Edam

Edam-Volendam-Zeevang vormen één gemeente: stad-dorp-landelijk gebied met lintdorpen binnen een oud veenweidegebied. Edam is het oudste gedeelte met een goed bewaarde historische binnenstad waar het stratenpatroon sinds de laat 16e eeuw ongewijzigd is gebleven.

De stad is overzichtelijk en heeft gespecialiseerde winkels, horeca en meerdere terrassen.
Edam is uitstekend beloopbaar en het is heerlijk om te dwalen langs de alleen al 180 Rijksmonumenten en dan zijn er nog de vele Gemeente- en Provinciale monumenten.

Zelfs in het hoogseizoen loopt u nog in alle rust langs de sfeervolle grachten, die hier havens worden genoemd.

Hoogtepunten zijn een bezoek aan het Edams Museum (gesloten op maandag) en de Grote Kerk, beroemd om de gebrandschilderde ramen geschonken door de Steden van Holland en de gilden zoals de Scheepstimmerlieden en de Zoutzieders. Een beklimming van de toren behoort tot de mogelijkheden en daar heeft u een schitterend uitzicht over het IJsselmeer tot aan Almere, of Amsterdam. De Grote Kerk is iedere middag open van 13.30 - 17.00 uur.

Mogelijkheden genoeg voor een heerlijk verblijf.

Volendam

Volendam, het oude vissersdorp aan het Markermeer, dat bekend is om zijn klederdracht, muziek en vis. De kleine huisjes achter de haven in het Doolhof, die dicht tegen elkaar aan gebouwd zijn en de authentieke sfeer van vroeger ademen. Het is heerlijk om over de Dijk en door het oude Doolhof te wandelen.

Souvenirwinkels die zeven dagen per week open zijn. Restaurants met een Volendammer sfeer, waar een groot deel van het menu uit vis bestaat. Zo uit het water vers op het bord. Aan de haven staat nog steeds de visafslag (1934) waar vroeger de vis werd geveild. Klederdracht? U kunt zelf een kostuum aantrekken en bij één van de fotografen aan de Dijk een foto laten maken: een leuk souvenir.

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee Mooiste strand van Nederland biedt volop mogelijkheden

Ken je het mooiste stukje Nederland al? Dat vind je tussen Camperduin en Petten. Dit strand en duingebied, de Hondsbossche Duinen, is ontstaan door de versterking van de kust met zand uit zee. De kust is hier veilig én mooi geworden en biedt volop mogelijkheden voor een dagje uit. Zonnen, vliegeren en spelen op het prachtige brede strand, fietsen en wandelen op de nieuwe paden en van het uitzicht genieten vanaf het nieuwe panoramaduin.

Voor jong en oud

Direct naast het strand vind je het Informatiecentrum Kust. In de tentoonstelling Zand tegen Zee lees, hoor en zie je alles over de kustversterking. Een bezoek is ook voor de kinderen leuk: ze kunnen een speurtocht doen, dieren spotten, het zeepbel- en het overstromingsspel spelen. En er is een leuke interactieve zandbak.

Fietsroute

Vanaf het informatiecentrum start een (GPS) fietsroute die je onderweg van alles vertelt over het oude en nieuwe land. De route is gratis verkrijgbaar.

Leuke activiteiten

In het informatiecentrum zijn regelmatig extra gratis activiteiten. Informatie vind je op hhnk.nl/zandtegenzee. Graag tot ziens voor een gratis bezoek op Strandweg 4 in Petten. We zijn open van 7 april tot 1 november van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Parkeren is gratis.

Voor de watersportliefhebber is Volendam een perfecte plaats om te zeilen, en degenen die het rustig aan willen doen, kunnen met een rondvaart van de Marken Express naar het voormalige eiland Marken gebracht worden. 

Bij een bezoek aan Volendam mag u ook het Volendams Museum met zijn oude interieurs, klederdrachten en, uniek in de wereld, het sigarenbandjeshuisje niet overslaan. Buiten het dorp zijn enkele kaasboerderijen die u kunt bezichtigen. 

_BT Clear