kunnen. Wie (tijdelijk) niet kan werken, zet zich in door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of door naar onderwijs.

Krijg ik begeleiding bij het vinden van werk?
Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het krijgen van een inkomen en voor het vinden van een betaalde baan. Voor mensen die niet op eigen kracht werk kunnen vinden, biedt de gemeente samen met werkgevers en maatschappelijke organisaties, ondersteuning op maat.

Wat is de Wet Sociale Werkvoorziening?
Mensen met een WSW-uitkering (Wet Sociale Werkvoorziening) werken op een ‘beschutte’ werkplek (sociale werkvoorziening) of onder begeleiding op een werkplek. Deze regeling is alleen nog voor mensen die voor 1 januari 2015 een WSW-uitkering hadden.

_BT Clear

_BT Clear