INFORMATIEKRANT Berg en dal

Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Berg en Dal e.o.

_BT Clear

“Blijf in beweging, daarmee bewijs je jezelf een dienst

Mevrouw Miep Polman (95) uit Berg en Dal brak ruim twee jaar geleden na een val haar heup. Het maakte haar bewust van het belang van goede valpreventie. Samen met fysiotherapeut Pim Leenders gaat zij één keer per week aan de slag om zo goed mogelijk fysieke balans te hebben en te houden.

Inmiddels ben ik bijna weer de oude”, zegt mevrouw Polman. “Mijn angst om te vallen en de daardoor veroorzaakte onzekerheid heb ik grotendeels overwonnen. Dit komt mede door de goede begeleiding van Pim. Hij heeft mij oefeningen geleerd om mijn spieren te versterken. Die oefeningen doe ik dagelijks braaf in mijn stoel. Je moet vooral in beweging blijven, anders gaat je conditie achteruit en val je gemakkelijker. Ook heeft hij aangeraden altijd gebruik te maken van een rollator. Dat vond ik in het begin erg moeilijk. Je hebt zo je eigen gewoontes en het idee ‘ach dat doe ik wel even snel’. Maar de rollator blijkt zoveel veiligheid te geven, het is inmiddels mijn trouwe bondgenoot. Door de fysiotherapie ben ik mij nu bewust van mijn zwakke kanten en valgevaren, daar houd ik rekening mee.”

Bewustwording kan valincidenten voorkomen

“Bewustwording is een van de belangrijkste aspecten om vallen te voorkomen”, zegt Pim Leenders, fysiotherapeut bij ZZG zorggroep. Samen met bijvoorbeeld de ergotherapeut kijkt Pim naar de valrisico’s in huis. “We kijken naar het totaalbeeld, zowel naar de fysieke aspecten als naar de leefomstandigheden. De valkuil is vaak dat mensen teveel dingen tegelijkertijd willen doen. Ook het verbeteren van de conditie levert een bijdrage aan valpreventie. Met fysiotherapie kun je bereiken dat iemand meer balans heeft. Een goede balans is cruciaal.”

Mevrouw Polman is blij met de fysiotherapie. “Ik weet nu dat je in beweging moet blijven, daarmee bewijs je jezelf een dienst. Wanneer mijn kleinkinderen iets voor me willen doen, zeg ik: ‘Blijf maar zitten, ik doe het zelf wel’. Dan pik ik ongemerkt weer wat beweging mee.”

Op zoek naar zorg die u verder helpt? Maak gerust een afspraak voor een kosteloos huisbezoek, bel: 024 - 366 57 77 of kijk op onze website zzgzorggroep.nl.

Wonen met zorg in een huiselijke omgeving

Op een rustige locatie op loopafstand van het centrum van Beek ligt Kalorama ’t Höfke. Hier kunt u wonen met 24 uur per dag zorg in de nabijheid. In ’t Höfke heerst een huiselijke en gemoedelijke sfeer.

"Bij ons woon je in een prettige omgeving met zorg”, vertelt Hans Cornelissen, projectleider van ’t Höfke. “Welke zorg iemand krijgt, hangt altijd af van de persoonlijke situatie. Sommige bewoners zijn nog redelijk zelfstandig en anderen hebben meer zorg nodig. We zien dat het aantal mensen met dementie toeneemt en daar passen wij onze zorg op aan. Wat ’t Höfke bijzonder maakt, zijn de bewoners met ieder hun eigen levensverhaal.”

Midden in de lokale gemeenschap

“We maken echt deel uit van het dorp”, gaat Hans verder. “Senioren en mantelzorgers zijn van harte welkom bij ons. Om bijvoorbeeld een hapje mee te eten in ons restaurant De Hofferij, om deel te nemen aan activiteiten of om tijdelijk in een van onze Topkamers te verblijven als het thuis even niet meer gaat. Dat kan allemaal. De biljartvereniging uit het dorp komt bij ons biljarten en er wordt regelmatig koersbal bij ons gepeeld. Die verwevenheid met het dorp vinden we belangrijk. Net als aandacht voor het welzijn van de bewoners. Er wordt veel georganiseerd: van creatieve activiteiten, samen koken en het samen bezoeken van een winkel in het dorp tot hulp bij het skypen naar een kleinkind in Australië.”

Bewoner, 92 jaar: “Na een periode van revalidatie bij Kalorama woon ik sinds twee jaar met veel plezier in ’t Höfke. Ik ben happy en voel me hier thuis.”

Restaurant De Hofferij

Het afgelopen jaar is er veel vernieuwd bij ‘t Höfke. Er zijn twee schitterende huiskamers met open keuken gerealiseerd en op de begane grond hebben we nu restaurant De Hofferij. Hier wordt net als in de huiskamers dagelijks vers gekookt. In overleg met de bewoners stelt de kok een menu samen. Iedere ochtend is er een ontbijtbuffet en ’s avonds staat er een buffet klaar voor de avondmaaltijd. Wat dat betreft lijkt het hier bijna een hotel!”

Tot ziens bij ’t Höfke in Beek! Wilt u meer weten over de zorg en dienstverlening van Kalorama? Bel: (024) 684 77 77 of kijk op www.kalorama.nl.

_BT Clear