In de gemeente Land van cuijk

_BT Clear

Het Mantelzorg- & Vrijwilligersplein

In november 2021 is het Mantelzorg- & Vrijwilligersplein van Sociom gelanceerd. Eén centrale plek waar alle ondersteuning en expertise op het gebied van mantelzorg en vrijwillige inzet in het Land van Cuijk samenkomt. Wij staan voor alle inwoners, verenigingen en professionals klaar met informatie, advies, cursussen én met een luisterend oor. Zo versterken we ook de samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Met één doel: hulpvragers én alle betrokkenen zo goed mogelijk van dienst zijn.

_BT Clear

Wij richten ons specifiek op drie doelgroepen: mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Voor elke doelgroep hebben wij een breed aanbod beschikbaar en regelmatig organiseren wij bijeenkomsten en cursussen ter ondersteuning. En dat is zeer welkom, in deze tijd waar de zorg steeds meer bij de mensen thuis komt te liggen.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Land van Cuijk verstrekt jaarlijks een waardering aan mantelzorgers. Deze bestaat uit een geldbedrag van € 100,-. Met deze attentie wil de gemeente laten blijken dat zij de inzet van de mantelzorgers enorm waarderen. Ben jij mantelzorger? Vraag de mantelzorgwaardering dan aan via www.mvplein.nl.

Aanvragen kan van 1 juni tot 15 december 2022. Ook jonge mantelzorgers (8 tot 24 jaar) kunnen een waardering aanvragen.

Zoek en vind vrijwilligers(werk)

Ben je een vrijwilliger en zoek je een leuke job? Of ben je juist op zoek naar een vrijwilliger? Ook als je een maatje zoekt voor jezelf of voor iemand met een hulpvraag ben je bij ons aan het juiste adres. Het Mantelzorg- & Vrijwilligersplein brengt vraag en aanbod van vrijwillige inzet samen.

Bereikbaarheid

Het Mantelzorg- & Vrijwilligersplein is telefonisch te bereiken via 0485-700500 of per e-mail via [email protected]. Meer weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk op www.mvplein.nl! Voor vrijwilligersvacatures kijk je op vrijwilligers.sociom.nl.

_BT Clear

Sleutel tot langer thuis

“Senioren wachten te lang, zijn niet voorbereid en gaan pas iets doen als het feitelijk te laat is.”

Het aantal ouderen in Nederland groeit, in het Land van Cuijk is er zelfs sprake van een dubbele vergrijzing. Senioren wonen steeds langer zelfstandig thuis en er is minder zorg vanuit professionele organisaties beschikbaar. Ook wordt er meer van mantelzorgers verwacht. Een flinke uitdaging, waar Katholieke Bond van Ouderen (KBO) en Stichting Welzijn Ouderen (SWO), Mooiland, Pantein en Sociom inwoners van het Land van Cuijk graag bij helpen. Met het project ‘Sleutel tot langer thuis’ ondersteunen wij inwoners om goed voor zichzelf én voor elkaar te zorgen.

_BT Clear

Langer zelfstandig thuis wonen

In het project ‘Sleutel tot langer thuis’ hebben senioren zelf de regie in handen. Het doel van het project richt zich op ‘het langer zelfstandig thuis kunnen wonen van de doelgroep senioren’. Er zijn twee sleutels die hierbij helpen: huistesten en voorzorgcirkels.

“Senioren geschikte woning? Nee joh, ik ben pas 80; dat komt wel als ik oud ben.”

Voorzorgcirkels

Een voorzorgcirkel is een sociaal netwerk van mensen in jouw omgeving, waar je een beroep op kunt doen en waarbinnen je zelf ook anderen kunt helpen. Een voorzorgcirkel bestaat uit zo’n 8 tot 13 ouderen, die vlakbij elkaar wonen (bijvoorbeeld in een complex van Mooiland, straat of buurt) en is een mix van vitale en hulpbehoevende senioren.

Uitgangspunt daarbij is 60+ helpt 80+, maar ook inwoners van andere leeftijden mogen meedoen.

Verzekerd van ondersteuning

Het gaat erom dat ouderen elkaar een handje helpen. Van praktische hulp zoals boodschappen doen, hulp bij vervoer tot aan een stukje zorgondersteuning bij fysieke ongemakken. Dat betekent niet elkaar verzorgen of zorg verlenen; dat gebeurt nog steeds door de thuiszorg. Onderdeel zijn van een voorzorgcirkel betekent dat je nu al ‘uit voorzorg’ oplossingen organiseert voor wanneer je behoefte krijgt aan hulp. Je bent dan verzekerd van ondersteuning in je directe omgeving. De hulpvragen worden verdeeld over meerdere deelnemers, waardoor er per persoon minder belasting is.

Enkele cijfers

Noord-Brabant in 2040:

  • 2x zoveel 75+ers
  • 3x zoveel 85+ers
  • 2x zoveel ouderen met dementie: namelijk 1 op de 5 inwoners, waarvan 1 op de 3 vrouwen

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit project, kijk dan op www.sociom.nl/aanbod/sleutel-tot-langer-thuis of stuur een e-mail naar [email protected].

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear