Activiteiten overzicht

_BT Clear

Wandelroutes

10 mooiste wandelingen

Veenweide en industrie, dorp en stad, nieuwe en oude architectuur: ontdek de Zaanstreek aan de hand van de 10 mooiste wandelingen volgens streekkenners.
Zaanstreek
www.zaans.nl/zien-en-doen/wandelen

BUITENPLAATSEN EN KASTELEN ROUTE VELSEN (5,5 KM)

Door de rijke bewoners van Amsterdam zijn in het verleden schitterende buitenplaatsen aangelegd. Wandel dwars door deze groene omgeving met haar mooie tuinen.
Start: Parkeerplaats Beeckestijn,
Velsen-Zuid
www.ijmuidenaanzee.nl

SPORTIEF EN RUIG KENNEMERLAND (25 KM)

Tijdens deze wandeltocht ervaar je hoe mooi groen en ruig de gemeente Velsen is. De route brengt je langs forten, ruïnes en landgoederen.
Start: Villa Westend,
Velserbroek
www.vvvijmuidenaanzee.nl

NS-wandeling Helderse duinen (9.5, 14 of 15,5 km).

Deze afwisselende wandelroute brengt je vanaf Den Helder Zuid (hier bevindt zich
tevens het Kunst- en Natuurproject De Nollen) over slingerpaadjes door de duinen naar de
Helderse Zeedijk waar je kunt genieten van het uitzicht en even kunt uitwaaien. Onderweg kom je langs de Stelling Den Helder, (openlucht) musea en prachtige uitgestrekte natuur.
Den Helder
www.denhelder.online

BUNKERROUTE (2,5 KM)

Wandel door de duinen van IJmuiden langs bunkers van de beruchte Atlantikwall. Na afloop van je wandeling drink je een drankje op het zonnige IJmuiderstrand.
Start: Tegenover het Bunker Museum,
IJmuiden
www.ijmuidenaanzee.nl

Stadswandeling Mooi Enkhuizen

Ontdek de Gouden Eeuw van Enckhuysen met de gratis app Mooi Enkhuizen. De wandeling is ook op papier beschikbaar. Gratis verkrijgbaar bij de VVV.
Historische centrum
Enkhuizen
www.enkhuizenboeit.nl

VELSERPAD (30 KM)

Wandel langs de cultuurhistorische hoogtepunten in Velsen. 15 informatieborden vertellen je onderweg het verhaal van onze groene en mooie gemeente.
Start: Station Santpoort Zuid,
Santpoort-Zuid
www.ijmuidenaanzee.nl

IJMUIDEN VAN DUDOK (5 KM)

In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van IJmuiden gesloopt. Tijdens deze wandelroute zie je de wederopbouw van IJmuiden met moderne naoorlogse architectuur.
Start: Plein 1945,
IJmuiden
www.ijmuidenaanzee.nl

Fietsroutes

EEN RONDJE VELSEN (21 KM)

Fiets langs statige panden in Oud-IJmuiden, langs de duinen met landgoed Duin & Kruidberg en de Ruïne van Brederode. Of bekijk de villa’s en de molen De Zandhaas in Santpoort.
Start: Pontplein,
Velsen-Zuid
www.ijmuidenaanzee.nl

BEECKESTIJN ROUTE (24 KM)

Ervaar hoe mooi Velsen is met de landgoederen Beeckestijn, Waterland, Velserbeek en Duin & Kruidberg. Fiets door een lichtglooiende, groene omgeving.
Start: Parkeerplaats Minister van Houtenlaan,
Velsen-Zuid
www.ijmuidenaanzee.nl

GROEN IJMUIDEN (30 KM)

IJmuiden ligt ingeklemd tussen twee grote groene gebieden. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en recreatiegebied Spaarnwoude. Ervaar de rust en ruimte als je hier doorheen fietst.
Start: Parkeerplaats Minister van Houtenlaan,
Velsen-Zuid
www.ijmuidenaanzee.nl

Fortenland Fietsroute (48km)

Met deze fietstocht kom je langs maar liefst 7 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Gooi & Vecht. Onderweg kom je ook langs rivier de Vecht en natuurgebied het Naardermeer.
Start in Gooi & Vecht
www.routesingooivecht.nl/fortenland

KENNEMERDUINEN (28 KM)

Je fietst door een verborgen parel van Nederland: Nationaal Park Zuid – Kennemerland. Misschien spot je de ‘Big Five’ van Velsen wel in de duinen.
Start: Parkeerplaats Minister van Houtenlaan,
Velsen-Zuid
www.ijmuidenaanzee.nl

MARATHON IJMUIDEN (42,2 KM)

Fiets door recreatiegebied Spaarnwoude, het schitterende duinlandschap en bewonder de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. Je fietst langs de zuidkant van het kanaal terug naar het startpunt.
Start: Pontplein,
Velsen-Zuid
www.ijmuidenaanzee.nl

Gehele jaar

Kasteel Muiderslot

Met o.a. een nieuwe audiotour door de kasteeltuinen en een kindertour- en speurtocht is er genoeg leuks te doen in en om het kasteel! Koop vooraf je kaartje op de website. Dagelijks geopend.
Muiden
www.muiderslot.nl

In de Zaanbocht

Even uit- of afstappen langs het mooiste stukje Zaan is de moeite waard. Je heb hier mooi uitzicht op het industriële erfgoed aan de overkant.
Zaanweg,
Wormerveer
www.zaans.nl/ontdek-de-zaanstreek/zaanbocht

KlimVallei

In het bosrijke recreatiegebied Mariëndal, kun je helemaal los gaan. In het klimpark klim je tussen de toppen van de bomen met uitdagende hindernissen op 4 tot wel 8 meter hoog! Het park bestaat uit vier lussen met verschillende moeilijkheidscategorieën. Reserveren is verplicht!
De Helderse Vallei 7A, Den Helder
www.deklimvallei.nl

Nederlands Vestingmuseum

In de prachtig geconserveerde vestingstad Naarden ligt het Nederlands Vestingmuseum. Even geen demonstraties met bulderende kanonnen, maar je kunt zelf nog genoeg ontdekken! Van dinsdag t/m zondag geopend
Naarden-Vesting
www.vestingmuseum.nl

Dam vol terrassen

De terrassen hebben op uitgaansplein De Dam in Stadshart Zaandam alle ruimte gekregen en het plein lijkt nu één groot terras.
Stadshart, Zaandam

Kano –en supverhuur Den Helder

Kanoverhuur Den Helder is gevestigd in De Helderse Vallei en het middelpunt van alle kanoroutes die Den Helder en Juliandorp rijk is! Vanuit hier kan er alle kanten op gevaren worden. Er zijn vier prachtige routes die je brengen door de stad, langs forten en bunkers, en door de po lder/ boerenvelden, waarvan iedereen gebruik mag maken. Reserveren verplicht!
De Helderse Vallei 7A, Den Helder
www.kanoverhuurdenhelder.nl

Speelpark Oud Valkeveen

Koop een e-ticket en kom spelen in o.a. 35 attracties en speeltoestellen! Het park is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Kijk voor de corona-maatregelen op de website. Dagelijks geopend.
Naarden
www.oudvalkeveen.nl

Klimmen op Texel

Op vakantiepark De Krim in De Cocksdorp bevindt zich het Klimpark ‘Klimmen EnZo’. U kunt verschillende hoogte-parcoursen klimmen en een vrije val maken! Vanuit de centrale toren van 10 meter hoog zijn er routes van verschillende niveaus uitgezet om u 2 uur te vermaken! Toegang vanaf 1.30m lengte.
Vakantiepark de Krim, Cocksdorp
www.texel.net/nl/anderhalvemeter-activiteiten

Kindertheater de Toverknol

Dagelijks meerdere keren per dag de kindervoorstelling Prinses met de dikke bips.
Spiegelstraat 8a, Haarlem
www.detoverknol.nl

Neo-Zaanse architectuur

In het centrum van Zaandam vind je het stadhuis en het gestapelde huisjeshotel Inntel. Wereldberoemd inmiddels vanwege moderne interpretatie van de typisch Zaanse houtbouw.
Stadshart, Zaandam
www.inntelhotelsamsterdamzaandam.nl

