In de gemeente Land van cuijk

Els en 999 anderen kregen antwoord op hun vraag

_BT Clear

Els moest online iets regelen, maar kwam daar zelf niet uit. Ze wilde haar buurvrouw niet tot last zijn. Dit moest ze toch ook zelf kunnen. Maar alleen lukte het haar niet en dus ging ze met haar vraag naar het Informatiepunt in de Bibliotheek.

Steeds meer moet je via de computer regelen; het aanvragen van toeslagen, het verlengen van je rijbewijs, een afspraak maken in het ziekenhuis of medicijnen bestellen bij de huisarts. Voor veel mensen is dat lastig. En hoe weet je of de informatie betrouwbaar is? Het Informatiepunt in de Bibliotheek helpt inwoners van het Land van Cuijk met vragen en problemen waar zij zelf niet uitkomen.

In juni 2021 heeft BiblioPlus een Informatiepunt geopend in Bibliotheek Boxmeer en Cuijk. Een laagdrempelige plek waar iedereen terecht kan en persoonlijk wordt geholpen. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Deze nieuwe dienstverlening van BiblioPlus blijkt een groot succes. Inmiddels zijn er al meer dan 1000 vragen gesteld bij het Informatiepunt.

Sas, informatiespecialist bij BiblioPlus, werkt voor het Informatiepunt: “Geen vraag is ons te gek. Als we kunnen helpen, dan helpen we. Maar we laten de klant ook zien hoe wij informatie zoeken, stap voor stap, zodat zij het later zelfstandig kunnen. Soms verwijzen we mensen warm door.

Als er meer ondersteuning nodig is, weten wij de juiste organisatie te vinden.”

De Bibliotheek helpt mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Of die digitaal minder vaardig zijn. Er worden verschillende cursussen en workshops georganiseerd in de Bibliotheek, zoals de Lesgroep Begrijp je taal, computercursus Klik&Tik, cursus mobiele telefoon of DigiD Wat kan ik ermee? Ook kun je meedoen met het Taalcafé of oefenen met een taalvrijwilliger.

Loop jij net als Els, Karel of Wilma wel eens rond met een vraag? Krijg je moeilijke brieven, herinneringen, e-mails of moet je online zaken regelen? Weet je niet waar je moet beginnen met het zoeken naar de juiste informatie? Kom naar het Informatiepunt.

www.biblioplus.nl

“Bij onze eerste kennismaking met het Informatiepunt in de bieb van Cuijk heeft Sas ons direct het goede advies gegeven om in aanmerking te komen voor huishoudelijke hulp via de Wmo. Het Informatiepunt is een aanwinst voor Land van Cuijk”
Karel & Wilma

_BT Clear

‘Met de juiste wil en menskracht is er veel mogelijk’

_BT Clear

De kranten staan er bol van. In elke sector zijn er grote personeelstekorten die de komenden jaren zullen aanhouden. In een krimpgebied zoals Boxmeer is het daarom nog meer van belang dat het onderwijsaanbod blijft aansluiten op de behoefte van de regio. Door hierin proactief te zijn, probeert het ROC Nijmegen de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Locatiemanager Hein van den Hoek en onderwijsregisseur Ineke Moonen vertellen meer over de rol van de regionale opleider.

Aansluiten op behoefte

Als onderwijsregisseur houdt Ineke in de gaten of het onderwijsaanbod van het ROC Nijmegen blijft aansluiten op de behoefte van de student en de arbeidsmarkt. Dit doet zij door vragen en problemen die bij bedrijven en instellingen spelen, in kaart te brengen en hierop actie te ondernemen. Volgens haar is er veel mogelijk wanneer de wil en de menskracht er is. “Tijdens de coronacrisis was er een tekort aan begeleidingspersoneel in de zorginstellingen waar studenten stage liepen. Met behulp van onze eigen docenten konden we dit probleem oplossen”, vertelt ze. “Ook bieden wij nu een bijscholingscursus aan voor Helpenden, omdat hiernaar specifiek werd gevraagd door de zorginstellingen.”

Binden en boeien

Op de vraag of de zorg klaar is voor de toekomst, antwoordt locatiemanager Hein van den Hoek overwegend positief. Zowel op korte als op lange termijn zijn er oplossingen nodig. Deze moeten volgens hem betaalbaar en uitvoerbaar zijn. “Iedereen vecht momenteel om dezelfde student”, vertelt hij.

“De vraag is hoe kunnen we jongeren in deze regio binden en boeien voor de zorg?” Kansen ziet Hein in een aantrekkelijk onderwijsaanbod, tussentijds instromen en een hogere beloning voor het zorgpersoneel. Ook komt er steeds meer aandacht voor technologie en preventie in de zorg. “Maar het onderwijs kan het niet alleen. We zullen hierin samen met andere onderwijsinstellingen, bedrijven en beleidsmedewerkers van de gemeente moeten blijven optrekken”, besluit hij.

Meer weten?

ROC Nijmegen in Boxmeer biedt opleidingen binnen verschillende werkvelden. Zoals Beveiliging & Defensie, Facilitaire Dienstverlening, Sport & Beweging, Zorg & Welzijn en Pedagogisch Werk. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste studie? Stel je vragen aan de studieadviseurs van het Startpunt. Bellen kan via telefoonnummer 024 890 4501 of stuur een mailtje naar [email protected]

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear