In de gemeente Vijfheerenlanden

_BT Clear

BAAS

BAAS is een programma Maatschappelijke Diensttijd. Dat is een landelijk initiatief voor jongeren. Als BAAS ga je aan jezelf bouwen en maak je een grote impact op je toekomst. MDT staat voor maatschappelijke diensttijd. Dit is een landelijk initiatief van de overheid, voor jou! Met BAAS ontdek je je talenten, ontmoet je nieuwe mensen, power je je eigen toekomst en die van een ander.

BAAS is er voor iedereen tussen de 17 en 27 jaar oud. Of je een diploma hebt en wat je situatie is, dat maakt niet uit. BAAS is voor alle jongeren die willen ontdekken waar hun talenten het beste bij passen. De belangrijkste voorwaarde is dat jij dit écht zelf wilt! Dat je je commitment kunt geven aan jezelf, de groep en ons.

Even voorstellen! Lou, eindbaas en ambassadeur.

“Ik heb zelf meegedaan aan BAAS met diverse doelen. Talenten ontdekken, kijken hoe ik in een groep ben, terug de maatschappij in. Al deze doelen en veel meer heb ik kunnen bereiken met dank aan het veelzijdige programma van BAAS. Uit je comfortzone gaan, impact maken, lachen, je kwetsbaar opstellen en natuurlijk mijn mede Bazen, trainers en mijn coach. Maar natuurlijk ook mezelf! Bij BAAS leer je dat je zelf de controle hebt over je leven. Nu ben ik ambassadeur van BAAS.

Ik loop mee met de trainingen en ik ben inmiddels ‘pro energizer’ geworden. Ik kijk van twee verschillende perspectieven. Vanuit de trainers en de Bazen. Het leuke is dat elke groep anders is. Ik heb bijvoorbeeld mogen leren om dingen vooral niet persoonlijk op te vatten, hoe belangrijk connectie met leeftijdsgenoten is, wat je kan doen als je concentratie op is en hoe belangrijk bewegen is. Ik geniet heel erg van mijn ambassadeurschap. Het verschil zien tussen hoe iemand de eerste dag binnenwandelt en hoe die persoon zich verder ontwikkelt. De reis er naartoe, hoe iedereen zijn eigen pad bewandelt en hoe mooi dat gestimuleerd wordt bij BAAS. Door BAAS ben ik erachter gekomen dat ik Social Work wil gaan studeren.” 

Voor meer informatie kijk op www.mdtbaas.nl.

Kunst en cultuur

In Vijfheerenlanden is een bevlogen team actief met organiseren van kunstzinnige en culturele activiteiten. Al deze activiteiten kun je vinden op www.kunstcultuurvhl.nl.
Deze website laat je een kijkje nemen bij en het ontdekken van culturele activiteiten in en rondom de gemeente Vijfheerenlanden. Het cultuuraanbod voor scholen en buitenschoolse opvang is daar op een overzichtelijke manier te vinden. Niets mooiers dan samen met de kinderen ontdekken, kijken en doen! Ook kun je hier als inwoner, organisator van een activiteit of onderwijsmedewerker terecht.

De Cultuurcoach

“Als cultuurcoaches bieden wij de school ondersteuning bij het ontwikkelen van een visie op cultuuronderwijs en het formuleren van de vraag naar activiteiten die daar bij aansluiten. We kunnen helpen bij het schrijven van een cultuureducatieplan en het uitvoeren daarvan. Wij ontwikkelen educatieve programma’s en projecten zoals Culturele Ankers. We verzorgen ook cursussen en workshops om de deskundigheid op het gebied van cultuureducatie van leerkrachten te bevorderen.”

Cultuur na school

“Wij verzorgen ook allerlei leerzame culturele en kunstzinnige activiteiten na schooltijd. Elk kind heeft talent, maar niet alle kinderen zijn zich daarvan bewust. Wij laten kinderen kennis maken met allerlei kunstzinnige vormen. Zo ontdekken kinderen hun talenten en vergroten hierdoor hun zelfvertrouwen. Ze worden zich bewust dat iedereen een eigen talent heeft en dat elk talent even belangrijk is. Of zoals Vincent van Gogh eens schreef: ‘Als een stem van binnen zegt ‘je kunt niet schilderen’. Schilder dan, en de stem zal tot zwijgen gebracht worden.” Voor meer informatie kijk op www.kunstcultuurvhl.nl.

_BT Clear

Geld- en Regelzaken

Heb je hulp nodig op het gebied van financiën, administratie of andere regelzaken? Wij bieden daar ondersteuning voor. We helpen je financiën en administratie op orde te krijgen en te houden. Of wil je meedoen en heb je hulp nodig bij het vinden van een baan? Dan kunnen we werken aan de ontwikkeling van je talenten en helpen je met regelen van praktische zaken, zoals taalonderwijs of kinderopvang. Er zijn ook allerlei leerzame trainingen en bijeenkomsten. Adviseur Emine Koca vertelt.

Financiën

“Het valt niet altijd mee je geldzaken goed op orde te houden. Zeker nu met de stijgende energieprijzen komen mensen in de problemen. Ook een aanvraag ergens voor indienen is vaak lastig. In de Wijkwinkel in Vianen en het Spreekuur Thuisadministratie in Leerdam kan iedereen terecht voor hulp. Voor het aanvragen van kwijtscheldingen, een aanvraag toeslagen of het opstellen van een brief aan een instantie. Je kunt bijvoorbeeld niet terecht voor het invullen van een belastingaangifte of hulp bij schuldhulpverlening. Hier zijn andere instanties voor. Als het nodig is zorgen wij voor een afspraak bij de juiste instantie.”

Meedoen

“Hoewel er nu voldoende banen zijn, is het niet voor iedereen makkelijk zelf de weg er naartoe te vinden. Je hebt wel een sollicitatiebrief nodig en een nette CV. Daar kunnen wij je bij helpen. Het kan ook zijn dat er praktische zaken geregeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld kinderopvang. Ook kunnen we zorgen dat je taalonderwijs krijgt, als je het Nederlands niet voldoende beheerst. Heb je nog geen werkervaring? Dan kan een stage bij een bedrijf je misschien helpen.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear