_BT Clear

“Laten we eenzaamheid bespreekbaar maken”

Eenzaamheid is een vervelend gevoel van leegte en gemis. Het platform Losser tegen Eenzaamheid helpt mensen die zich eenzaam voelen. Met begeleiding, advies en een aanbod laagdrempelige activiteiten willen de medewerkers het gevoel van eenzaamheid voor mensen draaglijker maken.

Wat eenzaamheid is, is voor iedereen anders. Eenzaamheid gaat meestal over weinig sociale contacten of het missen van een emotionele band met anderen. Wie zich eenzaam voelt kent vaak negatieve gevoelens zoals verdriet, angst of zinloosheid. Dit kan negatieve gevolgen hebben op uw gezondheid. Ook kunnen bepaalde gebeurtenissen het gevoel van eenzaamheid vergroten, zoals het overlijden van een naaste, verhuizing, ziekte of verlies van een baan.

Taboe doorbreken

Eenzaam ben je als je het zelf zo voelt. Voor een ander is het dan ook lastig te bepalen. Maar ziet u in uw omgeving iemand die weinig onder de mensen komt, niet zo goed voor zichzelf zorgt, erg op zichzelf is gericht of last heeft van vermoeidheid, boosheid, teleurstelling of verdriet? Ga het gesprek aan. “Het is nooit verkeerd om uit betrokkenheid te handelen. Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend en erkend, hoe meer u kunt doen voor iemand”, zegt Sherina Kersten. Zij is ouderenadviseur en fungeert als aanspreekpunt Eenzaamheid bij Stichting Fundament. “We merken dat mensen het lastig vinden om toe te geven dat ze eenzaam zijn. We willen dat taboe doorbreken. Laten we het bespreekbaar maken.

Door er over te praten, voel je je beter en heb je uiteindelijk een stuk meer kwaliteit van leven.”

Melding maken

Er zijn verschillende manieren om uit het isolement te komen. “Een eerste stap is uw gevoelens delen. Via de website www.lossertegeneenzaamheid.nl kunt u melding maken als u zich eenzaam voelt of wanneer u zich zorgen maakt over iemand anders”, vertelt Sherina Kersten, die de meldingen screent. “Jongeren verwijs ik door naar mijn collega, meldingen van eenzame ouderen pak ik zelf op. Ik neem contact op en luister naar het verhaal. Samen met de oudere ga ik kijken wat we kunnen doen en waar de behoefte ligt. Ik adviseer, maar ondersteun ook als dat nodig is. Soms ga ik met iemand mee naar een activiteit, als diegene dat heel spannend vindt. We gaan vaak uit van eigen kracht, maar sommige inwoners hebben even dat steuntje nodig.”

Losser tegen Eenzaamheid is een samenwerkingsverband van lokale en landelijke organisaties die zich samen inzetten om eenzaamheid onder Lossernaren te verminderen.

Activiteiten tegen eenzaamheid: Van theater tot samen koken

Om eenzaamheid te verminderen biedt Stichting Fundament diverse laagdrempelige activiteiten voor ouderen, maar ook voor jongeren.

Join Us is een initiatief om eenzame jongeren tussen de 12 en 25 jaar samen te brengen en te helpen om sociaal sterker te worden. De Koffie inloop in de Kiekerskaamp is bedoeld voor mensen die een steuntje in de rug en een luisterend oor kunnen gebruiken. Ouderen die het leuk vinden om meer te bewegen en samen gezond te koken en te eten kunnen zich aanmelden bij de Actieve Ontmoeting.

“Er zijn allerlei mooie initiatieven in de gemeente Losser. Het belangrijkste is dat mensen iets zoeken dat bij hen past. Dan zul je zien dat mensen ook echt tot bloei komen”, vertelt Sherina Kersten. Een mooi voorbeeld noemt ze Samen Actief. “Het is ontstaan na meerdere vragen van alleenstaande inwoners die graag samen iets wilden ondernemen. Nu komt een groepje van zes 65-plussers elke eerste woensdag van de maand bij elkaar in ’t Lossers Hoes. Elke maand bekijken ze wat ze gaan doen. Theater, wandelen, eten, fietsen, high tea; er zijn al allerlei leuke activiteiten gedaan. De dames zouden het erg leuk vinden als de groep wordt uitgebreid.” Wie aan wil sluiten kan zich melden bij Sherina Kersten via [email protected] of 06-81980438.

Meer activiteiten

Stichting Fundament biedt nog meer activiteiten in Losser. “Zo is er seniorengym, de handwerksoos en een kaartmiddag. Bij al deze activiteiten ligt de nadruk niet op eenzaamheid. Het zijn gezellige activiteiten waar je even samen bent en nieuwe mensen ontmoet.”

Het complete aanbod van Fundament is te bekijken op www.fundamentlosser.nl.

_BT Clear
_BT Clear