_BT Clear

“De mens staat centraal”

Per 1 januari 2015 heeft Gemeente Ermelo meer verantwoordelijkheden voor de zorg en ondersteuning aan onze inwoners. Als zorgdorp bij uitstek zien wij volop kansen. De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat door op een beweging die de gemeente twee jaar geleden al heeft ingezet in samenwerking met Harderwijk en Zeewolde: meer eigen verantwoordelijkheid en ‘eigen kracht’. Maar wat betekenen die wat ambtelijke woorden eigenlijk in de praktijk? Ze houden nadrukkelijk niet in dat u het zelf moet uitzoeken. Integendeel zelfs. We kijken naar úw situatie en úw behoeften. Wat kunt u zelf? Kunt u misschien ondersteuning krijgen van partner, familie, vrienden of buren? Welke professionele ondersteuning heeft u dan nog nodig?

Meer maatwerk

U denkt misschien: dat klinkt heel mooi, maar het ging toch om bezuinigingen? Inderdaad, we moeten het doen met minder geld. Dat was ook nodig. En het moet ook kunnen, want als gemeente staan wij veel dichter bij onze inwoners. Daardoor kunnen wij mensgerichter, persoonlijker en efficiënter werken. We kunnen goed achterhalen wat u écht nodig heeft, meer maatwerk. We kunnen sneller schakelen, bekijken waar de ondersteuning eenvoudiger en minder bureaucratisch kan. Want wij kennen de organisaties en zij ons. Samenwerking dus tussen zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, wijkverpleging en gemeente. Ook met dat doel zijn Stichting Welzijn Ouderen, Stichting Pinel en Stimenz per 1 januari 2015 opgegaan in één organisatie: Welzijn Ermelo.

Samenwerken

Het zal u vast niet uitmaken hoe we het achter de schermen hebben geregeld. Als u maar de ondersteuning krijgt die u nodig heeft; goed, snel en efficiënt. Daarom brengen we meer samenhang aan tussen Wmo-zorg, jeugdzorg en de Participatiewet (werk). Stel dat een gezin bij het Centrum voor Jeugd en Gezin aanklopt met vragen rond opvoeding. Dan kan het best zijn dat er andere problemen meespelen, zoals werkloosheid, financiën en gezondheidsproblemen. In zo’n situatie krijgt een gezin één aanspreekpunt: de regisseur. Er komt één ondersteuningsplan. De regisseur zorgt dat zorgverleners van diverse organisaties onderling goed samenwerken én bewaakt de afspraken en de voortgang. Kortom, eenvoudiger en met minder bureaucratie.

 

De mens centraal

De gemeente Ermelo stelt de mens centraal. Dit betekent dat mensen de ondersteuning krijgen die zij echt nodig hebben en dat geld niet de belemmering mag zijn. Natuurlijk, mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid, maar we mogen daarin niet doorslaan. 2015 is een overgangsjaar en ook in 2016 moet er nog veel gebeuren. De gemeenteraad heeft toegezegd een deel van de Rijksbezuinigingen in 2015 en 2016 op te vangen. Hiervoor hadden we al geld gereserveerd. Dat geeft ons de tijd alles zo goed mogelijk te regelen. Samen met organisaties en inwoners.

Laurens Klappe, wethouder (o.a. gezondheidzorg, Wmo, wijkgericht werken en mantelzorg & vrijwilligerswerk)

_BT Clear

Niemand op de reservebank

Hoe langer je zonder baan blijft, hoe lastiger het wordt weer werk te vinden. Al na enkele maanden wordt dat een probleem. De gemeente Ermelo kiest ervoor om in te zetten op snelheid, efficiency en maatwerk. Wie zich inschrijft als werkzoekende, wordt zo snel mogelijk – het streven is twee weken – toegeleid naar werk. En als werk er niet direct in zit? Dan wordt gezocht naar wat iemand op dat moment wel kan. Of hoe hij of zij vaardigheden kan ontwikkelen die helpen bij het zoeken naar werk en het behouden van een baan. Het doel? Niemand op de reservebank, zoveel mogelijk mensen, mét of zonder arbeidsbeperking, krijgen werk. Met deze aanpak geeft de gemeente invulling aan de Participatiewet, die per 1 januari jl. geldt.

Gelukkig

Wethouder Esther Heutink-Wenderich: “Leidraad is vooral onze eigen overtuiging dat het anders kan en moet. Ieder mens is van waarde en onderdeel van onze samenleving in Ermelo. Iedereen kan meedoen, omdat ieder mens talenten en mogelijkheden heeft. Mensen worden gelukkiger als ze werken of meedoen in de samenleving. Wij kijken daarbij zorgvuldig naar de individuele omstandigheden van mensen.” Het succes van deze aanpak hangt mede af van bedrijven in Ermelo. “Daarom zijn we in juli gestart met het project Samen Werkend Ermelo, dat wordt getrokken door Jan Hermen Vroegindeweij. Hij en zijn collega’s bezoeken de Ermelose bedrijven. Zij bekijken samen met hen waar een match te maken is en waar mogelijkheden zijn om mensen in dienst te nemen. Het project begint nu te lopen.”

“Iedereen kan meedoen, omdat iedereen wel iets kan.”

Vrijwilligerswerk

Niet iedereen kan de stap naar werk (direct) maken. Voor hen zoeken we naar mogelijkheden van vrijwilligerswerk bij een niet-commerciële organisatie, zoals een verzorgingshuis, school of vereniging. “Er is voor iedereen van alles te doen”, stelt de wethouder. “Ook met vrijwilligerswerk doen mensen weer mee en krijgen ze voldoening en zelfvertrouwen. En ze doen werk- en dagritme op.” Als het even kan, is vrijwilligerswerk de opstap naar betaald werk. Maar voor sommigen blijft die stap te groot. Voor hen creëren we andere mogelijkheden, bijvoorbeeld bij een sociaal-werkbedrijf.”

Esther Heutink-Wenderich, wethouder (o.a. Participatiewet, arbeidsmarktbeleid en economische zaken)

 
_BT Clear

_BT Clear