In de gemeente Land van cuijk

Jongerenwerk is iedere dag een verrassing

Opgroeien is niet altijd makkelijk. Dat gaat met vallen en opstaan. De jongerenwerkers van Sociom staan voor jongeren klaar om ze te helpen hun talenten te ontdekken en zich te ontwikkelen. Onze jongerenwerkers kom je overal tegen op straat, op school en in de jongerencentra van Land van Cuijk.

_BT Clear

Zo zijn jongerenwerkers Timothy van Oss en Berttina Versteeg bekende gezichten in de jongerencentra van Mill en Boxmeer. We ontmoeten hen bij The Unit in Boxmeer, waar zij meer vertellen over hoe het is om jongerenwerker te zijn en wat ze nu eigenlijk allemaal doen en organiseren.

Jongeren coachen met positiviteit

Timothy: “Als jongerenwerker ben je een mentor, vrijwilliger, vertegenwoordiger, maar soms ook een coach van een kind. We proberen jongeren naar het jongerencentrum te leiden om hen te leren kennen en een plek te bieden waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

Niet alleen om te chillen, maar ook om ze wat aan te reiken als vrijetijdsbesteding. Hierdoor komen we op een laagdrempelige manier met ze in contact. We zijn in eerste instantie meer een vriend en vanuit die rol kijken we samen met hen hoe we ze kunnen helpen, waar ze goed in zijn en wat ze kunnen.”

Berttina: “Hierin verschilt onze aanpak in vergelijking met een leraar of vertrouwenspersoon. Als ‘vriend’ doen we leuke dingen met ze en geven we ze een plek en de ruimte om zichzelf te ontdekken. Hierdoor kunnen wij ze op een positieve manier sturen en stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.”

Berttina Versteeg

Timothy van Oss

Timothy: “Maar ze kunnen ook bij ons terecht als het even niet lukt. Sommige jongeren komen al in het jongerencentrum sinds ze acht jaar zijn. Dan raken ze in de puberteit en dan gebeurt er soms wat of er is ineens weinig interesse in school. Wij zijn er dan om ze te helpen, maar ook om hen te laten realiseren dat school bijvoorbeeld een plek is, die hen ook veel kan brengen.”

Berttina: “En dat het oké is om er soms via een omweg te komen. Keuzes maken op die leeftijd is lastig en erachter komen wat je niet leuk vindt, betekent ook erachter komen wat je wel leuk vindt.”

Wat is er allemaal te doen in de jongerencentra?

Timothy: “Heb je even haha? We organiseren echt ontzettend veel. In Mill alleen al organiseren we op maandag activiteiten voor groep 7 en 8 en op donderdag voor de middelbare school. Maar we organiseren ook Jahoe (een disco voor kinderen met een beperking), buurtbijeenkomsten, straatvoetbaltoernooitjes, meidenmiddagen, FIFA-toernooien en ga zo maar door.”

Berttina: “Het aanbod wisselt zich ook steeds af, omdat de trends onder de jongeren ook snel veranderen. De dingen die we bedenken, halen we ook vaak uit de input van de jongeren zelf.”

Wat vinden jullie zelf zo leuk aan het jongerenwerk?

Berttina: “Het leukste vind ik hoe ik af en toe verrast kan worden door de jongeren. Soms dan denk je dat jongeren je helemaal niet tof vinden en dan staan ze toch ineens bij The Unit. Op dat soort momenten besef ik wel dat we meer
betekenen dan dat we zelf soms doorhebben.”

Timothy: “Ja iedere dag is een verrassing. Je weet vaak niet wat je te wachten staat. Ik vind het vooral leuk om met jongeren hun talenten te ontdekken. Maar ook om ze op een positieve manier te begeleiden. Gewoon weten dat je ze verder kunt helpen en dat ze ook naar je toekomen voor hulp. Dat maakt het niet alleen leuk, maar ook super waardevol!”

Meer informatie?

De jongerenwerkers van Sociom zorgen voor ontmoeting en samen bouwen zij aan een fijne omgeving waar jongeren veilig kunnen opgroeien. Gaat jouw kind ook naar een van onze jongerencentra of ben je benieuwd naar wat er allemaal te doen is in het jongerencentrum in jouw buurt? Loop eens binnen of kijk op de websites: www.cyoucuijk.nl, www.jcdewissel.nl of www.theunitboxmeer.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear