Taalcoach mevrouw Westra:“Je thuis voelen begint met beheersing van taal”

 

Mevrouw Westra woont sinds een paar jaar in Krimpen. Daarvoor woonde ze in Rotterdam en van oorsprong is zij Friezin. Zij helpt graag anderen met het Nederlands. Daarom begon zij met taalcoaching geven aan mensen die beter willen worden in de Nederlandse taal. Zo heeft ze een mevrouw onder haar hoede die oorspronkelijk uit Afghanistan komt. Mevrouw Westra zegt: “Nederlanders moeten hun best doen om andere mensen te verstaan en geduld te hebben, anders kunnen zij hun Nederlands niet verbeteren.”

Mevrouw Westra: “Het is belangrijk om anderen te helpen met het Nederlands, want als mensen de taal niet goed machtig zijn, kunnen ze zich ook niet thuisvoelen in ons land. Ik vind bezig zijn met taal leuk en ben er ook goed in, daarom past dit vrijwilligerswerk bij mij. Voor degene die ik coach zou het beter zijn als zij naar school ging om haar Nederlands te verbeteren. Maar dat zit er niet in, want haar situatie leent zich daar niet voor. We kunnen wel goed met elkaar praten en ze kan zich wel redden. Ze heeft zelfs een inburgeringsdiploma. Maar Nederlands is een moeilijke taal en ze heeft begeleiding nodig, vooral op het gebied van lezen en schrijven.”

Persoonlijke klik

“Als je taalcoaching wilt geven, is het belangrijk dat het persoonlijk klikt tussen coach en coachee. Bij ons is dat zeker het geval. We lachen veel en ik vind het fijn dat ze zo haar best doet. Ze is erg gemotiveerd om zich te ontwikkelen, niet alleen op taalgebied, maar ook in andere

“Het is belangrijk om anderen te helpen met het Nederlands, want als mensen de taal niet goed machtig zijn, kunnen ze zich ook niet thuisvoelen in ons land.”

dingen. Zij schrijft alles wat ze leert op, om er thuis mee verder te gaan. Los van de taal is het goed dat ze iemand heeft waarmee ze kan praten, want ze heeft veel ellende meegemaakt. Daar moet je natuurlijk ook rekening mee houden.”

Mooi om te zien dat mensen vooruitgaan

“Wat mij het meest motiveert bij het geven van taalcoaching is dat het mooi is om resultaat te zien: je ziet dat mensen vooruitgaan. Voorwaarde is wel dat je het goed met elkaar kunt vinden en dat je als coach de tijd neemt om een vertrouwensband met je coachee op te bouwen. Die band is nodig, omdat je kritiek, ook al is deze nog zo opbouwend, niet van iedereen aanneemt. Hoe je kritiek geeft is ook belangrijk: eerst aandacht aan de positieve dingen schenken, dan pas aangeven wat er beter kan.”

Ook beter worden in Nederlands?

Als u beter wilt worden in de Nederlandse taal, vooral in lezen en schrijven, kunt u bij de gemeente vragen naar de mogelijkheden. Dat kan door te bellen met 14 0180 of door te e-mailen met [email protected]. Vermeld bij het onderwerp van uw bericht ‘afdeling Samenleving’.

In opdracht van de gemeente organiseert ContourdeTwern (in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven) een training voor taalcoaches. Wilt u meer informatie of u aanmelden als taalcoach? Neem dan contact op met Chris van Rijswijk, [email protected] of bel (0180)517590