recreatie noord-holland


_BT Clear

Volendam

Volendam, het oude vissersdorp aan het IJsselmeer dat bekend is om zijn klederdracht, muziek en vis. De kleine huisjes achter de Haven in het Doolhof die dicht tegen elkaar aan gebouwd zijn en die de authentieke sfeer van vroeger ademen. Het is heerlijk om over de Dijk en door het oude Doolhof te wandelen. Souvenirwinkels die zeven dagen per week zijn geopend.

Restaurants met een Volendammer sfeer waar een groot deel van het menu uit vis bestaat. Klederdracht? U kunt zelf een kostuum aantrekken bij één van de fotografen aan de Dijk en een foto laten maken, een leuk souvenir. Voor de watersportliefhebbers is Volendam een perfecte plaats om te zeilen en degenen die het rustig aan willen doen kunnen een tochtje maken met de Marken Express. Er zijn kaas / klompen boerderijen die u kunt bezichtigen. Bij een bezoek aan Volendam mag u ook het Volendams museum met zijn klederdrachten, sigarenbandjeshuisje en de palingrokerij met het palingsound museum niet vergeten.

U kunt bij de VVV Volendam een boekje met een wandeling door Volendam kopen. Elke woensdag en zaterdag kunt u bij voldoende deelname om 14.00 een rondwandeling met een gids in het Volendamse kostuum door het centrum van Volendam maken. De gids begeleidt u langs alle bezienswaardigheden en uiteraard komt u ook over de Dijk.

_BT Clear

EDAM, De rust op nog geen uur van de hoofdstad

_BT Clear

Edam, een stadje aan de voormalige Zuiderzee, nu het Markermeer. Het historische centrum is beschermd stadsgezicht en telt zo’n 180 Rijksmonumenten. Beroemd om de ronde kaasjes, rood voor de export. Maar ook het Fort bij Edam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, Unesco Werelderfgoed. Niet te vergeten de Grote Kerk, de grootste Hallenkerk van Europa met schitterende gebrandschilderde ramen, in het begin van de 17e eeuw geschonken door de Steden van Holland en de gilden zoals de scheepstimmerlieden en de zoutzieders. Beklim de toren en geniet van een fantastisch uitzicht.

Vanuit de wijde omgeving wordt de aandacht getrokken door de Speeltoren met een carillon en speeltrommel uit de 16e eeuw. De scheepswerf Groot, waar het varend erfgoed zoals botters, kwakken en tjalken wordt onderhouden, herinnert aan de bloeitijd van de scheepsbouw in de 16e eeuw.

Slenter door de straten die Noord-Zuid of Oost-West lopen, aangelegd volgens het kompas. Dwaal langs de nu verstilde grachten die hier havens worden genoemd. Een dagje Edam zal voor velen een ontdekking zijn.

Samen met Volendam en de Zeevang vormt Edam één gemeente en heeft zo de unieke combinatie stad, dorp en platteland. In het centrum gezellige terrassen, lekkere restaurants en gespecialiseerde winkeltjes. Kleinschalig en overzichtelijk. En ga je wat uit het centrum lijkt de tijd stil te hebben gestaan en vind je de rust op nog geen uur van de hoofdstad.

www.vvv-edam.nl

_BT Clear