Pameijer helpt mensenom mee te doen in de maatschappij

Cliënten van Pameijer ruimen afval op bij DCV. Meer informatie: www.pameijer.nl

 

Wat is Pameijer voor een organisatie? Veel Krimpenaren weten wel dat Pameijer mensen met een verstandelijke handicap helpt, maar hoe precies weten ze niet altijd. De locatiemanager Krimpen van Pameijer, Wim van de Giessen, legt uit wat Pameijer nu en in de toekomst betekent voor mensen met een verstandelijke of een sociaalpsychische beperking.

Wim van de Giessen, locatiemanager Krimpen: “Het doel van Pameijer is om mensen met een verstandelijke of sociaal-psychische beperking op zo’n manier te ondersteunen dat zij zoveel mogelijk zelfstandig kunnen zijn. Ook vinden we het belangrijk om familie en vrienden van onze cliënten hierin zoveel mogelijk te betrekken. We stemmen de hoeveelheid en soort ondersteuning helemaal af op de mogelijkheden van elke cliënt. Dat doen we al sinds 1970 in Krimpen, toen we de woonvoorziening Zwaluwhof begonnen. De Zwaluwhof zit sinds 1997 in een mooi gebouw aan de Zwaluwhof 4. Hier wonen 40 mensen zelfstandig met enige ondersteuning van Pameijer, te midden van andere wijkbewoners. De zorg die we geven varieert van dagelijkse verzorging tot hulp bij het onderhouden van sociale contacten of het op orde houden van het huishoudboekje.”

Activeringscentrum in Het Facet

Wim vervolgt: “Daarnaast wonen cliënten van ons thuis bij hun ouders of in een eigen woning

en krijgen ze ambulante ondersteuning naar behoefte. Ook geven we cursussen ‘zelfredzaamheid’. Pameijer heeft in Het Facet verder een Activeringscentrum ingericht om mensen een zinvolle dagbesteding te geven. Het gaat altijd om dagbesteding die zoveel mogelijk ‘werk gerelateerd’ is. Naar gelang het niveau werken cliënten ‘beschermd’, ‘beschut’ of ‘supported’. De laatste vorm is bedoeld voor mensen op het hoogste verstandelijke niveau. Het gaat hierbij om enigszins betaald werk met enige begeleiding van een jobcoach. Het doel is dat iedereen naar vermogen werkt. Zo ruimen cliënten zwerfvuil op of werken ze in de moestuintjes op het Burenerf. Zowel in Het Facet als daarbuiten werkt Pameijer met de gemeente en allerlei organisaties samen, zoals Lelie zorggroep, basisschool Het Kompas, Groenvoorziening, DCV, Vierstroom en ContourdeTwern, maar bijvoorbeeld ook met de Molukse gemeenschap.”

Veranderingen in manier van werken

“Doordat de manier van financiering van hulp en zorg verandert, moeten we ons aanpassen en mee veranderen. Voor cliënten van het hoogste

“Het doel is dat iedereen naar vermogen werkt.”

niveau streven we nog meer dan voorheen naar een betaalde baan. Gelukkig werken we nu al goed samen met bedrijven. Cliënten kunnen meer dan ze denken en dan de buitenwereld denkt. Denk bijvoorbeeld aan de horeca-ervaring die zij opdoen bij de brasserie in Het Facet. Nu faciliteren we van alles voor cliënten, maar straks moeten zij steeds meer zaken binnen hun eigen netwerk oplossen. Dat zorgt wel voor een grotere druk op cliënten en begeleiders. Kortgezegd: voor het laagste niveau cliënten verandert er niet zoveel, maar de anderen gaan fasegewijs over naar ondersteuning vanuit de Wmo en zullen op een andere manier ondersteund worden dan vroeger. Wel geldt er een overgangsrecht voor de zorg die ze nu krijgen.”

Bijdrage leveren aan de samenleving

Wim schetst een beeld van de nabije toekomst: “Het belangrijkste is dat alle mensen een bijdrage leveren aan de samenleving, ook onze cliënten. Dit jaar hebben we voor het eerst in groep 6 van Het Kompas voorlichting gegeven over wat het betekent om een verstandelijke handicap te hebben. De kinderen en leerkrachten waren hier enthousiast over. Hopelijk kunnen we dit later uitbreiden naar andere scholen. Ook onderzoeken we wat wijkbewoners en cliënten voor elkaar kunnen betekenen. Een voorbeeld zou een boodschappenservice voor ouderen zijn. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: zinvol werk voor onze mensen en een welkome dienst voor ouderen in de wijk.”