Professional Aïsha aan het woord:

“De vader zei: ‘Blijf eten, dan krijg je een goed beeld van ons gezin’”

Aïsha (29) is pedagoog en komt uit een gezin met vijf kinderen.

“Bij elk gesprek dat ik met ouders heb, stel ik de vraag: ‘Wanneer is dit een geslaagd gesprek voor jullie?’ ‘Als het probleem is opgelost’, antwoorden de meeste ouders dan. Logisch natuurlijk! Maar ook al werken wij als pedagogen oplossingsgericht, ik heb nooit een pasklaar antwoord. Gelukkig maar, want we willen een oplossing die écht goed past bij een gezin. Daarom kom ik graag eerst te weten wat al wel goed gaat en dan kijken we van daaruit verder. Het was heel verrassend om laatst bij een gezin aan te schuiven dat zelf de eerste stap zette om het zo aan te pakken. Ze stelden voor om elkaar eerst te leren kennen. Dat waren ze zo gewend in hun cultuur, ze vonden dat prettig voordat we ‘echt’ begonnen. ‘Anders blijf je meteen eten, dan krijg je een goed beeld van ons gezin’, zei de vader. Ik viel bijna van de bank!”

Duidelijk en liefdevol

“In dit geval was het extra fijn dat de ouders zo veel tijd wilden nemen. Het lukte hun dochter van 8 maar niet om in haar eigen bed in slaap te vallen; ze hadden al van alles geprobeerd. In gesprek kwamen we erachter dat er meerdere oorzaken waren. Zo bleek dat het meisje overdag vier verschillende talen spreekt en dat haar hersenen het daardoor extra druk hebben. Samen bedachten we dat het voor haar fijn is om meer tijd alleen op haar kamer door te brengen, zodat ze rustig kan bijkomen en niet met een vol hoofd naar bed gaat. Maar de belangrijkste reden dat de dochter niet in haar eigen bed in slaap kon vallen, was dat haar ouders nooit goed hadden aangegeven waaróm ze daar moest liggen. Toen dat duidelijk en liefdevol was uitgelegd, kon ze veel gemakkelijker slapen.”

“Eerst kijken wat goed gaat en van daaruit verder”

Dit is een verhaal van Aïsha. Meer verhalen van ouders en jongeren lezen? Ga naar cjgrijnmond.nl/actueel. Zelf je verhaal delen kan ook!

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear