Vraag je wijzer,

hulp voor ouderen met alledaagse vragen

_BT Clear

Kwetsbare ouderen een plek bieden waar ze terecht kunnen met concrete vragen, maar ook voor gewoon een kop koffie; dat is in een notendop waar het om draait bij de wekelijkse inloopspreekuren van Vraag je wijzer. In de Bibliotheken Hoograven (dinsdagen van 10:00 tot 12:00 uur) en Overvecht en Kanaleneiland (donderdagen van 10:00 tot 12:00 uur) staan de vaste gastvrouwen en gastheer van de Bibliotheek klaar om in gesprek te gaan met ouderen die daaraan behoefte hebben.

Laagdrempelig en toegankelijk

Gemma Bierman is projectleider van ‘Ouderen in de Wijk’, waarvan deze spreekuren een onderdeel zijn. “We zijn vorig jaar gestart en het project is nog in ontwikkeling, maar we boeken nu al mooie resultaten. Voor veel mensen is een bibliotheek bij uitstek een plek met een lage drempel en een open karakter. Onze doelgroep – 65+, vaak met enkel AOW en soms laaggeletterd – weet ons daar goed te vinden. We willen daarbij geen taken overnemen van de verschillende welzijnsorganisaties, maar verwijzen door naar organisaties en activiteiten al naar gelang de behoefte van ouderen. Veel vragen en problemen laten zich echter ook ter plekke oplossen.”

Diverse vragen

Een belangrijk aandachtsgebied is digitalisering. Ouderen die moeite hebben met mobiele telefoons, tablets of de computer komen graag langs. “Zo organiseren wij wekelijks een speciale tablet-inloop die goed wordt bezocht”, vertelt Bierman.

“Maar ook allerlei andere verzoeken en vragen komen op het pad van de gastvrouwen. Heel divers: van het aanvragen van een herkeuring voor een rijbewijs tot het helpen zoeken naar een dansschool met een speciaal aanbod voor ouderen. En we proberen altijd te helpen. Soms kan dat vanuit ons eigen aanbod van activiteiten en cursussen, maar we verwijzen ook door naar partners in de wijk of we zoeken zelf bepaalde zaken uit.

We willen de mensen uit deze doelgroep echt op weg helpen.” Op dit moment kunnen ouderen in Utrecht in de bovengenoemde drie vestigingen gebruikmaken van Vraag je wijzer. Wellicht wordt het project in de toekomst uitgebreid naar meer vestigingen van de Bibliotheken van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het project is tot stand gekomen met financiële steun van het EU EFMB Fonds.

_BT Clear

Terug in je kracht!

Na het oplopen van hersenletsel (niet aangeboren hersenletsel, NAH), kunnen mensen blijvend last houden van de gevolgen. Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, wordt opeens een uitdaging. Jaarlijks krijgen in de stad Utrecht naar schatting 2.500 mensen te maken met hersenletsel, als gevolg van een ongeluk, beroerte, hartstilstand, tumor, hersenbloeding of operatie. Boogh brengt mensen met hersenletsel terug in hun kracht door vervolgbehandelingen, begeleiding, training en re-integratie trajecten.

Iemand die hersenletsel oploopt komt meestal in een revalidatiecentrum terecht. Het in praktijk brengen van alles wat geleerd is tijdens de revalidatie gaat niet vanzelfsprekend. Mensen ervaren dat hun hele leven plotsklaps is veranderd. De gevolgen zijn daarmee niet
alleen van toepassing op degene met NAH zelf. Hersenletsel heeft ook een grote impact op de partner, ouder of familie.

Grip op het leven

Een grote groep mensen met NAH kan zich redden met lichte ondersteuning. Voor een kleine groep geldt dit niet. Juist voor hen maakt Boogh het verschil door specifiek maatwerk te bieden. Want het leren omgaan met mogelijkheden en beperkingen stopt niet na revalidatie.

Aanpak

De begeleiding en behandeling richt zich op gebieden waarop mensen met hersenletsel vaak problemen ervaren. Het aanbrengen van structuur is hierbij het sleutelwoord. Daarbij is de behandeling, onder de naam Hersenz, erop gericht om mensen zo goed mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Per cliënt wordt gekeken wat hij of zij wil bereiken en welke behandelmethode hierbij het beste past. Door mensen met hersenletsel vanaf het moment dat ze weer thuis zijn een vervolgbehandeling te bieden, wordt voorkomen dat mensen in de chronische fase vastlopen.

Naast behandelingen biedt de organisatie ook dagbesteding aan. Hier kunnen mensen met hersenletsel in eigen tempo en naar eigen vermogen zingevend bezig zijn. Dankzij deze ondersteuning neemt Boogh tijdelijk de zorg van de mantelzorger over.

Boogh heeft vestigingen in heel Midden Nederland, waaronder in Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.boogh.nl

_BT Clear
_BT Clear