Fort de Schans

Wandel over het historische fort en geniet van het Texelse landschap. Een leuk, educatief en gratis uitje.
Schansweg, Oudeschild
www.texel.net/nl/anderhalvemeter-activiteiten

Hertenkamp Enkhuizen

Bij de ingang hangen keycords. Wanneer je binnenkomt doe je deze om en bij vertrek hang je hem weer op. Geen keycords? Dan even wachten. Van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
Wilhelminaplantsoen 2, Enkhuizen
www.hertenkampenkhuizen.nl

Lammetjes knuffelen

De Schapenboerderij Texel is geopend, maar er mag maar één gezin tegelijk een half uur in de schuur om lammetjes te bekijken en knuffelen. Daarna heeft u de mogelijkheid om nog op het buitenterrein te verblijven. Reserveren is noodzakelijk. Dagelijks van 9.00 t/m 17.00 uur geopend.
Pontweg 77, Den Burg
www.schapenboerderijtexel.nl

Museum Haarlem

65 jaar Bloemenmeisjes
In 2020 bestaan ze 65 jaar: de Haarlemse Bloemenmeisjes. Sinds jaar en dag zijn zij actief als hostessen tijdens evenementen, bedrijfspresentaties, beurzen, openingen en andere bijeenkomsten. In de jaren ’80 en ’90 vlogen zij naar onder andere Japan en Florida om Haarlem te promoten. Nog steeds heten zij bezoekers welkom met een glimlach en een bloem, als teken van de Haarlemse gastvrijheid.
Groot Heiligland 47, Haarlem
www.museumhaarlem.nl

Toneelschuur en Filmschuur

Toneel
De eerste twee weken van juni vaste bespeler en Haarlemmer Steef de Jong en zijn voorstelling Sisi Boy.
Vanaf 16 juni Toneelgroep Het Volk met hun voorstelling De Bezoeking.

Film
Releases van voor de tijdelijke sluiting: The Wild Goose Lake, Woman en Do The Right Thing, Emma, The Lighthouse, J’acusse. Nieuwe relaeses: La Vérité.
Lange Begijnestraat 9, Haarlem
www.toneelschuur.nl

Buitenmuseum Hembrug

Bezoek gratis de openlucht presentatie over de wapen- en munitiefabriek die vanaf eind 19de eeuw op het mysterieuze Hembrugterrein was gevestigd.
Hembrugterrein, Zaandam
www.zaansmuseum.nl/hembrug-museum

Klimpark Streekbos

Het avontuurlijke klimpark is iedere woensdag, vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen geopend voor alle leeftijden! Geopend woensdag, vrijdag t/m zondag en feestdagen. Reserveer een plekje via de website.
Veilingweg 21, Bovenkarspel
www.klimparkstreekbos.nl

Calidris Vogelsafari’s

Ga je mee op vogelsafari? Je wordt opgehaald door de safaribus en je ziet in korte tijd een aantal prachtige natuurgebieden op Texel, terwijl je uitleg krijgt over de vogels die we daar zien. Een ideale kennismaking met vogels kijken of een mogelijkheid om je kennis van vogels te verdiepen.
Texel
www.vogelsoptexel.nl

Anno Haarlem

In de kelders van het stadhuis – het hart van de stad dat er al sinds de veertiende eeuw staat – ontdek je alles over de geschiedenis van Haarlem. Bekijk er bijvoorbeeld de animatiefilm Vogelvlucht en zie hoe de imposante Grote of St.-Bavokerk is gebouwd, laat je meevoeren naar de gloriedagen van Haarlem in de Gouden Eeuw en verwonder je over de ontwikkeling die bewoners van deze monumentale stad in de loop der eeuwen hebben doorgemaakt. Van donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur geopend.
Haarlem
www.visithaarlem.com/nl/cultuur/geschiedenis

Artzaanstad

Artzaanstad is een begrip op het gebied van hedendaagse kunst. Deze kunstverhuur en galerie heeft alle ruimte om ook in deze tijden bezoek te ontvangen.
Hembrugterrein, Zaandam
www.artzaanstad.nl

