_BT Clear

Betere conditie en meer sociale contacten door SLIMMER

“Ook de lachspieren trainen we elke week”

Saskia Righart uit Losser is één van de deelnemers aan het traject SLIMMER. Na een jaar heeft het intensieve programma haar al veel opgeleverd. “Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, heb een betere conditie en zit lekkerder in mijn vel.”

Via via hoorde Saskia (46) van het Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) traject. In tegenstelling tot veel andere deelnemers sportte ze al twee keer per week. “Ik doe Zumba, maar wilde dat bewegen nóg meer in mijn systeem komt. Daarnaast wilde ik op deze manier mijn sociale netwerk vergroten. Ik kwam vier jaar geleden vanuit Utrecht naar Losser, waardoor ik nog niet zoveel mensen kende.”

Dat is snel veranderd, want samen sporten verbindt. “Doordat je elkaar elke week ziet, deel je snel dingen met elkaar én we trainen elke week onze lachspieren”, zegt Saskia lachend. De Lossernaar koos voor SLIMMER vanwege de laagdrempeligheid en de betrokkenheid van een fysiotherapeut, diëtist en leefstijlcoach. “Dat wekt vertrouwen.”

Na het half jaar sporten onder leiding van de fysiotherapeut sloot Saskia zich aan bij de Vitality Club. “Beachvolley, hockey, walking voetbal, badminton, elke week doen we iets anders. De lat ligt laag, je bepaalt hoe ver je wilt gaan. Het is echt een fijn clubje en we willen graag meer mensen erbij, dus doe gewoon een keer mee!”

Saskia is blij dat ze de stap heeft gezet. “Ik voel me beter en sta niet meer te hijgen bovenaan de trap. Ik ben te zwaar en wanneer ik beter op mijn eetpatroon let, kan ik ook met mijn gewicht nog stappen zetten, maar dat was niet mijn hoofddoel. Ik sport nu drie keer per week, daar ben ik al heel blij mee.”

De Vitality Club is elke donderdagochtend van negen tot tien uur op het veld van KVV Losser.

Plezier krijgen in bewegen en dat vasthouden!

Een vitale en gezonde gemeenschap, dat is wat elke gemeente wil zijn, ook Losser. “We stimuleren inwoners naar een duurzame, actieve leefstijl. Dat is nodig, want uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de Lossernaren overgewicht heeft”, zegt buurtsportcoach Jurgen Schiphorst. “Daarom zetten we in op preventie. Inwoners die meer willen bewegen en hun leefstijl willen aanpassen, kunnen in de gemeente Losser kiezen uit een aantal mooie initiatieven.”

Traject SLIMMER

SLIMMER is een tweejarig GLI-traject. GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie, een programma dat bestaat uit individuele gesprekken met een diëtist en leefstijlcoach, een begeleid beweegprogramma bij de fysio-
therapeut en kennismaking met het reguliere sportaanbod in de gemeente Losser.

“Er zijn twee voorwaarden voor deelname: een BMI boven de 25 en een verwijzing van de huisarts. Het wordt honderd procent vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar vraagt ook een sterke motivatie om het twee jaar vol te houden.”

Het traject blijkt te voorzien in een behoefte, want inmiddels zijn er zestien groepen gestart in de kernen Losser, De Lutte en Overdinkel. “We hopen dat mensen plezier krijgen in bewegen.”

Wilt u meer informatie over SLIMMER? Neem contact op met uw huisarts of kijk op www.nogslimmer.nl/losser.

Vitality Club

Iedereen die meer wil bewegen, kan zich aanmelden voor de Vitality Club in Losser. Elke week wordt er op een laagdrempelige manier kennis gemaakt met diverse sporten. Coördinatie, kracht en balans zijn elementen die elke les terugkomen.
“De Vitality Club is voor iedereen die niet wil of kan sporten bij een sportclub of sportschool. Het gaat vooral om plezier, niet om het resultaat.”

Wandelproject Kuier Deur

Al pratend kom je verder, dat is de gedachte achter Kuier Deur, een initiatief om meer inwoners aan het wandelen te krijgen. Zowel in Overdinkel als in Losser maakt een groep inwoners elke week een wandeling van 6 à 7 kilometer. Kuier Deur is voor jong en oud en iedereen kan gratis meelopen. Onderweg is er alle ruimte voor een praatje en de wandeling wordt afgesloten met een gezamenlijke kop koffie.

Binnenkort start er ook weer een challenge voor de startende wandelaar. “In twintig weken bouwen we de training op van 500 meter naar 5 kilometer.”

Voor meer informatie of inschrijven voor de Vitality Club of wandelactiviteiten kunt u contact opnemen met buurtsportcoach Jurgen Schiphorst via [email protected] of 06-18418100.

_BT Clear
_BT Clear