recreatie noord-holland


_BT Clear

Fortenland in Gooi & Vecht

Gooi & Vecht vormde eeuwenlang de laatste hindernis voor vijanden uit het oosten om bij de rijkdommen van Amsterdam te komen. Twee belangrijke verdedigingslinies ontmoeten elkaar hier: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

De forten en kastelen hebben hun oorspronkelijke functie verloren, maar domineren nog altijd het landschap en worden in veel gevallen actief gebruikt als bijvoorbeeld museum, VVV of horecalocatie. Onze tips:

Pittoreske vestingstad Naarden kenmerkt zich door zijn opvallende stervorm met vestinggracht- en wallen. Met meerdere musea, het historische Stadhuis, de Grote Kerk, het beroemde Arsenaal van Jan des Bouvrie en vele boetiekjes en eetgelegenheden is er genoeg te zien en te doen. Bezoek zeker het Nederlands Vestingmuseum!

Fort Ossenmarkt in vestingstad Weesp – op zichzelf al een bezoekje waard – is zelden open voor publiek, maar in het Open Monumentenweekend van 13 t/m 15 september is bezoeken weer mogelijk. Net buiten Weesp ligt Fort Uitermeer. Als Toeristisch Overstappunt is het de ideale startplek voor een wandeling of fietstocht door Gooi & Vecht. Het horecapaviljoen naast het fort heeft een schitterend terras aan de Vecht.

Monumentaal Forteiland Pampus is levendiger dan ooit! Laat je verrassen door een van de dagelijkse rondleidingen of de nieuwe multimediale attractie ‘het geheime wapen van Amsterdam’. Er vertrekken veerdiensten vanuit Muiden, Amsterdam IJburg en Almere en het is zelfs mogelijk om met je eigen boot ‘voor Pampus te liggen’.

_BT Clear

Kijk op www.vvvgooivecht.nl voor alle informatie over Fortenland en de activiteiten in de forten.


_BT Clear

Welkom in Haarlem!

Haarlem is één van de mooiste oude steden van Nederland. De stad ligt aan de rivier het Spaarne en heeft een prachtige, monumentale binnenstad met veel bezienswaardigheden. Zo vind je middenin het historische centrum aan de Grote Markt het middeleeuwse stadhuiscomplex en de Grote of St. Bavokerk.

Laat je verrassen door de rijke historie, de parken en pittoreske pleinen, de gastronomische sfeer en de mooiste boetiekjes. Ontdek verscholen hofjes, meesterwerken uit de Gouden Eeuw, trendy conceptstores en fijne terrasjes. De twee belangrijkste en meest imposante kerken van Haarlem zijn de Grote of St. Bavo, een laatgotische kruisbasiliek, en de KoepelKathedraal (voorheen de Nieuwe Bavo). Deze werd tussen 1895 en 1930 in verschillende periodes gebouwd, waardoor de kerk diverse bouwstijlen laat zien, variërend van Jugendstil tot Berlage. Beide kerken zijn de moeite waard om te bezoeken, en deze zomer heeft de KoepelKathedraal een extra unieke attractie, met een 60 meter hoge loopbrug tussen de torens! De hele zomer door kun je de meest uiteenlopende evenementen bezoeken: van muziek, theater en kunst tot culinaire hoogstandjes om van te watertanden. Ook is in 2019 Haarlem weer het decor voor de tweejaarlijkse Koorbiënnale. Wat twintig jaar geleden begon als een bescheiden festival, groeide uit tot een hoogwaardig internationaal vocaal evenement. Van gospel tot barok en van nachtelijke concerten tot verrassende optredens in hofjes: tien dagen lang muzikaal avontuur!

_BT Clear