Theater Elswout

Vanaf 1 juni weer een uitgebreid programma aan kindertheater. Vooraf reserveren noodzakelijk.
Elswoutslaan 24a, Overveen
www.theaterelswout.nl

Zaansche molens

Een werkende molen van binnen bekijken? Op de Zaanse Schans kun je verfmolen De Kat en houtzaagmolen Het Jonge Schaap weer bezoeken.
Zaanse Schans – Zaandam
www.zaanschemolen.nl

De Poelboerderij

Deze boerderij vormt het bezoekerscentrum voor het unieke veenweidegebied Wormer- en Jisperveld. Vanaf half juni kun je weer mee op vaarexcursie.
De Poelboerderij, Wormer
www.poelboerderij.nl

Blote Voetenpad

Een leuke uitdaging voor alle leeftijden! Voorlopig alleen nog voor gezinnen en vooraf reserveren noodzakelijk. Van woensdag t/m zondag geopend
De Gouw 11, Bovenkarspel
www.gouwevoeten.nl

Singer Laren

In de museumtuin – ontworpen door Piet Oudolf – is een tentoonstelling met beelden van Pépé Grégoire, winnaar van de Singer Prijs 2020. Ook het terras en de museumshop zijn geopend. Het museum zelf opent op 30 juni. Van dinsdag t/m zondag geopend.
Laren (NH)
www.singerlaren.nl

Rondvaart met de TX44 Waddencruise

Een heerlijke boottocht om zeehonden te spotten bij de Razende bol. Daarnaast gaat de tocht door de marinehaven van Den Helder. Tijdens de cruise krijgt u interessante informatie.
Haven 6, Oudeschild
www.tx44.nl

Speeltuin Kindervreugde

Ouderwets leuke speeltuin met zo’n 40 klassieke en moderne speeltoestellen, op loopafstand van de oude binnenstad. Van maandag t/m zondag van 12.30 tot 17.30 uur geopend.
Wagenaarstraat 1a, Enkhuizen
www.speeltuin-enkhuizen.nl

Zaans Museum

Laat je meenemen naar een wereldberoemd stukje Holland. Het Holland van de molens, industrieën, groene houten huizen en Nederlandse iconen als Albert Heijn, Honig en Verkade.
Zaanse Schans, Zaandam
www.zaansmuseum.nl 

Bootje varen, zeilen en surfen

Lekker uitwaaien op het water. Kom zeilen, surfen, SUPpen of met een bootje door de grachten varen. Ook (privé-)lessen. Dagelijks geopend.
Kooizandweg 6, Enkhuizen
www.zeilschoolenkhuizen.nl

VANAF 1 JULI

Hortus Overzee

Geheime tuinen in de binnenstad van Den Helder! Laat je verrassen, verwonderen en inspireren in de sfeervolle kassen en geheime tuinen. Je vindt hier niet alleen een prachtige, kleurige collectie in- en uitheemse planten, maar ook een rustgevende Japanse tuin met stromend water, natuurstenen bruggetjes, koikarpers, schildpadden en natuurlijk veel mooie planten. Van maandag t/m vrijdag en zondag geopend.
Soembastraat 83, Den Helder
www.hortusoverzee.nl

T/M 12 JULI

FACE IT – William Rutten

Fototentoonstelling met portretten door dé celebrityfotograaf van Nederland. Boek vooraf je tijdslot op de website van Museum Hilversum.
Hilversum
www.museumhilversum.nl

T/M 31 AUGUSTUS

Fort Family Rally

Ontdek de stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tijdens dit corona-proof gezinsuitje met de auto. Met forten-bingo, leuke vragen, puzzels en raadsels.
Start in Muiderberg
www.fortrally.nl

T/M 13 SEPTEMBER

Fietsboot op de Loosdrechtse Plassen

Combineer varen en fietsen en stap aan boord van de Fietsboot! De boot stopt o.a. bij strand De Strook en recreatie-eiland Markus Pos. Check de website voor vaartijden en haltes.
Vertrek Loosdrecht / Breukeleveen
www.defietsboot.nl

Onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk voor een actuele status op de website van het evenement of op de website van de organisatie zelf.
_BT Clear