In de gemeente Vijfheerenlanden

_BT Clear

HULP BIJ TAAL EN DIGITAAL IN DE BIBLIOTHEEK

Als je niet goed kunt lezen, schrijven of omgaan met de computer zijn veel dingen lastig. Huurtoeslag aanvragen bijvoorbeeld. Ook een DigiD aanmaken, het rapport van je kind lezen of de bijsluiter van je medicijn begrijpen is vaak een onmogelijke opgave. En dat alles tegenwoordig digitaal gaat, maakt het er vaak niet makkelijker op. Het Taalhuis van de Bibliotheek Lek & IJssel is er voor iedereen die wil oefenen met taal en die beter wil leren omgaan met de computer.

Kom naar het Taalhuis voor:

  • persoonlijk contact en advies. Samen kijken we naar welke ondersteuning het beste past bij jou;
  • informatie over alle taalcursussen, -activiteiten en -lessen in jouw woonplaats. En persoonlijke hulp bij het aanmelden;
  • rustige oefenplekken;
  • oefenen met taal en digitaal in kleine groepjes of 1-op-1;
  • vragen over omgaan met de computer, tablet, e-reader of smartphone;
  • informatie over en deelname aan gratis computercursussen Klik & Tik, Veilig Online en Digisterker;
  • gratis oefen- en lesmateriaal;
  • ontmoeting en gezelligheid.

Persoonlijk

Iedereen is anders. We vinden het daarom belangrijk om samen te kijken naar wat bij joú past. Misschien wil je klein beginnen en niet al te ver van huis. Of kan je alleen in de avonduren bijvoorbeeld. We beginnen daarom altijd met een kennismaking. Dit kan in de Bibliotheek of bij jou thuis. Van ons krijg je dan persoonlijk advies en helpen we je graag verder op weg.

Gezelligheid en oefenen

Bij het Taalhuis kan je oefenen met taal en digitaal op jouw niveau. Je kan zelfstandig aan de slag of in een klein groepje. Je kan oefenen met een geschoolde vrijwilliger of lessen volgen bij een docent. Er zijn rustige werkplekken en gratis materiaal om mee te oefenen. Maar vooral is het altijd gezellig en wordt er flink wat afgelachen!

Hulp vragen is niet altijd makkelijk. De eerste stap is belangrijk. Ben jij of ken jij iemand die hulp kan gebruiken met lezen, schrijven of omgaan met de computer? Neem contact op met Sandra Dhondt van het Taalhuis Vianen of met Lucienne Hordijk van het Taalhuis Leerdam.

Contact

Sandra Dhondt
[email protected]
06 30 56 04 24

Bibliotheek Vianen
Spekdam 2
4132BP Vianen

Lucienne Hordijk
[email protected]
06 14 60 79 24

Bibliotheek Leerdam
Dr. Reilinghplein 3
4141DA Leerdam


_BT Clear

“We hebben veel steun gehad aan het team”

Een hospice is een zorginstelling gespecialiseerd in palliatieve zorg. Palliatieve zorg is zorg voor ernstig zieke mensen in hun laatste levensfase. In het hospice kunnen zij in een huiselijke omgeving verblijven, wanneer zij niet meer thuis of in het ziekenhuis kunnen of willen verblijven. Deskundige en professionele medewerkers staan hier 24 uur per dag klaar en verlenen zeven dagen per week zorg op maat. 

In het Hospice Lingesteyn in Leerdam wordt er naast de intensieve zorg voor cliënten, door de medewerkers ook veel aandacht gegeven aan de ondersteuning van familie, vrienden en andere naasten. Zij zijn altijd welkom in het hospice; er zijn geen vaste bezoektijden. Ook een geliefd huisdier is welkom. In het appartement kan gezamenlijk worden gegeten en het is mogelijk om te blijven slapen. Het hospice beschikt over zogenaamde koppelbedden, die aan het bed van de cliënt kan worden vastgemaakt. Daarnaast kan er op een stretcher in de zitkamer worden geslapen.

De aandacht van de zorgverleners voor de naasten wordt ook zeer gewaardeerd: “De totaalervaring in het hospice van ons als familie is positief; met name door het team. De begeleiding aan het eind van het leven van onze moeder was fijn. We hebben veel steun gehad aan het team dat toen aanwezig was.” Een ander gezin deelt deze ervaring: “Ons familielid heeft goede verzorging ontvangen, helaas voor maar 10 dagen. Ook wij als familie hebben fijne zorg mogen ontvangen van personeel.”*

De waakmand

Naast de ondersteuning van de zorgprofessionals, zijn er waakmanden beschikbaar voor naasten. Er is een waakmand voor volwassenen en een mand voor kinderen. In deze manden zitten artikelen die voor steun en comfort kunnen zorgen.

Over Hospice Lingesteyn

Hospice Lingesteyn bevindt zich in het gelijknamige verpleeghuis van Rivas Zorggroep in Leerdam en beschikt over zes ruime appartementen. Elk appartement heeft een eigen woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. Iedereen is vrij om het appartement persoonlijk aan te kleden, zodat het nóg huiselijker aanvoelt. In Hospice Lingesteyn staat warme en passende zorg in een huiselijke omgeving centraal.

*Recente waarderingen op Zorgkaart Nederland

Kijk voor meer informatie op www.rivas.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear