INFORMATIEKRANT Berg en dal

Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Berg en Dal e.o.

_BT Clear

Katja: “Ik wil mijn kinderen een goed voorbeeld geven”

Aan ambities en grote dromen heeft Katja Rolvink (36) uit Groesbeek geen gebrek. Toch belandde ze in de bijstand. Met de hulp van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen vond ze een passende woning én een manier om studeren te combineren met de zorg voor haar vijf kinderen.

Als jong meisje droomde Katja van een carrière in de paardenwereld. Zonder diploma vertrok ze daarvoor naar België. Ze runde daar een paardenpension en was actief in de sport. Na haar zwangerschap haalde Katja haar oude niveau niet meer. Katja: “Ik kan dingen niet half doen. Ik besloot dus te stoppen met de wedstrijden en mij te richten op mijn eigen (paarden) fotografiebedrijf.” Als alleenstaande moeder in Nijmegen lukte het haar niet om de zorg voor haar kinderen te blijven combineren met haar bedrijf. “Toen moest ik een uitkering aanvragen. Helemaal niet wat ik wilde.”

Zoek balans

Met grote plannen kwam ze 2,5 jaar geleden terecht bij haar consulent bij WerkBedrijf, Nader Fathi. Een universitaire studie geschiedenis volgen en dan lesgeven, was haar nieuwe droom. “Maar zo’n studie duurt in deeltijd 6 jaar en ik had een groot gezin. Dat bleek gewoon niet haalbaar.” Samen met Nader Fathi stippelde ze een route uit die wél paste bij haar leven. Eerst een ruimere woning vinden en daarna studeren. Het werd een opleiding in de zorg, want daar is zeker werk in te vinden. Katja: “Ik heb van Nader Fathi geleerd om af en toe pas op de plaats te maken. Het is oké om veel ambitie te hebben, maar het is verstandiger om te zoeken naar balans.”

Een voorbeeld voor mijn kinderen

Inmiddels heeft Katja haar praktijkexamens gehaald en is ze op zoek naar een stageplek. Studeren én zorgen voor haar kinderen is zwaar, maar ze weet precies waar ze het voor doet. “Pas als de drie jongste kinderen in bed liggen, kan ik beginnen met studeren. Een avondje netflixen zit er voor mij nooit in.” Haar motivatie? “Een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Ik laat ze zien dat je niet moet berusten in je situatie, maar dat je er zelf iets van moet maken. En natuurlijk doe ik het ook voor mezelf. Ik wil onafhankelijk zijn en mezelf blijven ontwikkelen.”

Meer weten over de mogelijkheden bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen? Kijk dan op www.werkbedrijfrvn.nl.

Gratis computercursus in de bibliotheek

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert in verschillende vestigingen in de gemeente Berg en Dal gratis ‘Klik & Tik’ cursussen. Tijdens deze cursus leer je de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Vrijwilliger Jo: “Als begeleider is het ontzettend leuk om deze mensen achter de computer te zien groeien.”

In Bibliotheek Beek-Ubbergen zitten op dinsdagochtend acht mensen ingespannen achter een computerscherm. Jo en zijn vrouw Marian staan de cursisten met raad en daad terzijde. Hij vertelt: “De meeste deelnemers beginnen met veel twijfels aan de cursus. Maar al snel komen ze erachter dat ook zij met de computer overweg kunnen. Bovendien vinden ze het prettig om andere mensen te ontmoeten en elkaars ervaringen te delen.”

Informatie zoeken op internet

Het echtpaar Marjan en Wigger wil vooral leren hoe ze op internet informatie kunnen opzoeken. “Ik heb al een kijkje genomen in de webwinkel van de HEMA”, glundert Marjan. Corry heeft vandaag geleerd hoe ze moet knippen en plakken. Dat blijkt nog best moeilijk. “Maar we worden hier heel goed geholpen. Ik kan inmiddels al wel informatie opzoeken via internet”, vertelt ze trots. Carolien vindt de Engelse termen op haar iPad nog lastig. “Ik begrijp pas tijdens de cursus wat deze woorden betekenen.”

Meedoen in de maatschappij

Alle deelnemers zijn het erover eens: de cursus is leerzaam, de begeleiding geduldig en de bijeenkomsten gezellig. Volgens Jo heeft de bibliotheek een belangrijke functie als het gaat om de brede educatie van mensen. “Niet alleen met digitale trainingen, maar ook met een aanbod voor bijvoorbeeld laaggeletterden. Zodat mensen beter mee kunnen doen in de maatschappij. De bibliotheek is en blijft een ideale ontmoetingsplek waar mensen ongedwongen kunnen binnenlopen om informatie te halen, een praatje te maken of gewoon om een tijdschrift of krant te lezen.”

Ook met de computer leren werken? De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert gratis Klik & Tik cursussen in de bibliotheken in Beek-Ubbergen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn. De cursus duurt tien weken. Meer informatie is te vinden op www.obgz.nl/digitaalvaardig. Of haal de brochure ‘Digitaal op weg’ in de bibliotheek.

_BT Clear