CJG Rijnmond: al 12,5 jaar veel meer dan alleen het consultatiebureau

Onder de naam ‘Stichting CJG Rijnmond’ startte op 1 januari 2010 in de regio Rotterdam-Rijnmond het eerste consultatiebureau. Sinds die tijd is onze dienstverlening enorm gegroeid en uitgebreid. Je kent ons allang niet meer alleen van het consultatiebureau. Je komt ons overal tegen: op school, in de wijk, zelfs in de bieb. En natuurlijk ook online. Jouw dringende opvoedvragen zijn slechts een WhatsAppbericht van ons verwijderd. Lees hier hoe we met ouders en kinderen meegroeien om ze de beste jeugdgezondheidszorg te bieden.

_BT Clear

Maar eerst… nóg verder terugblikken!

In 1901 richtte dokter Broer Pieter Bernard Plantenga het eerste consultatiebureau voor zuigelingen in Nederland op, in Den Haag. Dat was in die tijd hard nodig, want maar liefst 20% van de kinderen stierf al vóór zijn eerste verjaardag. Jeugdgezondheidszorg bestond toen nog niet, ouders moesten het doen met bakerpraatjes en bijgeloof. Dokter Plantenga’s consultatiebureau bleef niet onopgemerkt: overal in het land stonden vooruitstrevende artsen op om moeders en hun baby’s te helpen.

Vanaf 1926 kwamen er kleuterbureaus bij en kregen scholen voor het eerst bezoek van de schoolarts. Steeds werd er iets aan de dienstverlening toegevoegd: meten en wegen, vaccinaties, voorlichting over veiligheid, ontwikkelingsonderzoek en opvoedondersteuning.

Dat hielp: tussen 1875 en 1949 daalde het sterftecijfer van zuigelingen van 20% naar 3%.

Anno 2022 is ‘kinderen in leven houden’ allang niet meer de belangrijkste taak van de jeugdgezondheidszorg. Tegenwoordig zijn meeste kinderen die we zien gelukkig kerngezond. En wij helpen ouders en opvoeders dat graag zo te houden.

Zóveel meer dan meten en wegen

Waar je 12,5 jaar geleden vooral bij ons terechtkon om de groei van je kind in de gaten te houden, bieden we nu ook allerlei andere activiteiten en ondersteuning. Denk aan een cursus Shantala babymassage voor een goede hechting tussen ouder en kind, een cursus Praten met je kind en persoonlijke opvoedondersteuning van onze (ortho)pedagogen. We helpen op allerlei manieren om problemen te voorkomen. Of om te voorkomen dat een klein probleem groot wordt. En het allermooiste? Het is gewoon gratis.

In je broekzak of in het buurthuis?

Je kon altijd al zonder afspraak langskomen tijdens het inloopspreekuur of snel nog even bellen, maar tegenwoordig stuur je net zo makkelijk een WhatsApp- of chatbericht. Zo kun je onderweg je vraag stellen en het antwoord lezen als jij er tijd voor hebt. En als je kind rare vlekjes of bultjes heeft, is beeldbellen weer een uitkomst.

Lees verder op de volgende pagina

_BT Clear

Consultatiebureau in het Crooswijks Volkshuis aan de Van Reynstraat, waar een arts een kind controleert (1951).

Het consultatiebureau in het Crooswijks Volkshuis aan de Van Reynstraat (1951).

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear