Het persoonsgebonden budget (pgb):

Zélf uw ondersteuning inkopen

Heeft u door ziekte, beperking of ouderdom zorg of ondersteuning nodig? En blijkt na het gesprek dat u in aanmerking komt voor een maatwerk ondersteuning? Dan heeft u de keuze: zorg in natura of een persoonsgebonden budget. Als u kiest voor zorg in natura, dan regelt de gemeente uw zorg bij de aanbieders waarmee zij een contract heeft afgesloten. U hoeft dan niet zelf een administratie bij te houden. Bepaalt u liever zelf met welke organisatie of leverancier u in zee gaat? Dan kunt u kiezen voor het persoonsgebonden budget. Hiermee koopt u uw zorg zelf in. U maakt zelf afspraken met uw zorgverlener over het werk, de tijden en de kosten.

Voorwaarden voor het verkrijgen van pgb
Wilt u een pgb aanvragen bij de gemeente? Dan krijgt u de vraag waarom het reguliere zorgaanbod van de gemeente niet passend is in uw situatie. Het is belangrijk dat u het pgb kunt beheren. Immers, u moet zelf een contract afsluiten met zorgverleners, hen aansturen én de administratie doen. De diensten, hulpmiddelen en aanpassingen die u aanschaft moeten bovendien veilig en van goede kwaliteit zijn. De gemeente of het zorgkantoor controleert of u voldoet aan de voorwaarden voor een pgb. Deze voorwaarden verschillen per soort pgb (zie www.regelhulp.nl).

Eigen bijdrage
Voor de meeste voorzieningen in de Wmo betaalt u mogelijk een eigen bijdrage. Dit is afhankelijk van ondermeer uw leeftijd, inkomen en vermogen. Voor jeugdhulp geldt een ouderbijdrage op basis van het aantal dagdelen. Bereken uw eigen bijdrage op www.hetcak.nl

Meer informatie over de tarieven: www.svb.nl en www.hetcak.nl

 

Liesbeth, omgangsondersteuner bij het Centrum voor Jeugd en Gezin:

Het belang van de kinderen staat voorop

Ruim 60.000 minderjarige kinderen in Nederland hebben jaarlijks te maken met scheiding van hun ouders. In bijna de helft van de gevallen komen er problemen met de omgangsregeling. In de regio Noord-Veluwe (Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek) kunnen ouders en kinderen ondersteuning krijgen bij de scheiding. Onder meer via het project ‘Omgangsondersteuning Noord Veluwe’, dat wordt uitgevoerd door MD Veluwe en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Voor dit project worden getrainde vrijwilligers als omgangsondersteuner ingezet om een begeleide omgangsregeling tussen kind(eren) en de niet-verzorgende ouders goed te laten verlopen. Liesbeth is één van hen. In een team van zo’n tien mensen ondersteunt zij ouders en kinderen in een moeizame echtscheidingssituatie. “Onze bijdrage is divers. Soms brengen we het kind van de ene naar de andere ouder, voor een paar uur of voor een weekend. We arriveren dan altijd iets voor het vertrek en blijven even bij de ouder waar het kind verblijft. Zo leert het kind ons een klein beetje kennen, zodat het zich hopelijk veilig voelt. In sommige situaties blijven we bij het omgangsmoment.

Wij brengen het kind dan naar de ouder waar het niet woont en blijven voor een aantal uren in het gezin. Een derde mogelijkheid is, dat ouder en kind gebruik maken van het Omgangshuis. Dit is een neutrale, kindvriendelijke ruimte en buitenspeelplaats waar het kind op woensdagmiddag of zaterdag gezellig kan spelen met vader of moeder. Inmiddels heb ik alle vormen van ondersteuning gedaan. Ik hoop zo mijn steentje te kunnen bijdragen voor de meest kwetsbare groep: de kinderen. Want hoe een situatie ook loopt, het belang van de kinderen staat altijd voorop.”

 

Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers

Zorg voor een ander (en voor uzelf?)

Zo’n 2,6 miljoen Nederlanders verleent meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden mantelzorg. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dat kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met de persoon voor wie zij zorgen. Dat geeft veel voldoening, maar kan ook heel zwaar zijn. De gemeente doet er alles aan om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. Bijvoorbeeld met respijtzorg: een kortdurend verblijf in een zorghotel of dagopvang. Dit biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken even helemaal aan een ander over te laten.
Kijk eens op www.mezzo.nl

Vrijwilligers of vrijwilligerswerk gezocht?

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Zonder hen kunnen veel zorginstellingen, sportverenigingen en veel andere organisaties hun belangrijke maatschappelijke functie niet goed uitoefenen. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo regelt alles rondom het vrijwilligerswerk in Ermelo. In Harderwijk is dat het Steunpunt Vrijwilligerswerk en Maatschappelijke Stage van ZorgDat en in Zeewolde is dat het Steunpunt Zeewolde. Bent u op zoek naar vrijwilligers? Of wilt u graag vrijwilligerswerk doen? Ga dan naar de vacaturebank op de website van het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk:
www.vrijwilligerswerkermelo.nl, www.vrijwilligerswerkharderwijk.nl of www.steunpuntzeewolde.nl. Het steunpunt geeft ook informatie en advies aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties én biedt scholing aan vrijwilligers.

_BT Clear

_BT Clear