Zwanger?

Ook dan kun je al op ons rekenen!

_BT Clear

Vroeger kwam het CJG pas in beeld als je kind was geboren, maar dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig kun je al tijdens de zwangerschap bij ons terecht voor een vaccinatie, cursussen en extra ondersteuning. “Het is een prettig idee om goed voorbereid te zijn”, weet stafverpleegkundige Esther. Zij vertelt wat we op dat gebied voor je kunnen betekenen.

Of je nu in verwachting bent van je eerste of je vierde kind, het is altijd weer spannend. Het leven ziet er immers nooit exact hetzelfde uit. “Heel normaal dus dat je vragen of twijfels hebt tijdens de zwangerschap”, vindt Esther. “Welke invloed heeft de baby straks op je relatie? Op je financiën? Op broertjes en zusjes? En krijg je wel voldoende hulp? Het helpt om over je twijfels te praten en aan te geven waar je mee zit. Als je dat wilt, kun je daarom een zwangerschapsgesprek aanvragen met één van onze jeugdverpleegkundigen. Dat gesprek voeren we bij jou thuis, op een CJG-locatie of via (beeld)bellen. We bespreken je vragen en onzekerheden en kijken samen wat jou het best gaat helpen.”

Hulp die bij jou past

Misschien geeft het zwangerschapsgesprek je al voldoende antwoorden, handvatten en oplossingen om je goed voor te bereiden op de komst van je baby. Bijvoorbeeld omdat je samen met de jeugdverpleegkundige hebt bedacht dat de buurvrouw soms kan oppassen. Misschien is de uitkomst van het gesprek dat je meer ondersteuning van ons nodig hebt. Esther: “We kunnen dan op verschillende manieren iets voor je betekenen. Van regelmatige huisbezoeken door de jeugdverpleegkundige tot informele hulp van ouders uit ons netwerk. Het is maar net wat jij nodig hebt en prettig vindt. En kunnen wij niets doen dat bij jou past, dan werken we vaak samen met iemand die dat wél kan!”

Groot netwerk

De eerste 1.000 dagen in het leven van een kind bepalen voor een groot deel hoe het de rest van zijn leven met hem zal gaan. Om te zorgen dat alle kinderen in Nederland in een gezonde omgeving worden geboren en opgroeien, werken wij met allerlei partijen samen in het programma Kansrijke Start. Denk aan verloskundigen, kraamverzorgenden, gynaecologen, huisartsen, kinderopvang en wijkteams.

Maternale kinkhoestvaccinatie

Ben je 22 weken zwanger? Dan kun je bij ons een vaccinatie tegen kinkhoest halen. Belangrijk, want met deze prik is je kind al vóór de geboorte beschermd tegen deze gevaarlijke infectieziekte. Je kunt de prik gewoon halen tijdens een inloopspreekuur. En als je vragen hebt, kun je die daar ook meteen stellen. Ga voor meer informatie naar eenprikzogepiept.nl/zwangeren.

Cursus OuderTeam

Woon je in Rotterdam? Dan kun je samen met je partner de cursus OuderTeam doen. Deze bereidt jullie voor op de veranderingen in je relatie als er een kind komt. Want er gaat veel veranderen! Met deze cursus leer je elkaar niet alleen kennen als partners, maar ook als ouders. Op cjgrijnmond.nl/ouderteam vind je meer informatie.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear