Rijksmonument Waterloopbos

Natuurmonumenten – Jeroen Bosch.

_BT Clear

Sprookjesachtig groen met stromend water, afbrokkelende muurtjes en mysterieuze metalen bouwwerken. Het Waterloopbos in Noordoostpolder ademt een bijzonder verhaal.

Het Waterloopbos was van levensbelang voor de wederopbouw van dit land na de oorlog. Decennialang onderzochten ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium hier wat de impact van getijden en stromingen was op waterwerken, zoals de haven van IJmuiden. Het zorgde ervoor dat onze waterwegen klaar werden gemaakt voor de enorme schepen die hier hun goederen afleverden om Nederland er weer bovenop te helpen. Nederland heeft zijn internationale bekendheid als waterland mede te danken aan al dit onderzoek. Niet zo gek dus, dat het Waterloopbos sinds 2016 een Rijksmonument is.

Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd, hebben ruimtelijke kunstenaars RAAAF | Atelier de Lyon het model Deltagoot omgevormd tot het Land Art kunstwerk Deltawerk//. Eén van de grote trekk ers van het bos.

Het laboratorium heeft met het gegraaf in de grond ook nog eens geweldige natuur opgeleverd. Zo scheren in de zomer duizenden libellen en juffers over het water en groeien in de herfst wel 400 verschillende paddenstoelen in het bos.

Rijksmonument Waterloopbos,
Voorsterweg 34, 8316 PT, Marknesse

_BT Clear

_BT Clear

Antony Gormley, Exposure, 2010, foto: Land Art Flevoland

Land Art Flevoland Tours

Vanaf de jaren zeventig is er in Flevoland tijdens het aanleggen van de polder plek gemaakt voor een indrukwekkende collectie van grote landschapskunstwerken. Nergens ter wereld vind je in zo’n relatief klein gebied zoveel mooie voorbeelden van Land Art, gemaakt door wereldberoemde kunstenaars als Robert Morris, Richard Serra, Daniel Libeskind en Antony Gormley. Deze kunstwerken laten je het uitgestrekte polderlandschap op een bijzondere manier ervaren.

Land Art Flevoland organiseert iedere laatste zondag van de maanden mei tot en met september thematische tours langs deze kunstwerken, de natuur en het bijzondere erfgoed van Flevoland. Een gids vertelt je alles over de monumentale kunstwerken en waarom ze juist in Flevoland zijn gerealiseerd.

In elke tour staat een ander onderwerp of gebied centraal, en we nodigen steeds een andere kenner uit voor een toelichting. Kijk voor de programma’s van 26 mei, 30 juni, 28 juli, 25 augustus en 29 september op www.landartflevoland.nl en maak een keuze uit één van de vijf bustours.

Foto: Peter Leenen/Straystone

Marker Wadden, nieuwe natuureilanden in het Markermeer

De kaart van Nederland is veranderd. Een nieuwe archipel van natuureilanden wordt aangelegd in het noordoosten van het Markermeer. Met zand, klei en slib uit het troebele Markermeer worden eilanden met natuurlijke oevers, ondieptes, geulen en paaip laatsen voor vissen gemaakt. Zo ontstaat een nieuw vogelparadijs en wordt de waterkwaliteit van het Markermeer verbeterd. Op het eerste eiland, met een natuurhaven, zijn vanaf september 2018 ook mensen welkom. Dit een heerlijke plek om aan te leggen met je boot, uit te waaien, te wandelen en vogels te spotten. Natuurmonumenten is de initiator van aanleg Marker Wadden en wordt de beheerder van dit nieuwe natuurgebied. Iedereen is welkom op het haveneiland. Tot eind 2020 wordt gewerkt aan de aanleg van de andere 4 eilanden.

Kijk op www.markerwadden.nl voor meer informatie.

_BT Clear