Nadruk op samen-redzaamheid:

Veranderingen in de zorg

Of het nu gaat om bijvoorbeeld dagbesteding, begeleid zelfstandig wonen, opvoedingsondersteuning of ondersteuning bij werk, opleiding en inkomen … als inwoner van de gemeente Ermelo, Harderwijk of Zeewolde krijgt u de zorg of ondersteuning die u nodig heeft. Dat blijft zo. Maar de samenleving verandert. We leven gemiddeld langer en hebben meer ondersteuning nodig. De zorgkosten stijgen. Daarom verandert de zorg. Sinds 1 januari 2015 heeft de gemeente meer zorgtaken. Op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugdhulp en arbeidsparticipatie. In deze krant leest u hoe de ondersteuning door de gemeente is geregeld. En wat u misschien zelf kunt doen en regelen.

_BT Clear

Ieder mens voelt zich graag nuttig. Het is daarom heel belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij, voor zingeving én levensgeluk. Net zo belangrijk is het, dat we verantwoordelijkheid dragen voor ons eigen leven. En dat we omzien naar elkaar. Vanuit die gedachte ondersteunt de gemeente haar inwoners. Samen onderzoeken we wat u zelf kunt én wat uw partner, familie of buren misschien voor u kunnen doen. En waar nodig schakelen wij professionele ondersteuning in. Op deze manier houdt u meer invloed op uw eigen leven. Het is dus belangrijk dat u goed weet wat u nodig heeft. Zodat u goed bent voorbereid op het gesprek met de medewerker van de gemeente.

Wat is er veranderd in de Wmo?
Woont u zelfstandig en heeft u – vanwege een beperking, ziekte of ouderdom – ondersteuning nodig? Dan kunt u terecht bij de gemeente. Voortaan is de gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van zorg of ondersteuning. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) staat waar de gemeente voor verantwoordelijk is.

Wat is er veranderd in de jeugdhulp?
Wilt u (extra) ondersteuning voor uw kind jonger dan 18 jaar of voor uw gezin? Ook dat gaat via de gemeente. Daarvoor gaat u naar het Centrum voor Jeugd en Gezin. De gemeente is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor onder meer: ambulante jeugdhulp, pleegzorg, verblijf in een jeugdinstelling, hulp aan kinderen met een psychische aandoening, ondersteuning aan jongeren met een beperking en jeugdreclassering. Dit is vastgelegd in de nieuwe Jeugdwet. Deze wet geldt voor jongeren tot 18 jaar. De gemeente is ook verantwoordelijk voor jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar die jeugdhulp krijgen vanuit een strafrechtelijke beslissing in het jeugdstrafrecht. U krijgt de ondersteuning van een professionele organisatie, die zo duidelijk en efficiënt mogelijk werkt. U krijgt er één vaste regisseur voor alle hulpverlening. Het doel: één plan, één aanpak, één regisseur. Met deze professional bespreekt u de meest passende ondersteuning. Wat kunt u wél zelf? En kunnen uw familie, vrienden of buren misschien ondersteuning geven? Lukt dat allemaal niet, dan organiseert de gemeente de ondersteuning. En dat is altijd maatwerk. Want ieder mens en iedere situatie is anders.

Dat is er veranderd door invoering van de Participatiewet?
In de Participatiewet staat dat iedereen zoveel mogelijk meedoet in de maatschappij en werkt naar vermogen, bij voorkeur bij reguliere werkgevers. De gemeente biedt ondersteuning of begeleiding voor wie dat nodig heeft. En als werken echt niet lukt, is er de bijstand. Vanuit deze voorziening kunnen mensen weer proberen om actief te worden in de samenleving. Zodat de stap naar werk kleiner wordt. Zo draagt de Participatiewet eraan bij dat alle inwoners van Ermelo, Harderwijk en Zeewolde een actieve rol kunnen hebben in de maatschappij.

_BT Clear

_BT Clear