'Mensen helpen zoals ik nu doe, dát geeft me kracht'

“Grote bewondering heb ik voor de mensen die hier werken. Vaak jonge mensen met passie, humor en toch stevigheid.” Joop is vrijwilliger bij  Domus de Hoek, een woonvorm voor mensen die nergens anders terecht kunnen. Als vrijwilliger bij het Leger des Heils werk je voor mensen, niet voor cijfers. Met jongeren, voor ouderen, aan re-integratie of door activiteiten.

Joop vertelt met glinsterende ogen: “Ik breng bewoners naar het ziekenhuis, de winkel of naar een andere afspraak”. Hij vertelt over de betrokkenheid die hij voelt met de doelgroep. “Sinds kort zit ik in een groepsapp. Op die manier blijf ik op de hoogte van wat er speelt. Ik zit bij deze mensen in de auto. Als er heftige dingen zijn gebeurd dan wil ik dit weten: iemand draagt dit bij zich tijdens de rit”. Zijn verlangen om mensen te helpen komt van diep. “Als je niets meer voor anderen kunt doen, dan stopt het leven eigenlijk een beetje. Zo voel ik dat.”

Vrijwilligers zijn bij het Leger des Heils een belangrijke schakel voor deelnemers. Vaak vormen vrijwilligers de brug naar de samenleving. “Neem Wim en Mo. Zij wonen hier in de Hoek en zijn ontzettend dankbaar met hun plekje. Als dit niet zou bestaan, waar moeten zij dan heen?” Joop refereert aan de tijd dat alcohol- en drugsverslaafden nog gewoon in dozen in winkelcentrum Hoog Catharijne woonden. “Bij sommigen moet je accepteren dat de verslaving helaas soms blijvend is. Het kernwoord blijft echter waardigheid. De waardigheid die ze weer terugkrijgen door het hebben van een eigen plek, eten en gezelschap.”

Wilt u met ons het verschil maken voor onze deelnemers? Kijk op www.werkenbijhetlegerdesheils.nl/vrijwilligerswerk of bel (030) 274 91 21 of mail [email protected]

Foto: Ebru Aydin

'Jongeren echt willen begrijpen, daar gaat het om'

“Hoe mijn werkdag eruit ziet? Elke dag is anders,” vertelt Morad Uaftouh, jongerenwerker bij JoU in de Utrechtse wijk Noordwest. Hij werkt vanuit het jongerencentrum aan de Prins Bernhardlaan in Zuilen en vanuit De Bus van JoU, mobiel in de wijk. Hij schetst zijn donderdag. “Eerst achter de computer, mail lezen en zo. Dan de straat op in de wijk Zuilen. Tussen zes en zeven uur 's avonds een sportactiviteit in de wijk West, van half acht tot half tien een groep in Noordwest. Daarna maak ik een ambulante ronde in de wijk. Ik kijk dan of er nog jongeren op straat rondhangen en ga met ze in gesprek.”

Overlast

In de wijk gaan de jongerenwerkers langs plekken waar jongerenoverlast is gemeld. Ze kijken wat er aan de hand is en praten met de jongeren. “Soms is het voldoende om te vragen of ze verderop gaan staan. We nodigen ze uit voor de inloop. Of we kijken samen wat voor activiteiten ze zouden willen doen. “

Mede-opvoeders

“Bijzonder aan het jongerenwerk is dat we de jongeren begrijpen, naast ze gaan staan. We zijn mede-opvoeders. De jongeren kunnen alles tegen ons zeggen. En dat doen ze ook.” Is er iets aan de hand met een jongen of meisje, dan verwijst Morad door naar de individueel begeleider van JoU. Die biedt coaching en schakelt indien nodig het buurtteam of andere hulpverleners in.

Voor wat hoort wat

Voor wat, hoort wat is een belangrijk principe in het jongerenwerk. “Laatst nog hadden we een opschoondag. Samen met jongeren die overlast veroorzaken op het plein, hebben we de rotzooi van lege blikjes opgeruimd. Hoe we voor elkaar krijgen dat de jongeren meehelpen? Dat komt door de band die we hebben opgebouwd. Ook is er een beloning: we gaan bijvoorbeeld met de jongeren sporten, koken, bowlen, zwemmen, en een enkele keer naar een pretpark.”

Ouders

Voor zo’n activiteit gaan de jongerenwerkers altijd langs bij de ouders om toestemming te vragen. Een mooi moment om de ouders weer te betrekken bij het jongerenwerk en te praten over hoe het gaat met hun zoon of dochter. “Ouders zijn altijd welkom, negen van de tien ouders heeft mijn nummer en mailadres.“

Tip

Heeft Morad nog een tip voor ouders met pubers? “Goed luisteren naar je zoon of dochter, zodat je echt begrijpt wat hij of zij wil.“

_BT Clear
_BT Clear