Langdurige zorg, er gaat veel veranderen!

Voor mensen in de langdurige zorg verandert er veel. Doel van de langdurige zorg is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Zo nodig met ondersteuning van de gemeente of zorg via de zorgverzekering.

Door beter in te spelen op de persoonlijke situatie en te kijken naar wat u zelf nog kunt doen, kunt u over uw eigen leven blijven beslissen. Zo kan ook de zorg betaalbaar blijven. Medewerkers van zorgorganisaties, cliënten, familie en omgeving merken dat langdurige zorg nu al anders wordt georganiseerd dan een paar jaar geleden en dat dit in de komende jaren nog verder zal veranderen. Goede langdurige zorg is van grote waarde, maar het kost veel geld. Om de langdurige zorg ook voor de toekomst betaalbaar en van kwaliteit te houden vinden hervormingen plaats.

 

Wat houdt de hervorming langdurige zorg in?

Het kabinet wil de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) ingrijpend hervormen. Alleen de zwaarste, langdurige zorg wordt nog vergoed uit de AWBZ. De nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die behoefte hebben aan permanent toezicht. Zij hebben 24 uur zorg per dag nodig in de directe nabijheid. De Wlz gaat de huidige AWBZ vervangen. Lichtere vormen van de huidige AWBZ gaan naar de gemeenten of worden geregeld via de zorgverzekering. De gemeente gaat zorgen voor de ondersteuning van inwoners. De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (start 1 januari 2015) is gericht op deelneming in de samenleving. De wet regelt hulp en ondersteuning, die past bij de persoonlijke omstandigheden van mensen.

Een aantal voorbeelden van de hervormingen:

  • Van mensen wordt gevraagd zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Zodra mensen niet langer met steun van hun omgeving thuis kunnen wonen, kan zorg in een instelling geboden worden. Dit wordt vergoed door de AWBZ.
  • Er wordt minder gebruik gemaakt van standaardzorg, maar meer gekeken met welke zorg iemand het beste geholpen is. Meer maatwerk dus! Samen met de zorgverlener wordt bekeken welke zorg het beste past.
  • De begeleiding wordt overgeheveld naar de gemeente en valt onder de Wmo. Denk hierbij aan het helpen plannen van activiteiten, regelen van dagelijkse zaken, het nemen van besluiten en het structureren van de dag. Ook het stimuleren tot en het voorbereiden van gesprekken met instanties hoort hierbij.
  • Zorg en ondersteuning wordt dicht bij de inwoners georganiseerd. De gemeente Krimpen aan den IJssel kiest ervoor de ondersteuning en zorg vanuit het gezondheidscentrum te organiseren. Hier kunt u bij een professional terecht voor een gesprek over uw persoonlijke situatie.
  • De rol van de wijkverpleging wordt versterkt. De wijkverpleging wordt de spil in de zorg van mensen en verbindt de medische zorg met andere zaken (zoals de Wmo) die in het leven meespelen.

Meer met minder

Doordat mensen langer thuis blijven wonen krijgen de gemeenten ook meer taken, maar ze krijgen daarbij ook te maken met forse bezuinigingen. Dat maakt het noodzakelijk dat de zorg anders uitgevoerd moet worden. Indien ondersteuning nodig is, wordt ook gekeken naar wat u zelf nog kunt doen. Waarmee kan uw familie u helpen? Of kunnen mensen uit uw sociale omgeving (buren, kennissen) een helpende hand bieden?

Kracht van Krimpen

Goede zorg en ondersteuning bieden kan alleen slagen als we samen met u de schouders er onder zetten. De gemeente is dan ook gestart met inwonersbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten staan we voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en om tips te geven. Ook willen we de krachten van inwoners, professionals en de gemeente bundelen en samen zorgen voor een krachtig Krimpen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp?

Stuur uw vraag dan in via www.krimpenaandenijssel.nl/krachtvankrimpen.

Of kom naar één van de inwonersbijeenkomsten, zie pagina 27.