Beleef de gouden Eeuw op de fiets

Pakhuizen, havens, monumentale panden en de geur van specerijen: plan een fietstocht door Westfriesland en de oude binnenstad van Alkmaar en ervaar de roemrijke zeventiende eeuw. Met het fietsroutenetwerk in Noord-Kennemerland en Westfriesland stelt u zelf een aantrekkelijke route samen om de grandeur uit deze periode te ondervinden. De VOC-steden Hoorn en Enkhuizen mogen niet ontbreken, evenals de oudste stad van Westfriesland, Medemblik; de moeite meer dan waard. 

Meer informatie over het fietsroutenetwerk in Westfriesland vindt u op de website van het Recreatieschap Westfriesland: www.recreatieschapwestfriesland.nl
Meer inspiratie vindt u ook op hollandbovenamsterdam.com. Actief bezig zijn is leuk en ervan genieten is nog fijner.

Stedelijk museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

Jan Sluijters, Zittend naakt (Greet), Ca. 1909, olieverf op doek, Museum Voorlinden, Wassenaar

Parel van Noord-Holland

Stedelijk Museum Alkmaar is een van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Het museum presenteert een fraaie collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in het museum. In de vaste tentoonstelling komen de oeuvres van kunstenaars als Else Berg, Mommie Schwarz, Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot en Piet en Matthieu Wiegman ruim aan bod. In de 'Gouden Eeuw van Alkmaar' zijn onder meer schilderijen te zien van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Caesar van Everdingen. Voor het hele gezin is er de interactieve historische tentoonstelling over het Beleg van Alkmaar: beleef het Beleg zelf van dag tot dag.

Wiegman, De Smet, Sluijters – de Collectie Paul Rijkens

Tot en met 30 augustus presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de Collectie Paul Rijkens. De tentoonstelling biedt een verrassende en kleurrijke selectie werken van Jan Sluijters, Matthieu Wiegman, Gustave De Smet, Constant Permeke en andere belangrijke Belgische en Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Veel schilderijen zijn afkomstig uit particulier bezit en nooit eerder voor publiek te zien geweest.

TE ZIEN IN STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR

Van 22 februari t/m 30 augustus:
Collectie Paul Rijkens: Wiegman, De Smet, Sluijters
Van 14 maart t/m 16 augustus:
75 jaar vrijheid; verhalen om nooit te vergeten
Van 27 juni t/m 13 september:
Genomineerden Victoriefonds Cultuurprijs
Van 26 september t/m 24 januari 2021:
Allart van Everdingen, het ruige landschap
Van 26 september t/m 24 januari 2021:
Reinaert de Vos

_BT Clear