_BT Clear

Rondkomen van een laag inkomen

Hulp vragen bij uw financiële situatie is niet gemakkelijk. Heeft u moeite om rond te komen en kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? Het toegangsteam wijz biedt een luisterend oor en denkt graag met u mee. Rondkomen van een laag inkomen is immers niet makkelijk.

Voor inwoners met een laag inkomen zijn er verschillende regelingen. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet. 

_BT Clear

Regelingen en ondersteuning die u kunt aanvragen bij de gemeente

Bijstandsuitkering

Een uitkering voor mensen die onvoldoende of geen inkomen hebben en geen werk kunnen vinden.

Bijzondere bijstand

Een gedeeltelijke vergoeding voor inwoners met een laag inkomen die te maken krijgen met onverwachte bijzondere noodzakelijke kosten en deze niet kunnen betalen.

Studietoeslag voor studenten met een beperking

Een toeslag voor inwoners van 18 jaar of ouder die een opleiding volgen en door een structurele medische beperking tijdens de studie niet kunnen werken.

Individuele inkomenstoeslag

Inwoners van 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd, die al drie jaar of langer een laag inkomen hebben zonder uitzicht op inkomensverbetering, kunnen met de individuele inkomenstoeslag een extra geldbedrag krijgen.

Energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2022 een extra tegemoetkoming krijgen voor hun stijgende energiekosten.

Ieder kind doet mee!

Alle kinderen moeten mee kunnen doen op school, met sport en muziek. Ook als u weinig geld heeft.
De Stichting Leergeld en de Verjaardagsbox Losser zijn enkele voorbeelden van tegemoetkomingen voor kinderen.

Meedoenregeling voor volwassenen

Een bijdrage in de kosten voor bijvoorbeeld lidmaatschappen van verenigingen, deelname aan cursussen, een abonnement op de openbare bibliotheek of een abonnement op zwembad Brilmansdennen.

Sociale Medische Indicatie Kinderopvang

Tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang voor ouders van een kind dat om sociale of medische redenen (bijzondere) kinderopvang nodig heeft en die geen kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst kunnen krijgen.

Online geldplan

Met een online geldplan (startpuntgeldzaken.nl/losser) houdt u uw geldzaken op orde. Na het invullen krijgt u een actieplan waarna u precies weet wat u kunt doen om uw situatie te verbeteren.

Regelingen en ondersteuning die u ergens anders kunt aanvragen

Toeslagen Belastingdienst

Toeslagen voor mensen met een laag inkomen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

BerekenUwRecht

De website BerekenUwRecht laat u eenvoudig zien op welke tegemoetkomingen en landelijke regelingen u mogelijk recht heeft.

Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO)

De AIO vult uw inkomen aan tot het minimuminkomen. Voor mensen met een AOW waarbij het totale inkomen lager is dan het minimuminkomen. Deze regeling wordt uitgevoerd door de Sociale verzekeringsbank.

Hulp bij thuisadministratie

Vrijwilligers van Humanitas helpen inwoners om de financiële administratie op orde te krijgen én te houden.

Formulieren Informatie Team (FIT)

De vrijwilligers van FIT staan klaar om inwoners te helpen bij het invullen van formulieren, het aanvragen van toeslagen of een DigiD of het beantwoorden van vragen over geld.

Ondersteuning voor ondernemers met financiële problemen

De Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ) helpt ondernemers met financiële problemen of schulden.

Voedselbank

Houdt u, nadat al uw verplichte rekeningen zijn betaald, te weinig geld over om eten te kopen? Dan kunt u een voedselpakket aanvragen.

Stichting Kledingbank Oost Twente

Inwoners die tijdelijk te weinig geld hebben om kleding te kopen, kunnen een kledingpakket aanvragen.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Inwoners die de gemeentelijke belastingen niet kunnen betalen, omdat het inkomen rond bijstandsniveau ligt, kunnen bij GBTwente (gedeeltelijke) kwijtschelding aanvragen.

Tegemoetkoming medisch afval

Wie te maken heeft met een chronische ziekte en daardoor veel onvermijdbaar medisch afval heeft, kan hiervoor een tegemoetkoming aanvragen bij GBTwente.

Collectieve zorgverzekering

Voor inwoners met een laag inkomen biedt de gemeente Losser samen met Menzis een collectieve zorgverzekering (Garant Verzorgd) aan.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor één van bovenstaande regelingen? Of wilt u weten wat u precies moet doen om de tegemoetkoming of ondersteuning aan te vragen? Neem contact op met het toegangsteam wijz of kijk op losser.nl/Inwoners/werk_en_inkomen of uw vraag hier bij staat.

_BT Clear
_BT Clear