In de gemeente Land van cuijk

_BT Clear

Veilig, gezond en kansrijk opgroeien, dat gun je ieder kind

Er zijn al veel jeugdigen en gezinnen door Stichting Oosterpoort geholpen. Lees hieronder het verhaal van Annemiek en Stephan. In verband met privacy is ervoor gekozen om niet de exacte namen te publiceren.

_BT Clear

Annemiek (15) weet niet wat ze wil. Ze wil in ieder geval níet naar school. Ze heeft moeite bij te benen en voelt zich dom. Steeds vaker spijbelt ze en zo komt ze in contact met haar eerste vriendje, een loverboy. Hij zet haar onder druk om dingen te doen die ze eigenlijk niet wil. Helaas gaat het thuis ook niet goed. Annemieks moeder is al jaren zwaar depressief en kan haar puberende dochter niet de aandacht en zorg geven die zij zo hard nodig heeft.

Annemieks mentor van school trekt aan de bel. Hij zorg voor een eerste gesprek met alle betrokkenen, een jeugdprofessional van Oosterpoort en Annemieks oma. Onder onze begeleiding gaat ze tijdelijk bij haar oma wonen en vindt haar moeder de psychische zorg die ze nodig heeft. En via haar begeleider en school vindt Annemiek leuk vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis. Dat verloopt niet vlekkeloos, maar Annemiek ontdekt wél wat ze wil. Ze stopt als vrijwilliger en kiest voor een opleiding in de zorg.

Annemiek: “Als niemand het wat lijkt te schelen, dan boeit het mij ook niet. Wist ik veel dat ik het helemaal mis had. De jongen waar ik stapelgek op was gebruikte me alleen maar. En mijn moeder? Ik zie nu pas hoe ze haar best doet.

Ze heeft alleen zelf ook genoeg aan haar hoofd, met die depressie en zo. Maar ze ís er voor me, ook al woon ik nu eventjes bij mijn oma. Het gaat nu veel beter met mij en met mijn moeder.”

De moeder van Annemiek

“Wat kun je nog als je alles geprobeerd hebt? Praten, zwijgen… niets leek te helpen bij Annemiek. Ik kwam gewoon niet meer bij haar binnen en eerlijk gezegd kon ik zelf ook niet meer. Via Oosterpoort krijgen wij de hulp die we nodig hebben. Nu woont Annemiek voor een tijdje bij mijn moeder en heeft ze de ruimte om haar eigen dingen te ontdekken. Het geeft mij ook de rust om zelf in therapie te gaan. Als moeder voelt dat in het begin als enorm falen. Maar nu weet ik beter: ik werk hard om weer een goede moeder voor haar te kunnen zijn.”

Onze professional

“Annemiek gedroeg zich op school en thuis opstandig en kreeg foute vrienden om haar heen. Haar onzekerheid en thuissituatie maakten haar daarnaast een gemakkelijke prooi voor een loverboy. Samen met Annemiek hebben we daarom besloten om tijdens schooltijd te werken aan haar gedrag en weerbaarheid. Ook is er gezinsbegeleiding gestart. En omdat Annemiek nu tijdelijk bij haar oma woont, hebben we met alle betrokkenen de tijdelijke pleegzorg geregeld. Het ging niet altijd zonder slag of stoot. Maar Annemiek heeft een hele omslag gemaakt: ze komt er wel!”

Zo thuis mogelijk

Het uitgangspunt is dat een kind thuis hoort op te groeien. De hulp vindt dan ook zoveel mogelijk thuis en in de eigen omgeving plaats.

‘Als niemand het wat lijkt te schelen, dan boeit het mij ook niet. Wist ik veel dat ik het helemaal mis had.’

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear