Familie Joosten met hulp de multiproblemen te lijf 

“We blijven doorvechten voor onze kinderen”

Sommige mensen krijgen tegenslag op tegenslag. Zo ook de familie Joosten*. Ze krijgen van alle kanten professionele hulp. Dat is positief, maar het vergroot wel de kans op inefficiency. Daarom werkt de gemeente momenteel aan een nieuwe werkwijze voor gezinnen met meerdere problemen.

_BT Clear

Het gezin Joosten bestaat uit vader, moeder en drie jonge kinderen. De vader had een eerdere relatie. Na het verbreken van dat samenlevingscontract, leerde hij zijn huidige vrouw kennen, met wie hij twee kinderen kreeg. Het oudste kind had de hoofdverblijfplaats bij de moeder (zijn ex-vrouw); er was co-ouderschap. De verstandhouding tussen vader en moeder escaleerde toen zij aangaf te willen verhuizen naar een ander deel van Nederland. Daarop betichtte de moeder het gezin van een ernstig misdrijf. Dit leidde tot uithuisplaatsing van hun beider kind (waardoor de vader het kind vrijwel niet meer zag), een rechtszaak en een hoger beroep. De vader werd werkloos en er ontstonden schulden. Zijn huidige vrouw, de stiefmoeder van het kind, kreeg een ernstige depressie. Het gezin raakte ontwricht. Voor 1 januari 2015 werd via Bureau Jeugdzorg intensieve pedagogische thuiszorg ingezet. Ook krijgt het gezin (de vrouw) psychische ondersteuning, begeleiding vanuit het Leger des Heils en hulp bij het huishouden (Wmo). 
 

Wmo-loket
Sinds 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning thuis. Naar aanleiding van een melding bij de Wmo heeft een gesprek plaatsgevonden bij het gezin thuis. “In dit gesprek heb ik verteld wat onze situatie is en verteld wat wij nodig hebben”, aldus de vader. “Het was een goed gesprek. We voelden ons serieus genomen en er werd met ons meegedacht. Ze begrepen onze situatie en verleenden alle medewerking. We hielden alle zorg en ondersteuning. Daar zijn we heel blij mee, want zonder deze hulp redden we het op dit moment echt niet.” Het gezin is over het algemeen tevreden over de ondersteuning, hoewel het met de ene organisatie beter klikt dan met de andere. “Dat is begrijpelijk, want een multiprobleem is per definitie complex”, aldus de Wmo-klantmanager. “Je kunt daar dus vanuit meerdere invalshoeken naar kijken.”

Transparanter
Momenteel zijn gemeenten en organisaties druk doende de zorg en ondersteuning aan gezinnen met meerdere problemen efficiënter en transparanter te maken. De Wmo-klantmanager: “Voor deze gezinnen gaan we toe naar één zorgplan en één regisseur. Deze regisseur wordt het centrale aanspreekpunt voor het gezin en coördinator voor de ingezette zorg en ondersteuning. Het doel is, dat alle partijen optimaal met elkaar samenwerken, wat ten goede komt aan de kwaliteit van de zorg en ondersteuning.”
 
Stapje voor stapje

Het gezin gaat stapje voor stapje vooruit. De moeder is onder behandeling van een psycholoog en krijgt medicatie, wat zijn vruchten begint af te werpen. De vader heeft sinds kort weer werk, waardoor de financiële situatie verbetert. We blijven doorvechten, in het belang van onze kinderen.”
 
*Joosten is een fictieve naam, ter bescherming van de privacy van het gezin.

_BT Clear

_BT Clear

Ook voor het gesprek met de gemeente

Onafhankelijk cliëntondersteuning via MEE

Wilt u een beroep doen op voorzieningen in (jeugd)zorg, onderwijs, welzijn, wonen of werk & inkomen? En hebt u daar ondersteuning bij nodig? Dan kunt u bij MEE Veluwe terecht voor een professionele en onafhankelijke cliëntondersteuner. Samen met deze ondersteuner kijkt u wat u zelf kunt en welke mogelijkheden er zijn om (weer) mee te doen in de samenleving.

U kunt een cliëntondersteuner inschakelen:

  • voor alle vragen over bijvoorbeeld opvoeding & ontwikkeling, samenleven & wonen, leren & werken of regelgeving & geldzaken (voor alle leeftijden);
  • om mee te gaan met bijvoorbeeld een gesprek met de gemeente, bij een onderzoek of bij een aanvraag voor een voorziening of zorg;
  • voor ondersteuning bij een indicatie voor langdurige zorg.
 

Onafhankelijke cliëntondersteuning voor Joey

Wel of geen recht op Leerlingenvervoer

De moeder van Joey (10 jaar) is alleenstaand. Joey heeft PDD-NOS en zit op het Speciaal Onderwijs. Moeder heeft een brief ontvangen van de gemeente waarin staat dat Joey geen Leerlingenvervoer meer krijgt. Ze neemt vervolgens contact op met MEE. Bij MEE krijgt ze een onafhankelijke cliëntondersteuner, in dit geval een consulent Sociaal Juridische Dienstverlening. Deze biedt een luisterend oor en analyseert vervolgens samen met moeder het (juridische) kader van de beslissing van de gemeente. Hieruit wordt duidelijk dat Joey wel in aanmerking komt voor Leerlingenvervoer. Ze adviseert moeder in bezwaar te gaan tegen de beslissing en staat haar bij tijdens deze procedure. De gemeente ziet – door de aangevoerde gronden van bezwaar – in dat Joey wel in aanmerking komt voor Leerlingenvervoer. Joey kan alsnog gebruik blijven maken van het taxibusje.

_BT Clear

_BT Clear