Het ‘life-event’ dat scheiden heet

_BT Clear

Scheiden is de normaalste zaak van de wereld: één op de vier stellen gaat uit elkaar, en dat aantal stijgt. Maar het blijft een ongekend heftige ervaring, ook voor kinderen. Ineens zijn de ouders niet meer samen en wonen ze in twee huizen. Hoe help je je kind door die moeilijke periode heen?

Jaarlijks maken bijna 49.000 kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gaan. De meeste zijn nog jong als dat gebeurt; tussen de 2 en 7 jaar. Scheiden is niet niks: kinderen van gescheiden ouders hebben gemiddeld twee keer zoveel problemen als kinderen uit gezinnen die bij elkaar blijven. Van slechtere schoolprestaties tot gedrags- en relatieproblemen en een lager zelfbeeld. Voor ongeveer 80% van deze kinderen zijn de problemen na twee jaar verdwenen. Maar de overige 20% kan er nog veel en lang last van houden.

Tips en advies over scheiden

Wij kunnen jou en je kind helpen bij een scheiding. Met cursussen, informatie en advies. Want een ‘vechtscheiding’ is wel het laatste waar je op zit te wachten. Loop binnen of kijk op cjgrijnmond.nl. Daar vind je ook tips, bijvoorbeeld over hoe je je kind kan helpen bij een scheiding:

  • Zorg voor duidelijkheid zodat je kind weet waar hij aan toe is: waar gaat hij wonen en hoe vaak ziet hij de andere ouder?
  • Laat de dagelijkse dingen zoveel mogelijk doorgaan, dat geeft houvast.
  • Vertel je kind regelmatig dat de scheiding niet zijn schuld is en dat jij en je ex-partner nog evenveel van hem houden.
_BT Clear

Per leeftijdsfase reageren kinderen anders op een scheiding

_BT Clear
0-2
jaar

Meer huilen, voelen zich slechter over zichzelf en hun ouder(s).

2-4
jaar

Herkennen zich minder in hun ouders, wat kan leiden tot een lager zelfbeeld. Vaker bang door stress en spanningen.

4-6
jaar

Leggen de schuld van de scheiding deels bij zichzelf. Gaan meer fantaseren, de grens tussen fantasie en werkelijkheid vervaagt.

6-12
jaar

Maken zich zorgen om hun ouder(s). Passen hun gedrag aan om de ouders te pleasen. Trekken naar de ouder toe die het meeste lijdt onder de situatie. Nemen soms de ouderrol over. Oudere basisschoolkinderen voelen zich in de steek gelaten en zoeken hun heil buiten het gezin.

12-18
jaar

Verwarde gevoelens, schaamte en boosheid. Gaan zich heftig afzetten, experimenteren met drugs, drank en seks.

_BT Clear

Informatieloket Relatie, Ouders en Scheiding

CJG Rijnmond adviseert ook gemeenten over thema’s op het gebied van opvoeden, opgroeien en gezondheid. Scheiden is er daar één van. Zo opent binnenkort in Rotterdam het Informatieloket Relatie, Ouders en Scheiding. Speciaal voor ouders die uit elkaar gaan en met vragen zitten, van het verdelen van de spullen tot omgaan met woede en verdriet. Het loket vind je op de tweede etage van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam en is vanaf half juni iedere woensdag en vrijdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear