_BT Clear

Centrum voor Jeugd en Gezin Ermelo

Voor vragen over opgroeien,
opvoeden en gezondheid

Iedere ouder wil graag het allerbeste voor de kinderen. Zodat zij veilig en gezond opgroeien. Maar opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Met vragen over en ondersteuning bij opgroeien, opvoeden en gezondheid kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Ermelo.

“Moeders informeren moeders is echt voor iedereen. Je staat naast elkaar als moeders in een zelfde levensfase. Ik zou het super vinden om straks zelf een moeder met mijn ervaringen te kunnen helpen.”

Al tijdens de zwangerschap kunt u met uw vragen en twijfels terecht bij het CJG. En na de geboorte ondersteunt het CJG in alle fases van het opgroeien en opvoeden: van baby, peuter, kleuter en basisschoolkind tot puber en jongvolwassene. Het CJG biedt opvoedondersteuning en gezinscoaching. Een afspraak maken is niet nodig. Loop gerust binnen en bespreek uw vragen.

Het gezinsplan

CJG-basisteammedewerker Lianne: “Met het oog op de nieuwe Jeugdwet werken we sinds 1 januari 2015 op een andere manier.

“Na het overlijden van mijn broertje wist ik even niet zo goed ‘hoe nu verder’. Het is fijn dat Marsha van het CJG bij mij op school, op Het Groevenbeek werkt. Praten helpt, als je het maar de tijd geeft.”

Er is nu één samenwerkend team met professionals uit diverse zorg-organisaties. En we werken gezamenlijk met een eenduidig gezinsplan. Daarin leggen we vast: gegevens van de gezinsleden, een omschrijving van situatie en de zorgen, de zaken die wél goed gaan en wat er nodig is. Met als doel: één plan en één regisseur. Dat werkt efficiënt en voorkomt dat organisaties langs elkaar heen werken. En het is vooral prettig voor de klant.”

“Je hoeft helemaal geen probleem te hebben om naar het CJG te gaan. Een simpele vraag bijvoorbeeld als ‘ hoe overbrug ik 8 uur autorit naar vakantie’, daar heeft het CJG goede tips voor.”

Eigenwaarde

Collega Marga: “We leggen in dit gezinsplan ook vast welke ondersteuning een gezin al krijgt, van een professionele organisatie of van een naaste. Want ook wij doen voortaan meer een beroep op de eigen mogelijkheden van mensen. Wij moeten meer coachend aanwezig zijn: Wat kunt u zelf doen en met hulp van naasten en wat is er daarnaast nog nodig aan professionele ondersteuning?”

Nadruk op preventie

Het CJG Ermelo doet veel aan preventie, zodat een kleine vraag geen groot probleem wordt. Zo kunnen ouders de training ‘Positief opvoeden’ volgen. Voor kinderen zijn er groepstrainingen in sociale vaardigheden en omgaan met scheiding. Ook vinden nieuwe moeders en ervaren moeders elkaar in Ermelo. Het CJG doet nog veel meer aan preventie. Daarvoor werkt het nauw samen met collega-organisaties, scholen, voorschoolse voorzieningen, GGZ en consultatiebureaus. Zij zien namelijk 99 procent van de kinderen al.”

 

Prettig en veilig wonen in eigen wijk

In Horst en Telgt startten buurt- bewoners een eetgroep. En met succes. Want inmiddels is er nóg een eetgroep. En regelmatig een koffieochtend. Doel: het contact tussen mensen in de buurt stimu- leren én eenzaamheid tegengaan.

Dit is één van de vele initiatieven die inwoners van Ermelo zelf hebben geïnitieerd. Ze krijgen daarbij ondersteuning van het Leefbaarheidsteam (medewerkers van Welzijn Ermelo, politie, Uwoon en gemeente). Het team ondersteunt inwoners bij initiatieven die bijdragen aan verbetering van de leefomgeving. Mireille Heemskerk van het Leefbaarheidsteam: “Buurtbewoners weten als beste wát er beter kan in hun wijk. Vaak hebben ze zelf al een idee of oplossing.”

Benaderbaar

Het Leefbaarheidsteam is laagdrempelig benaderbaar en gaat ook zelf de wijken in. Het team organiseert bewonersbijeenkomsten en hoort op die manier wat er leeft. Ook de Burendag en de Buitenspeeldag worden aangegrepen om initiatieven op gang te helpen. Een voorbeeld: “We kregen klachten binnen van bewoners. Er werd in hun straat te hard gereden door ouders die hun kind afzetten bij de school in deze straat. We hebben dit opgepakt samen met de buurtbewoners, school, ouders en de wijkagent. Het bleek voor veel mensen echt een eyeopener; ze waren zich er niet van bewust.”

Ontmoeten

Aan een verbetering hoeft geen probleem ten grondslag te liggen. “Een mooi voorbeeld is het hofje bij de La Reystraat. De gemeente ging dat opnieuw beplanten. We hebben toen een bijeenkomst gehouden over de vraag wat er met dit hofje moest gebeuren. Omwonenden bedachten een parkachtige plek waar mensen elkaar ontmoeten. Twee van hen hebben dit plan verder uitgewerkt.”

Verantwoordelijk

Mireille: “Doordat we mensen motiveren om zelf met ideeën en oplossingen te komen, kunnen we allemaal invloed uitoefenen op de leefbaarheid in onze eigen wijk. Dat geeft niet alleen voldoening, maar het zorgt er ook voor dat mensen zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor hun wijk.”

_BT Clear