In de gemeente Land van cuijk

_BT Clear

Het is belangrijk dat behandeling en ondersteuning zo kort mogelijk duurt en in het gewone leven past. Soms is het lastig om een kind thuis op te voeden omdat de problemen binnen het gezin te complex zijn. Dan kan het beter zijn dat hij/zij tijdelijk ergens anders woont en eventueel begeleiding krijgt van gespecialiseerde hulpverleners.

Pleegouder Stephan

Stephan is al 5,5 jaar crisispleegouder bij Oosterpoort. Samen met zijn vriendin Edith heeft hij in die tijd 57 kinderen een veilige plek geboden. Ze hebben vijf crisisplekken beschikbaar voor kinderen van zes tot en met achttien jaar. De meeste plaatsingen zijn voor kinderen van twaalf jaar en ouder. Ze zijn nog niet van plan te stoppen, want ze vinden het geweldig dat ze kunnen bijdragen aan een positieve ontwikkeling voor kinderen.

“We zijn begonnen met één kamer en één bed. We hadden dus ruimte voor één crisispleegkind. Op de heetste dag van het jaar werden we gebeld of er twee broertjes mochten komen… In twee uur tijd hebben we een ander bed gezocht én gevonden, in elkaar gezet en opgemaakt. Gutsend van het zweet hadden we net de dekens recht getrokken toen de bel ging. En de twee broertjes voor de deur stonden. Inmiddels hebben we plek voor maximaal vijf kinderen.

‘Je moet niet de illusie hebben dat je een kind kunt opvoeden in vier weken.’

Onze eerste crisisplaatsing ging totaal anders dan verwacht. Deze jongen is uiteindelijk drie jaar bij ons gebleven, terwijl crisisopvang bedoeld is voor maximaal vier weken. Door een tekort aan langdurige pleeggezinnen, hebben we vaker langere plaatsingen gehad. Daar wordt nu strenger op gelet door het crisisinterventieteam. Zij proberen echt vast te houden aan die vier weken. Tijdens die periode moet het perspectief van en voor de kinderen duidelijk worden. Natuurlijk ook om de crisisplek niet te lang bezet te houden.

Elke plaatsing en elk verhaal is anders

Er zitten echt wel lastige plaatsingen bij, bijvoorbeeld met vervelende pubers. Maar het gros is gewoon leuk! Elke plaatsing is anders en van elke plaatsing leer je weer. Ook elk verhaal is anders. Het belangrijkste is om ruimdenkend te zijn. Kinderen zijn vaak in shock, want een uithuisplaatsing gaat met een hoop tamtam. Als crisispleegouder moet je een stabiel huis bieden. Met rust, regelmaat en liefde. Je moet niet de illusie hebben dat je een kind kunt opvoeden, want daar is de tijd van vier weken echt te kort voor.

Het gaat om het bieden van een veilige plek. Je moet flexibel zijn en van een uitdaging houden. Je kunt namelijk gebeld worden en een uur later staan er kinderen voor je deur. Dan moet je voor zo’n kind klaar kunnen en willen staan.”

De vraag van het kind centraal

Stichting Oosterpoort is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 0-27 jaar die vastlopen of dreigen vast te lopen en voor het gezin waarin zij opgroeien. Van hulp bij opvoeden en opgroeien, hulp bij scheiding tot (tijdelijk) verblijf, pleegzorg en gezinshuizen.

Hulp nodig? Wij zijn er voor jullie

Zijn er problemen thuis of op school die je binnen het gezin niet zelf kunt oplossen? Neem dan gerust contact met ons op via 0412 - 46 53 00. Dan kijken we samen hoe we jullie kunnen helpen. Of ga naar www.oosterpoort.org voor meer informatie over hoe wij kinderen en gezinnen helpen.

_BT Clear

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear