INFORMATIEKRANT Berg en dal

Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Berg en Dal e.o.

Will vond werk 

_BT Clear

Gemiddeld heeft 1 op de 10 Gelderlanders, moeite met lezen, schrijven en rekenen. En meestal ook met computergebruik. Vaak schamen ze zich hiervoor. Vergroten van hun vaardigheden (en daarmee) zelfvertrouwen heeft positief effect op het gebied van werk en andere aspecten zoals financiën en sociale contacten. Zo ook bij Will.  
 
Als kind had Will moeite met school. Hij ging al jong werken. Dat ging jaren goed, maar door de crisis raakte hij zijn baan kwijt. Will merkte dat werk vinden nu anders gaat. “Vroeger kon je bellen of langsgaan en vragen of er werk is, nu gaat alles via de computer.” Hij moest een CV en sollicitatiebrieven schrijven. En sollicitaties invoeren in de Werkmap van het UWV. Allemaal via de computer. Will kwam er niet uit.  

Een familielid wees hem op de cursus Taal en Computer. Hier leerde Will beter lezen, schrijven en omgaan met de computer. Hij kan nu e-mailen, vacatures en informatie opzoeken op internet, omgaan met de Werkmap van het UWV en Microsoft Word. En nóg belangrijker, Will kreeg meer zelfvertrouwen. Hij kon zo makkelijker werk vinden en heeft nu een leuke baan als verkeersregelaar. 

Voordat Will als verkeersregelaar kon werken, moest hij eerst een 3-daagse training doen. Will vertelt: “De eerste dag was theorie, met aan het eind van de dag een test. Haalde je die niet, dan lag je er meteen uit. Gelukkig had ik bij het ROC geleerd om goed de vragen te lezen en haalde ik de test.” 

Ook in zijn werk blijkt de cursus van ROC Nijmegen nuttig. Will vertelt: “Ik moet steeds kijken waar ik de volgende klus heb en hoe laat. Daarvoor ga ik naar de website van mijn werkgever. Ook e-mailberichten lees ik daar.” Will gebruikt hiervoor soms zijn computer, maar meestal zijn telefoon. Daar is hij inmiddels heel handig mee. En hij gaat verder met de cursus bij ROC Nijmegen, hij blijft leren. “Ik raad het iedereen aan.”

De cursus Taal en Computer van ROC Nijmegen is te volgen in Groesbeek, Nijmegen, Wijchen en Beuningen .

Meer weten?

Kijk op www.roc-nijmegen.nl/nederlands of bel: 024-890 4024.

_BT Clear

Buurtmarkt: een leer-werkplek

_BT Clear

De Buurtmarkt in Breedeweg is een leer-werkplek voor mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is. Sinds 2012 vormt het een kloppend hart in Breedeweg: een ontmoetingsplek, een opleidingsplek, maar ook een plek voor dagelijkse boodschappen en een heerlijke kop koffie.

Pluryn is de ‘grote broer’ van de Buurtmarkt. Pluryn begeleidt mensen in hun werk en biedt opleidingen. De inspanningen zijn gericht op vergroting van zelfredzaamheid en loonwaarde. Om mensen passend werk te bieden in arbeidsmatige dagbesteding exploiteert Pluryn zelf een aantal maatschappelijke ondernemingen. Dit zijn ondernemingen die commercieel werken, ze moeten hun eigen exploitatie sluitend hebben. De ondernemingen hebben echter geen economische winstdoelstelling maar een sociale winstdoelstelling. Dat betekent dat zoveel mogelijk mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt passend werk moet worden geboden.

De Buurtmarkt is een buurtwinkel voor de alledaagse boodschappen, maar daarnaast verkopen wij veel regionale producten. Producten die echt uit de buurt komen. Een mooi voorbeeld is het vlees van de Buurtmarkt: je kunt de koeien zien grazen in de weide. Binnen de Buurtmarkt is een ambachtelijke bakkerij: hier kunnen bezoekers terecht voor brood, bolletjes of gebak. Voor een uitsmijter, kop koffie of een broodje gezond kun je terecht op ons terras of in onze horeca-corner. Elke dinsdagmiddag wordt deze corner omgebouwd tot buurt-ontmoetingspunt en wordt er soep gekookt voor de hele buurt. Binnen de Buurtmarkt in Breedeweg zijn 40 cliënt-medewerkers actief en 12 werkbegeleiders.

Zij werken allen samen met hun eigen talenten. Bij de begeleiding van de cliënt-medewerkers vormt de arbeidscoach een belangrijke schakel. De arbeidscoach zoekt samen met de cliënt-medewerkers naar mogelijkheden en formuleert gezamenlijk leerdoelen hiervoor. De begeleiding is er op gericht om de cliënt-medewerkers zoveel mogelijk te laten groeien en zelfstandig te laten zijn. Voor sommigen is een arbeidsmatige dagbesteding een goede invulling, voor anderen ligt een betaalde baan in het verschiet. Hiervoor wordt er dagelijks getraind en gewerkt aan doelstellingen door de cliënt-medewerkers.

Dus de Buurtmarkt is niet zomaar een buurtwinkel: het is een plek waar mensen boven zichzelf kunnen uitstijgen en doelen kunnen bereiken die ze misschien nooit gedacht hadden te kunnen behalen.

_BT Clear