Mantelzorgers Dennis en Tamara Jansen:

“We staan 24 uur per dag, 7 dagen per week aan”

Dennis en Tamara Jansen uit Losser zijn mantelzorgers voor hun jongste zoon Jarle. Toen hij 3,5 jaar oud was kreeg hij de diagnose Diabetes type 1 en niet veel later Coeliakie. De hele dag staat in het teken van zijn ziektes. “We monitoren de bloedglucose van Jarle 24/7 om hem zo goed mogelijk binnen enigszins acceptabele bloedsuikerwaarden te houden. Geestelijk en emotioneel is er geen moment rust per dag, we moeten hem constant kunnen monitoren om schade aan zijn lichaam voor te zijn.”

_BT Clear

Voor Dennis en Tamara betekent het dat ze 24 uur per dag, 7 dagen per week aan staan. Voor ontspanning en tijd voor elkaar is weinig ruimte. Naast de intensieve zorg moet er veel geregeld worden en dat valt niet altijd mee. “Het is enorm tijdrovend en energievretend om naast je dagelijkse werkzaamheden en de zorg ook nog een weg te moeten zoeken in een web van regeltjes, wetten en afspraken.”

Zoon Sverre (10) heeft inmiddels twee keer een activiteit voor jonge mantelzorgers bezocht. Hier kwamen Dennis en Tamara in contact met Jannet Huisman van Stichting Fundament. “Jannet heeft ons ingeschreven als mantelzorgers in Losser en ons ook in contact gebracht met een mantelzorgmakelaar, die precies weet hoe de wetgeving in elkaar zit en op welke wijze extra hulp en ondersteuning te krijgen is. Dat is fijn. Deze contacten geven rust, je voelt je gehoord en je weet dat je met professionals te maken hebt die de klappen van de zweep veel beter kennen.” 

Activiteiten voor mantelzorgers

Fundament Mantelzorg biedt mantelzorgers en jonge mantelzorgers in de gemeente Losser op veel verschillende manieren een reikende hand. De belangrijkste ondersteuningsactiviteiten op een rij.

Huisbezoek

Adviesgesprek gericht op informatie verstrekken, een luisterend oor bieden en waar nodig doorverwijzen.

Respijtzorg

Het ontlasten van de mantelzorger door bijvoorbeeld de inzet van een vrijwilliger.

Spreekuur mantelzorg

Een wekelijks inloopmoment in de bibliotheek in Losser.

Lotgenotencontact

Cursussen speciaal voor mantelzorgers, zoals de training Omgaan met dementie. Thema-avonden, ontspanningsactiviteiten en webinars. Alzheimer café in de kernen Overdinkel, De Lutte en Losser.

Dag van de Mantelzorg

Mantelzorgers worden in het zonnetje gezet. Ontspanning en ontmoeting staan centraal.

JONGE MANTELZORGERS

Individuele ondersteuning jonge mantelzorgers en gezinnen

Een ondersteuningstraject en individuele aandacht voor de jonge mantelzorger.

Ervaringsmaatjes

Een maatjesproject voor en door jonge mantelzorgers, waarbij het vooral gaat om erkenning en herkenning.

Lotgenotencontact voor jonge mantelzorgers

Maandelijks aanbod ontspanningsactiviteiten, zoals workshops en sportactiviteiten.

Cursussen jonge mantelzorgers

Specifieke cursussen voor jonge mantelzorgers die vast dreigen te lopen.

Kijk voor meer informatie op fundamentlosser.nl/sociaal-werk/steunpunt/mantelzorg.

“Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden”

De gemeente Losser telt 452 ingeschreven mantelzorgers, waarvan 71 jonge mantelzorgers. Al deze hardwerkende en betrokken mensen zijn de zorg van mantelzorgconsulent Jannet Huisman. Zij zet zich in voor een samenleving waarin mantelzorgers gezien en gehoord worden en op een gezonde manier voor hun naaste kunnen zorgen.

“Mantelzorger bent u wanneer u minimaal acht uur per week en langer dan drie maanden voor iemand klaarstaat die zorg nodig heeft door bijvoorbeeld ziekte, een beperking of verslaving. Het is belangrijk te weten dat het niet altijd om fysieke verzorging hoeft te gaan. We zien u ook als mantelzorger als u in uw hoofd de hele week met de zorg bezig bent of als u veel dingen moet regelen”, vertelt Jannet.

Als mantelzorgconsulent begeleidt ze mantelzorgers om de zorg draaglijk te houden. Dat kan op verschillende manieren. “De meeste behoefte is er aan een luisterend oor en iemand die begrip toont voor hún situatie. Vaak is de conclusie dat de zorg hen meer belast dan zou moeten.”

Met een aantal vervolggesprekken, de inzet van een vrijwilliger die de taken even over kan nemen of het organiseren van bijeenkomsten en educatie voor mantelzorgers kan Jannet hen helpen. “Ouderen en dementie, dat is vaak wat mensen denken bij mantelzorg, maar mantelzorgers zijn er in alle leeftijden.”

Ook kinderen die mantelzorger zijn, kunnen steun krijgen. Kevin Prijs is mantelzorgconsulent Jonge Mantelzorgers. Hij zorgt dat de kinderen kunnen deelnemen aan passende cursussen en organiseert activiteiten zodat de jonge mantelzorgers met lotgenoten even kunnen ontspannen.

Wilt u in contact komen met de mantelzorgconsulent? Neem contact op met Jannet Huisman via
053-5369400 of [email protected].

_BT Clear
_BT Clear