_BT Clear

Van eengezinswoning naar seniorenappartement

“In het hoofd denk je dat je alles nog kunt”

Het was een hele stap om de woning in Overdinkel te verlaten, maar het nieuwe seniorenappartement middenin Losser voelt voor Hans en Lien Morshuis gelijk goed. “Deze nieuwe plek heeft veel voordelen, maar het allerbelangrijkste voor ons is dat we hier zo lang mogelijk samen kunnen blijven.”

Een plotselinge confrontatie met ziekte dwong het echtpaar Morshuis om na te denken over de toekomst. “We waren nog heel actief en wandelden nog lange afstanden, totdat Hans ziek bleek. Je denkt niet aan verhuizen, maar dan ineens word je met de neus op de feiten gedrukt en gaat het balletje rollen”, vertelt Lien (74).

Het was een moeilijke beslissing om weg te gaan uit Overdinkel. Ze woonden er 43 jaar en zijn er beiden geboren. “Door ziekte verandert je leven enorm. Je weegt allerlei dingen tegen elkaar af. Je kunt natuurlijk een traplift nemen en een tuinman, maar er komen steeds meer dingen die je niet meer kunt.”

Onnodige risico’s

Eenmaal op de nieuwe plek zijn ze blij dat ze de stap hebben gezet. “Alles is gelijkvloers, we hebben geen drempels en we hebben geen tuin te verzorgen”, somt Hans (76) de voordelen op. De nieuwe woning is een huurhuis en dat betekent geen zorgen meer over het onderhoud. Lien: “Met een eigen huis nam je onnodige risico’s. In het hoofd denk je dat je alles nog kunt. De ladder nog even op of vanuit het raam op het platte dak klimmen om de ramen te wassen. Je staat er niet zo bij stil, maar pas achteraf zie ik wel dat dit niet alleen praktischer, maar ook veiliger is gezien onze leeftijd.”

Niet meer weg

De nieuwe plek heeft ook voordelen die ze nu pas ontdekken. “We wonen tussen allemaal leeftijdsgenoten. Dat is eigenlijk heel fijn en gezellig. En we wonen midden in het centrum. We kunnen overal naar toe lopen en komen veel mensen tegen om een praatje mee te maken.”

Hans en Lien zijn trots op hun gloednieuwe appartement. “We hebben geluk gehad, zeggen we soms tegen elkaar. Het is toch gemakkelijk zo. We zouden het iedereen aanraden”, zegt het echtpaar. “Het is jammer dat ons eerst iets moest overkomen om tot deze beslissing te komen. Ik zou zeggen, denk erover na. Vaak moet je eerst zien en ervaren hoe het anders kan. Wij zijn in elk geval heel blij dat we het hebben gedaan. Hier gaan we niet meer weg.”

_BT Clear

Verklein de kans op een val

Vallen, het is waarschijnlijk niet iets waar u lang bij stil staat, maar de kans om te vallen wordt snel groter naarmate u ouder wordt. Een val van iemand boven de 65 jaar is niet niets en heeft vaak vervelende gevolgen.

Valpreventie in de gemeente Losser

Daarom is het goed om als oudere te kijken hoe u kunt voorkomen dat u onverwachts komt te vallen. “Los van de pijn van de val betekent het bij ouderen vaak langdurig revalideren. Dat is ingrijpend voor de oudere en voor zijn omgeving”, vertelt buurtsportcoach Jurgen Schiphorst. 

“Mensen hebben meer hulp nodig of zijn angstig om opnieuw te vallen. Dit komt de zelfredzaamheid en hun zelfvertrouwen niet ten goede. Het voorkomen van een val kan betekenen dat iemand langer voor zichzelf kan blijven zorgen. Voldoende redenen dus voor ons als gemeente om aandacht te besteden aan valpreventie.”

Project Vitaal & Veilig Thuis Wonen

De gemeente Losser start in samenwerking met Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren en Menzis Leefkracht een driejarig project gericht op het voorkomen van valincidenten thuis. 

Bent u 70 jaar of ouder? Dan ontvangt u een brief van de gemeente Losser met de vraag of een vrijwilliger bij u op huisbezoek mag komen. De huisbezoeken (en de te ontvangen brief) staan de komende drie jaar per dorpskern op de planning. Tijdens het huisbezoek wordt met u gesproken over valrisico’s en krijgt u adviezen wat u kunt doen om een val in huis te voorkomen. Ook krijgt u informatie en advies over deelname aan een cursus Vitaal Veilig Vallen. De cursus Vitaal Veilig Vallen gaat naar verwachting in het najaar van start. Het betreft een cursus van vijf weken.
_BT Clear
_BT Clear