advertentie

 

 

De Kracht van Krimpen:hét antwoord op de veranderingen in jeugd, zorg en werk

 

Het kabinet wil de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg voor jong en oud garanderen door taken over te dragen naar de gemeenten. Volgens het kabinet kunnen gemeenten zorg en ondersteuning effectiever, goedkoper en met minder bureaucratie bieden, omdat gemeenten het dichtst bij hun inwoners staan. De overheveling van taken gaat gepaard met een flinke bezuiniging. Dat betekent dat ook gemeente Krimpen aan den IJssel de zorgtaken anders moet gaan uitvoeren. Wat betekent dat voor u?

Op het gebied van jeugd, zorg en ‘werk en inkomen’ zijn er wetten gemaakt die -mits deze worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer- van kracht worden per 1 januari 2015. Het gaat om de Jeugdwet, de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet. In Krimpen aan den IJssel zijn de afgelopen maanden voorbereidingen getroffen om deze wetten op een goede manier te kunnen uitvoeren. De ‘Kracht van Krimpen’ zit ‘m onder andere in de goede samenwerking tussen alle organisaties, de gemeente en de inwoners. De samenwerking komt nu al tot uiting in de Balie Welzijn, Zorg en Opvoeding in het gezondheidscentrum (vanaf 1 januari is de Balie een onderdeel van de ‘KrimpenWijzer’, zie pagina 17).

Balie wordt uitgebreid

Hier kunt u vanaf 1 januari 2015 terecht met alle vragen op het gebied van welzijn, zorg, vrijwilligerswerk, mantelzorg, werk en inkomen, opvoeding en alles wat hiermee samenhangt. Bij de Balie beantwoorden de medewerkers uw vraag meteen of maken zij een afspraak met u voor een gesprek.

Jeugdhulpverlening en AWBZ

Ook voor alle jeugdhulpverlening -van hulp bij dyslexie tot ingewikkelde opvoedproblemen- kunt u in het gezondheidscentrum terecht. Verder wordt een deel van de AWBZ een zaak voor de gemeente. Zowel de begeleiding van groepen, -zoals in Krimpen de ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers - als de begeleiding van individuele personen en gezinnen, gaat straks via de gemeente. Bij alle hulpvragen gaan we -nog meer dan nu al het geval is- uit van één gezin, één plan en één regisseur.

Overgangsrecht voor mensen die nu zorg ontvangen

In 2015 wordt opnieuw bekeken of iedereen die een vorm van zorg krijgt, deze nog steeds op dezelfde manier nodig heeft. Is dit nog steeds nodig of kan dit aangepast worden? Belangrijk is dat iedereen die nu een bepaalde vorm van zorg krijgt in een overgangsrecht valt.

Ook al is de nieuwe indicatie anders, iedereen heeft nog een jaar recht op de ‘oude’ vorm van zorg. Bij de jeugdzorg geldt dat de zorg voor cliënten voor maximaal een jaar kan worden gecontinueerd, met uitzondering van pleegzorg. Voor de pleegzorg geldt namelijk geen maximale duur voor de continuïteit van zorg. Bij langdurende trajecten wordt wel in goed overleg met betrokkenen bekeken of de zorg ook anders georganiseerd kan worden.

Participatiewet

De Balie in het gezondheidscentrum werkt samen met het Werkplein en Sociale Zaken van de gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel. De nieuwe wet beoogt dat zoveel mogelijk mensen die kunnen werken, ook daadwerkelijk aan betaald werk komen of vrijwilligerswerk doen. Het gaat om mensen die tijdelijk zijn aangewezen op een uitkering en/of ondersteuning nodig hebben. Iedereen moet naar vermogen een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Kracht van Krimpen

Door een goede samenwerking tussen professionals, gemeente en vrijwilligers én door de mantelzorgers te ondersteunen, blijft de zorg voor Krimpenaren die het hard nodig hebben betaalbaar. Op deze manier kunnen ook mensen zonder (groot) netwerk terugvallen op professionele zorg. In de volgende artikelen kunt u lezen waaruit de Kracht van Krimpen bestaat. U ziet: samen met u zorgen we voor een krachtig Krimpen!