In de gemeente Vijfheerenlanden

_BT Clear

Persoonlijke
route naar werk

Erik en Tirza begeleiden kandidaten op de Startafdeling bij Avres

Veel inwoners kennen Avres als werkgever voor mensen met een arbeidsbeperking of als inkomensondersteuner. Maar Avres doet veel meer: bijvoorbeeld het begeleiden van inwoners bij ontwikkeling naar werk. Nora is een van de kandidaten, die bij Avres een traject volgt om weer aan het werk te gaan. “Ik heb een periode niet gewerkt en nu doe ik drie ochtenden inpakwerk op de Startafdeling. Die uren bouw ik steeds verder op”, vertelt Nora.

Startafdeling

Erik Elkhuizen is werkleider op de Startafdeling: “Bij ons wennen mensen met een bijstandsuitkering weer aan het werkritme en het omgaan met collega’s. Na een intakegesprek gaan kandidaten hier 15 dagdelen aan de slag. We bieden een combinatie van werk, trainingen en coaching. Hierdoor leren we in korte tijd de kandidaten kennen en ontdekken met hen hun interesses en talenten. Nora wil bijvoorbeeld productiewerk gaan doen.”

Ontwikkeltrajecten

Er zijn verschillende mogelijkheden voor kandidaten om zich te ontwikkelen. Erik: “Samen met de kandidaat bepalen we een persoonlijke route voor na de Startafdeling. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit ontwikkeltrajecten in het Groen, Facilitaire Dienstverlening, Detailhandel of Productie/Logistiek. Onder begeleiding doe je werkervaring op in de gekozen richting en volg je relevante opleidingen. Een tussenstap in de vorm van een werkfit-traject, in combinatie met scholing, is ook mogelijk. Zodra de deelnemer er aan toe is, zoeken we samen naar een betaalde baan. In het traject is er veel persoonlijke aandacht en gaan we actief aan de slag met belemmeringen. We zien dat dat werkt. Inmiddels zijn al veel kandidaten doorgestroomd naar betaald werk.”

Op de werkplek

“De eerste periode op de nieuwe werkplek coachen we de kandidaat,” voegt Tirza van den Elshout toe. Zij is als ontwikkelcoach betrokken bij de kandidaten. “Avres begeleidt zowel de werknemer als de werkgever. Inmiddels werken we samen met ruim 300 werkgevers in de regio. We ondersteunen hen bijvoorbeeld met het opzetten van leerwerktrajecten en geven advies over regelingen en subsidies. Met elkaar werken we aan een arbeidsmarkt, waar iedereen de mogelijkheid heeft om te werken en zich te ontwikkelen.”

Nora: “De leidinggevenden helpen mij om werk te vinden dat bij me past, ook gezien mijn medische klachten.”

“Die hartverwarmende momenten maken je dag helemaal goed”

Geluk hangt volgens onderzoek nauw samen met de sociale contacten die je hebt. Voor mensen met een beperking is een sterk sociaal netwerk echter niet vanzelfsprekend. Vrijwilligers kunnen hierin een belangrijke rol vervullen, stelt Yvonne Dalstra, manager Zorg en Begeleiding bij Philadelphia Zorg. 

Prachtmensen

In Leerdam heeft Philadelphia Zorg twee woonlocaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Kenmerkend voor De Glashof en Meesplein is dat beide woonlocaties zich vlakbij het centrum en/of een winkelgebied bevinden, midden in de samenleving. Ondanks dat ontmoeting binnen en buiten de muren van de woonlocaties wordt gestimuleerd, is aansluiting vinden bij die samenleving niet heel makkelijk. “Helaas bestaan er nog steeds negatieve vooroordelen over mensen met een beperking. Dat staat ontmoeting in de weg, terwijl dat zo gewenst is. Mensen met een beperking zijn voor veel mensen nog onbekend. Ik zou graag willen dat anderen ook zien wat een verrijking het is om met deze doelgroep in contact te komen. Zodat zij nog beter een gewoon, eigen leven kunnen leven.”

Iedereen is welkom

De deur staat spreekwoordelijk gezien dan ook altijd open. Voor familie, omwonenden, maar ook voor mensen die wat voor hun medemens willen betekenen. “Familieleden of vrienden zijn niet altijd dichtbij, de inzet van vrijwilligers blijft dus hard nodig.” Ze geeft het voorbeeld van een buurtbewoner die wekelijks komt koken. “Het is heel dynamisch werk, waarbij je soms door het gedrag van een cliënt moet heen kijken, maar je krijgt er heel veel hartverwarmende momenten voor terug. Glimlachend vertelt Yvonne over haar werk en welke situaties ze meemaakt. “Dat maakt je dag toch helemaal goed?”, besluit ze.

Vrijwilliger worden?

Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk dat voldoening geeft? Dan ben je bij Philadelphia aan het juiste adres. Iets ondernemen is voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend. Als vrijwilliger lever je daarom een waardevolle bijdrage aan het leven van de mensen die wij ondersteunen. Dat levert bijzondere momenten op, voor hen maar ook voor jou. Kijk op https://www.philadelphia.nl/voor-vrijwilligers voor meer informatie of download hier de brochure ‘Welkom bij Philadelphia voor vrijwilligers’

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear