Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo):

Ondersteuning thuis voor zelfstandig wonen

Het liefst leeft en woont u natuurlijk zelfstandig. En ook de overheid stimuleert dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar in sommige situaties gaat dat niet vanzelf. Omdat het huishouden te zwaar wordt. Omdat u slechter ter been wordt. Of omdat uw woning niet helemaal geschikt is voor uw huidige situatie. De gemeente kan u ondersteunen bij het vinden van een oplossing.

_BT Clear

Denk aan ondersteuning thuis in de vorm van individuele begeleiding of hulp in het huishouden. Aan vervoersvoorzieningen zoals de Regiotaxi of een rolstoel. Of aanpassingen in uw huis. In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat waarvoor u bij de gemeente terecht kunt.

Hulp bij huishouden
Heeft u moeite met het schoonhouden van uw huis, boodschappen doen, koken of ander huishoudelijk werk? Dan kunt u eerst in uw eigen omgeving proberen om hulp te vinden. Uw familie, buren en vrienden willen u misschien wel helpen. Op www.hulpwijzerermelo.nl of www.hulpwijzerharderwijk.nl vindt u misschien bruikbare tips.

Toch hulp nodig via de gemeente?
Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar kunt u uw probleem niet zelf oplossen? Dan kunt terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente. Een medewerker van de gemeente komt bij u thuis op bezoek. De medewerker bespreekt samen met u op welke manier u voor uzelf kunt blijven zorgen. Dit noemen we: het gesprek.

Het gesprek
De medewerker bespreekt met u op welke manier u voor uzelf kunt blijven zorgen én of familie, vrienden of buren u eventueel kunnen helpen. Misschien zijn er in de buurt initiatieven, zoals vrijwilligers of verenigingen om u te helpen en soms is ondersteuning van de gemeente nodig. We zoeken samen naar de best passende oplossing in uw situatie. Heeft u professionele ondersteuning nodig, dan kunt u hiervoor bij een zorgaanbieder terecht. Als u dat prettig vindt, kunt u vragen of iemand in uw omgeving u daarbij wil helpen en/of bij het gesprek aanwezig wil zijn. U kunt ook gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE Veluwe.

Individuele maatwerkvoorziening
Blijkt na het gesprek dat de oplossingen u niet genoeg ondersteuning geven? Dan bekijkt de medewerker samen met u of het aanvragen van een zogenoemde ‘individuele maatwerkvoorziening’ nodig is waarmee u wél bent geholpen. Denk bijvoorbeeld aan een scootmobiel, hulp in het huishouden of hulp bij de administratie.

Eigen bijdrage
Als u ondersteuning krijgt van de gemeente, dan moet u in veel gevallen een deel zelf betalen. Dit heet: de eigen bijdrage. De eigen bijdrage geldt voor bijna alle Wmo-voorzieningen, zoals hulp bij het huishouden, een scootmobiel of een aanpassing in uw woning. Meer informatie: www.ermelo.nl, www.harderwijk.nl of www.hetcak.nl.

 

Sensoor is 24 uur per dag bereikbaar
Als u uw verhaal kwijt wilt

Soms is het fijn om met iemand te praten. Om uw verhaal kwijt te kunnen of om samen oplossingen voor een probleem te bedenken. Of gewoon vanwege het contact. Een goed gesprek lucht enorm op. Ieder mens heeft dit wel eens nodig. Heeft u behoefte aan een vertrouwelijk gesprek of een luisterend oor? U kunt 24 uur per dag terecht bij Sensoor. Per telefoon of e-mail (via een beveiligd systeem). Chatten kan op alle dagen van de week ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een aantal uren. U komt dan in contact met een getrainde vrijwilliger die met tijd en echte aandacht luistert naar uw verhaal. Deze vrijwilliger kan u ook doorverwijzen naar een andere instantie.

Sensoor is de grootste organisatie in Nederland die emotionele ondersteuning op afstand biedt. Vanuit 26 vestigingen door het hele land voeren zo’n 900 vrijwilligers 250.000 anonieme gesprekken. Zij worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten. Sensoor wordt gefinancierd via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en ontvangt donaties.

Telefoon 0900-0767 (5 ct. p/m)
Chat of e-mail: via www.sensoor.nl

_BT Clear

24 september tot en met 3 oktober

Week van de Eenzaamheid: Kom erbij & verbind

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s, het minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Van 24 september tot en met 3 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Honderden organisaties en vrijwilligers houden in het land diverse concrete activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Het thema is: ‘Kom erbij & verbind’. Verbinden speelt een sleutelrol bij de aanpak van eenzaamheid. Iedereen kan daar iets aan doen. Bijvoorbeeld door contact te leggen met iemand van wie u vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Voor professionals en vrijwilligers is verbinden de basis om eenzaamheid structureel aan te pakken.

Nieuwsgierig? Bekijk het programma op
www.samentegeneenzaamheid.nl/programma

_BT Clear