Samenleving En Route leidt mensen naar vrijwilligerswerk

Waar liggen úw kwaliteiten?

_BT Clear

Sociale contacten, zelfvertrouwen, talenten benutten … werken is om allerlei redenen belangrijk. Voor sommigen is de stap naar betaald werk te groot. Voor hen is er Samenleving En Route. Mensen ontdekken er hun talenten en worden op weg geholpen naar vrijwilligerswerk dat bij hen past. Zij krijgen ondersteuning van een coachvrijwilliger. Inwoners helpen dus elkáár.

Vrijwilligerswerk kan best spannend zijn, vooral als u lang tijd niet actief bent geweest. De meeste mensen willen best vrijwilligerswerk doen, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Bijvoorbeeld omdat ze weinig sociale contacten hebben, hun structuur kwijt zijn of de taal niet goed spreken. In april 2015 startte daarom het project Samenleving En Route. Er werden potentiële deelnemers geselecteerd én coach-vrijwilligers opgeleid; mensen die zelf graag actief blijven en het mooi vinden anderen te coachen. Inmiddels zijn 35 coaches voorbereid op hun taken. Het zijn mensen van allerlei leeftijden en achtergronden: 50plussers die moeite hebben om werk te vinden, gepensioneerden, maar ook jongvolwassenen die hun studie in de richting sociale wetenschappen hebben afgerond en mensen die wél een baan hebben en daarnaast coachvrijwilliger willen zijn.

Kwaliteiten
De deelnemer krijgt eerst een intakegesprek. Wie bent u? Wat heeft u in het verleden gedaan? Waar liggen uw kwaliteiten en mogelijkheden? En wat vindt u leuk? Daarna volgt een programma waarin de deelnemers samen met een trainer – een docent van Landstede – verder aan de slag gaan. Het programma omvat zeven bijeenkomsten, maar duurt nooit langer dan strikt noodzakelijk; maatwerk dus. Het doel: vrijwilligerswerk bij een niet-commerciële organisatie, zoals een stichting, vereniging of een (zorg)instelling. Als dit is gevonden, wordt de deelnemer gekoppeld aan een coachvrijwilliger, die de begeleiding verder oppakt. Die begeleiding kan intensief zijn en kan gericht zijn op allerlei leefgebieden: werk en privé. Als het goed gaat, kan de coaching ook kortdurend zijn.

Van jong tot oud
Inmiddels hebben zich circa 120 mensen aangemeld, van wie er 55 het programma hebben gevolgd. Er zijn al heel wat mensen aan de slag: van jong tot oud. Zoals die jonge vrouw die door omstandigheden al een tijd thuiszat. De muren kwamen op haar af. Ze kwam erachter dat ze best veel talenten heeft en heeft nu vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. En zoals die man van middelbare leeftijd met wie het niet zo goed ging. Hij doet nu allerlei vrijwilligerswerk en hielp onlangs nog drie dagen mee bij het Huttenfeest van Uwoon, ZorgDat en de gemeente Harderwijk. Als mensen de stap naar betaald werk kunnen maken, dan is dát het volgende doel. Voor sommigen is vrijwilligerswerk het hoogst haalbare. Daarin kunnen zij veel betekenen, voor zichzelf én anderen.

Samenleving En Route is een gezamenlijk project van Sociale Dienst Veluwerand, onderwijsorganisatie Landstede en welzijnsorganisatie ZorgDat. Het is bestemd voor inwoners van Ermelo, Harderwijk en Zeewolde en wordt medegefinancierd door de provincie Gelderland. Samenleving En Route werkt samen met Welzijn Ermelo en Welzijn Zeewolde. Meer informatie en aanmelding: www.samenlevingenroute.nl

 
_BT Clear

Traject ‘Route naar werk’ voor uitkeringsgerechtigden

Aan de slag met werkervaring

_BT Clear

De gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde hebben zich tot doel gesteld dat iedereen meedoet in de samenleving. Iedere inwoner die een uitkering heeft via de gemeente gaat aan de slag via de zogenaamde ‘Route naar werk’ om werkervaring op te doen. Elk van deze gemeenten heeft een locatie beschikbaar waar kan worden gewerkt. Ook kunnen mensen trainingen volgen. Het traject duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Alles is erop gericht om zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen bij een werkgever. Als dit (nog) niet mogelijk is, wordt bijvoorbeeld gekeken naar vrijwilligerswerk.

De gemeente wil zoveel mogelijk gebruik maken van alles wat er lokaal al aanwezig is. Kandidaten krijgen in het traject begeleiding van een Participatiecoach van de Sociale Dienst Veluwerand. Via deze aanpak verwacht de gemeente nog meer mensen een kans te bieden op werk.

Accountmanagement
De drie gemeenten kiezen voor inzet op lokale contacten met werkgevers. Elke gemeente heeft een accountmanager als eerste aanspreekpunt voor de werkgever.

Als een werkgever een kandidaat wil aannemen die nu nog een uitkering krijgt, dan kan de accountmanager samen de mogelijkheden in kaart brengen. Hij staat in contact met een team van collega’s dat weet welke kandidaten beschikbaar zijn en welke ondersteuning waar nodig kan worden ingezet. Zo kan snel en slagvaardig worden geschakeld en is er geen onnodig papierwerk. Als het nodig is kan de werkgever gebruikmaken van een subsidieregeling of bijvoorbeeld een proefplaatsing.

 

Regionale samenwerking in belang van werkgevers

De Participatiewet heeft tot doel dat zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan bij een werkgever, ook in geval van een arbeidsbeperking. Daartoe zijn landelijk afspraken gemaakt tussen overheid, werkgevers, vakbonden en UWV. Deze afspraken worden verder uitgevoerd in ‘arbeidsmarktregio’s’ (er zijn 14 gemeenten in de regio rond Harderwijk, Deventer, Zutphen en Apeldoorn). Het doel is, om het voor werkgevers eenvoudiger te maken iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Bijvoorbeeld door afspraken te maken over ondersteuning of het wegnemen van administratieve hobbels.

_BT Clear

_BT Clear