Bavo Europoort geeft mensen weer grip op hun leven

Bert Mos voor het kantoor van Bavo Europoort

 

Bert Mos van het Vrijwilligerspunt Bavo Europoort heeft een missie: ernaar toewerken dat mensen met een psychiatrische stoornis een net zo normale plek in de samenleving innemen als ieder ander mens. Bavo Europoort biedt specialistische zorg aan mensen met een ernstige psychiatrische stoornis, zodat zij zo snel mogelijk weer grip op hun eigen leven krijgen. Het gaat om mensen met ernstige aandoeningen, waarbij genezing moeilijk is. Bert Mos maakt een vergelijking met een chronische ziekte als diabetes of epilepsie: “het gaat ook in dit geval niet over, maar je kunt er wel mee leren leven”.

Mensen die bij Bavo Europoort (onderdeel van de ParnassiaGroep) zorg krijgen, zijn hiernaar toe verwezen via de huisarts of op advies van Indigo in het Krimpense gezondheidscentrum. Bert Mos: “Wij bekijken waar iemand het meeste baat bij heeft en kijken naar de biologische, sociale en psychische context van een cliënt. Wat wij belangrijk vinden is dat mensen weer onderdeel uitmaken van een sociaal netwerk. Juist deze mensen zijn vaak geïsoleerd geraakt en eenzaam. De samenleving vindt het nog steeds moeilijk om met mensen met een psychiatrische stoornis om te gaan, vaak door onwetendheid.

De toneelvoorstelling ‘Wie is er nou gek?’ die door onze cliënten onder leiding van het Rotterdams Centrum voor Theater wordt opgevoerd, laat dit goed zien (zie www.rcth.nl). De invloed van onze hersenen op ons dagelijks leven is immens groot. Er is weinig nodig om iets mis te laten gaan. Denk maar aan wat een paar glazen alcohol met je doet.”

Vrijwilligers heel belangrijk voor cliënten

Het Vrijwilligerspunt coördineert 200 vrijwilligers die activiteiten ondernemen met cliënten. “Dit is heel belangrijk voor hen, want een vrijwilliger maakt zelf de keuze om tijd door te brengen met iemand met een psychiatrische aandoening. Een familielid doet dit deels uit plichtsgevoel en een hulpverlener wordt betaald voor zijn of haar werk. Een cliënt heeft vaak maar een beperkt netwerk.

Een vrijwilliger straalt de boodschap uit: ‘Ik vind jou belangrijk en ik maak tijd voor je’. Dit is heel waardevol. Het kan gaan om een keer per week samen een wandeling maken tot samen een hobby uitoefenen of gewoon op bezoek komen. Ik ben ervan overtuigd dat vrijwilligers er zelf ook rijker van worden. Ze komen tot nieuwe inzichten. De wereld van onze cliënten is geen aparte wereld, het maakt onderdeel uit van de hele wereld.”

Aanpassen aan ontwikkelingen

Hij gaat verder: “Ook onze organisatie moet zich aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen. Het herstel van mensen krijgt voorrang, nog meer dan nu al het geval is. Hoe kunnen mensen weer meedoen aan de maatschappij? Er is een wereld te winnen door hen meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Voor onszelf betekent het kort door de bocht: minder management, meer zelfsturende teams, zoveel mogelijk voorkomen dat cliënten worden opgenomen én de duur van opnames zo kort mogelijk houden. We willen dat mensen met begeleiding zoveel mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Wat maakt iemand gelukkig ondanks zijn of haar beperking? We vragen altijd: Wat kunt u zelf en wat kunt u samen met anderen?”

Wensen voor toekomst

“Ik hoop dat er nu meer integratie komt van patiënten in de samenleving. Mijn wens is dat iemand met een psychiatrische aandoening een gelijkwaardige positie gaat innemen en de inkomenssituatie en kans op werk gaat verbeteren. Ik vind dat de gemeente Krimpen goed bezig is met het aanpakken van de positieve dingen, terwijl zij ook oor heeft voor de risico’s die de veranderingen in zorg en hulpverlening met zich meebrengen. Inhoudelijk ben ik optimistisch gestemd, financieel gezien moeten we afwachten hoe het uitpakt.”