INFORMATIEKRANT Berg en dal

Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Berg en Dal e.o.

_BT Clear

Moeite om de huur te betalen? Trek tijdig aan de bel!

Steeds meer mensen hebben moeite om hun vaste lasten te betalen. Dan gaat het niet alleen om de zorgverzekering en de energierekening, maar ook om de huur. Om mensen met betalingsproblemen tijdig te helpen, is Oosterpoort een nieuwe campagne gestart.

Hoeveel mensen betalingsproblemen hebben, is lastig in te schatten”, zegt Marieke van Kesteren, beleidsadviseur bij Oosterpoort. “Volgens landelijke cijfers loopt een op de vijf huishoudens een verhoogd risico op financiële moeilijkheden. Wij zien mensen pas als ze een huurachterstand hebben. Een dak boven je hoofd is zó belangrijk. Zelfs als mensen schulden hebben bij de zorgverzekeraar of energiemaatschappij blijven ze de huur zo lang mogelijk betalen.”

Oosterpoort is vorig jaar gestart met een nieuwe campagne, samen met Waardwonen en de gemeenten Heumen en Berg en Dal. Centraal staat de website Achterdevoordeur.net. Marieke: “Daarop staan tips over het voorkomen van betalingsproblemen, maar ook waargebeurde verhalen van mensen die financiële moeilijkheden hadden.”

Hulp op maat

Wie op de website naar “Ik kan de huur niet betalen’ gaat, komt op een pagina van Oosterpoort en krijgt het advies contact op te nemen. Vanaf dat moment komt klantconsulent Angelie Tax in beeld. “Ik maak met mensen een afspraak en dan kijken we samen welke schulden er zijn en hoe Oosterpoort kan helpen.”

Angelie en haar collega’s bieden hulp op maat. “We kunnen bijvoorbeeld een betalingsregeling voor de huur treffen. Als er meer schulden zijn, kunnen we mensen ook verwijzen naar de gemeente of de stichting SchuldHulpBuddy. De vrijwilligers van die stichting kunnen helpen om de administratie weer op orde te krijgen.”

Schaamte niet nodig

Angelie merkt dat veel mensen het een hele stap vinden om contact op te nemen. “Het is makkelijker om te zeggen dat je dakgoot lekt dan dat je de huur niet kunt betalen. Maar schaamte is absoluut niet nodig. Veel mensen hebben gewoon pech gehad. Als je bij­voorbeeld langdurig ziek wordt of je baan kwijtraakt, kun je snel in de problemen komen. Trek dan aan de bel! Wij zijn er om te helpen.”

Zie voor meer informatie: www.achterdevoordeur.net.

Help ook mee zwerfafval opruimen!

Wij zijn de Wijkhelden uit Beek

Onze omgeving is van ons allemaal. Helaas vinden we nog vaak zwerfafval. Wijkhelden willen hier iets aan doen. Zo ook het Wijkheldenteam uit Beek. Een paar keer per jaar komen de Wijkhelden uit dit team bij elkaar en gaan ze met knijpers, hesjes en afvalzakken op pad.

Zwerfafval opruimen

Vincent Oostvogel, vrijwilliger en oprichter van zijn team: “We ruimen iedere keer veel zwerfafval zoals verpakkingen, blikjes en flesjes en nog veel meer op. Wist je dat het minimaal 50 jaar duurt voordat een blikje helemaal vergaan is? En dat een plastic flesje pas na 90 tot 100 jaar vergaan is? Ook kauwgom is een probleem. Dit kan wel 20 jaar blijven liggen, als het in de natuur belandt. Dat wil toch niemand?” aldus Vincent.

Gezellig

Vincent: “Ons team bestaat uit 35 Wijkhelden (kinderen en volwassenen). Wij vinden het bijzonder en leuk dat jong en oud samen de handen uit de mouwen steken en meehelpen hun buurt schoon te maken.” Naast dat de groep goed werk doet, is het vooral ook heel gezellig samen. Vincent: “Iedereen heeft een eigen voorkeursplek waar hij of zij graag zwerfafval opruimt. Bij het fietspad, in de straten, bij het beekje en ga zo maar door. Tussendoor houden we pauze en zorgen we samen voor een verfrissing met iets lekkers. Als we terugkomen, praten we enthousiast over wat we allemaal vonden. We verbazen ons iedere keer weer over wat mensen toch allemaal weggooien. We hopen dat dit in de toekomst echt verandert. We praten hierover na tijdens een heerlijke kop soep die mijn vrouw Berdien klaar heeft staan. Of willen de kinderen liever een kop warme chocolademelk? Het kan allemaal, want we bedanken iedereen graag voor hun inzet. Na het opruimen kunnen we weer genieten van onze mooie natuur en door een opgeruimde buurt lopen. Dat is toch fijn voor iedereen?”

Aanmelden

Meld je ook aan via www.wijk-helden.nl. Vincent: “Ga als volwassen vrijwilliger alleen op pad of sluit je aan bij een van de groepen zoals die van ons. Gezellig en wie weet tot snel!”

_BT Clear