Voorwoord Gedeputeerde Michiel Rijsberman, D66

_BT Clear

Ooit is tegen mij gezegd: “Als je mij waar dan ook in Flevoland neerzet, weet ik meteen dat ik in Flevoland ben. Dat heb ik in andere provincies niet.” Ik kan mij hier als provinciaal bestuurder met onder andere Recreatie, Toerisme en Kunst en cultuur in mijn portefeuille goed in vinden. Door de bijzondere ontstaansgeschiedenis hebben we een uniek landschap; met rechte strakke lijnen en grootse natuurgebieden. In Flevoland is alles meteen op flinke schaal. Fashion Outlet Bataviastad is het grootste outletcentrum van Nederland en het nieuwe, spectaculaire kunstwerk in het Waterloopbos is met zijn 250 meter lengte het grootste betonnen kunstwerk van de wereld.

_BT Clear

Nationaal Park Nieuw Land

Ik ben er trots op dat het natuurgebied Nieuw Land afgelopen najaar een nationaal park is geworden. De buitenste rand van Nationaal Park Nieuw Land is een mantel van bos met daarbinnen een gebied van plassen. Dat biedt h eel veel mogelijkheden om te recreëren en te genieten van de natuur. U kunt er tijdens een wandeling of fietstocht bijvoorbeeld een hert of zeearend spotten. De ontwikkelingsvisie van de provincie Flevoland moet het mogelijk maken om de natuur nog beter te beleven. We gaan investeren in poortgebieden met bezoekerscentra waar u een uitje met de boswachter kunt maken en willen verder met het aanleggen van eilanden, zoals de onlangs afgeronde Markerwadden, waardoor de onderwaternatuur erop vooruit zal gaan. Daarnaast zult u dit jaar mensen tegenkomen die hard aan het werk zijn om de wandel- en fietspaden veel mooier te maken.

Gemaakt land

De gehele provincie Flevoland is nog maar een aantal decennia geleden aangelegd en ingericht. Dat is een belangrijk verschil tussen Flevoland en de andere provincies.

U loopt op gemaakt land waar in de twintigste eeuw nog de Zuiderzee met metershoog water lag. Dit is zichtbaar bij UNESCO werelderfgoed Schokland waar je sporen vindt van onafgebroken menselijke bewoning tot 10.000 jaar terug. Of bij het gecombineerde museum Batavialand in Lelystad. Daar wordt verteld over de drooglegging en ligt ook een replica van het alom bekende VOC-schip de Batavia.

Visje eten

Tijdens uw bezoek wil ik u aanraden om vooral een visje te gaan eten in de haven van Urk. Het is niet voor niets de belangrijkste visserijplaats van het Noordzeegebied. Op een zonnige dag ben ik daar zelf geregeld te vinden. Een dagje shoppen en daarna een terrasje pakken in Alm ere doe ik ook graag. En als ik echt de tijd heb, kan ik eindeloze wandelingen maken door Nationaal Park Nieuw Land of Horsterwold, het grootste loofbos van West-Europa. Mijn hoop is tot slot dat deze recreatiekrant u nog enthousiaster maakt over uw tijd in Flevoland en u uitnodigt om op zoek te gaan naar avonturen die u nog niet op de planning had staan.

_BT Clear

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Met medewerking van diverse VVV’s en de in de redactie genoemde partijen.

Teksten
&Teksten in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving
Skitter

April 2019

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear