Schulden aanpakken en voorkomen

 

Schulden ontstaan vaak niet op één dag. Oplossingen voor financiële problemen helaas ook niet. De schuldhulpverleners van de gemeente Krimpen aan den IJssel weten dat het toewerken naar een schuldenvrij leven vaak heel moeilijk is. Het team van schuldhulpverleners ondersteunt daarom samen met andere organisaties mensen met schulden. Ook familie, vrienden of buren kunnen hun steentje bijdragen.

De burger is zelf aan zet

Schuldhulpverlening is niet per definitie iets van de overheid, maar begint bij de verantwoordelijkheid van de burger zelf. De kern van de hulpverlening is dat mensen zelf hun financiële probleem oplossen. Natuurlijk kan dat met de hulp van de persoonlijke omgeving én met de hulp van een schuldhulpverlener. Als er sprake is van ernstige schulden, dan kan de hulp ingeroepen worden van een schuldhulpverlener. Er zijn in Nederland vijftig Gemeentelijke Kredietbanken (GKB’s), sociale diensten en particuliere organisaties die hulp bieden. Samen met een schuldhulpverlener wordt gekeken naar de mogelijkheden om van de schulden af te komen. Er moet immers een oplossing gevonden worden voor de schulden. De gemeente Krimpen aan den IJssel werkt samen met de Kredietbank Rotterdam.

Hulp bij aanpakken en voorkomen schulden

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor financiële problemen. In de gemeente

Krimpen aan den IJssel zijn diverse initiatieven om problemen met schulden proactief aan te pakken. Zo kunnen deskundige vrijwilligers van de Formulierenhulp van ContourdeTwern u helpen. Zij helpen u bij het invullen van formulieren, zoals de belastingaangifte, huur-, zorg- en kindertoeslagen, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, (voorlopige) teruggaven of aanvragen van voorzieningen.

Beter samenwerken

Om Krimpenaren beter te kunnen ondersteunen, zullen ook de schuldhulpverleners de samenwerking met andere organisaties verder versterken. Het team van schuldhulpverleners gaat bijvoorbeeld ook intensief samenwerken met de partners van de KrimpenWijzer. De schuldhulpverlening wordt per 1 januari 2015 ook ondergebracht in het gezondheidscentrum.

KrimpenWijzer is erop gericht inwoners informatie en advies te geven, maar wil ook de samenwerking tussen de verschillende partners versterken vanuit de gedachte: één gezin/huishouden, één plan, één regisseur. Krimpenaren met schulden hebben vaak niet alleen financiële problemen, maar ook andere problemen. Goede samenwerking en duidelijke afspraken met andere partijen, zoals zorginstellingen, is dan erg belangrijk. De samenwerking levert voor alle betrokkenen meestal veel tijdwinst op. Naast elkaar zitten heeft vaak meer effect dan tegenover elkaar zitten. Meer informatie over de KrimpenWijzer leest u op pagina 17.

Meer informatie

Wilt u meer weten over schuldhulpverlening of wilt u een afspraak?. U kunt de schuldhulpverlening bereiken via het Publiekscentrum van de gemeente Krimpen aan den IJssel, telefoonnummer 14 0180 of [email protected]. Ook vindt u op www.krimpenaandenijssel.nl, www.zelfjeschuldenregelen.nl en www.rotterdam.nl/schulden meer informatie over de schuldhulpverlening.

Voor wie?

Schuldhulpverlening van de gemeente is toegankelijk voor elke Krimpense inwoner van 18 jaar of ouder met privéschulden. We sluiten aan bij het uitgangspunt van de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening dat schuldhulpverlening breed toegankelijk dient te zijn. Omdat het aflossen van schulden zonder inkomen niet mogelijk is, is het wel nodig dat iemand over een inkomen beschikt. De hoogte van het inkomen is geen criterium. Ook personen met hogere inkomens kunnen in een uitzichtloze schuldsituatie raken, waardoor middelen om hulp elders in te kopen ontbreekt. Ook kent het aanbieden van schuldhulpverlening door marktpartijen wettelijke beperkingen.