Van banketbakker naar verzorgende

Veel animo voor carriére switch naar zorg

Om het tekort aan personeel aan te pakken is zorgorganisatie AxionContinu onlangs zelf gestart met een opleiding voor zij-instromers en met succes. De telefoon gaat elke dag.

De eerste twee groepen studenten zijn net gestart. Het scholingstraject duurt in totaal achttien maanden en bestaat uit één cursusdag, gecombineerd met drie dagen werken per week. Bij afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers twee diploma’s: verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) en Maatschappelijke Zorg. Met deze twee diploma’s zit zowel het zorg- als het welzijnsaspect voldoende in de opleiding verweven. Dat is nodig omdat de grens tussen zorg en welzijn meer en meer vervaagt. De studenten worden in de praktijk begeleid door oudere medewerkers. Voor hen is het fijn dat zij op deze manier ontlast worden van zwaar werk, terwijl zij hun jarenlange werkervaring kunnen overdragen aan de nieuwe medewerkers. Het mes snijdt zo aan twee kanten.

"Iedereen zei: 'Dat is echt iets voor Roos'."

De 25-jarige Roos van Kleinwee werkte een maand geleden nog als banketbakker. “Dat heb ik vier jaar lang gedaan, maar na verloop van tijd wilde ik iets anders met mijn leven.” Roos kwam voor het eerst in aanraking met de zorg toen haar dementerende grootmoeder op een gesloten afdeling terechtkwam. “Ik zag hoeveel hulp deze mensen nodig hebben. Ik vind de zorg een mooi beroep. Ik ben zelf ook een zorgzaam type. Je moet het toch wel in je hebben.” Roos heeft net de introductiebijeenkomst achter de rug. “Die vond ik goed. Het werk wordt zeker niet te rooskleurig voorgespiegeld. Ik weet ook wel dat het hard werken wordt.”

In het voorjaar van 2018 start een nieuwe groep. Heeft u belangstelling, houd dan de website www.mijnprachtbaan.nl in de gaten. Onder het onderdeel werken&leren/Zij-instroomtraject Verzorgende IG vindt u informatie over nieuw te starten groepen.

Roos van Kleinwee

Foto:WillemMes

'Het is niet zo heel ver van huis'

een Syrische vluchteling in de hulpverlening

Faris is een goed opgeleide man van ruim vijftig, die 27 jaar geleden moest vluchten uit Syrië. Hij spreekt perfect Nederlands en na zijn vlucht had het er alle schijn van dat hij zijn weg in ons land goed zou vinden. Dat bleek maar ten dele het geval want de trauma's die hem deden vluchten, zijn hem blijven achtervolgen. Faris heeft een posttraumatische stress stoornis (PTSS), de acute variant. Dat betekent dat de symptomen hem overvallen. Hij beleeft het geweld van vroeger steeds opnieuw, is dan angstig en prikkelbaar, en wantrouwig, en hij slaapt slecht. Zijn huwelijk is erdoor gestrand en op zijn werk loopt hij voortdurend vast.

Luisterend oor

Voor PTSS heeft de geestelijke gezondheidszorg allerlei behandelingen. Probleem daarmee is echter dat die niet altijd aanslaan. Dat is bij Faris het geval vanwege een medicijnallergie en de sterke psychologische afweer waarover hij beschikt. Het betekende dat de GGZ hem niet kon helpen.

Hij probeerde het vervolgens bij andere instanties, maar vond er geen luisterend oor. “De hulpverleners bedoelden het goed, maar hadden nooit genoeg tijd”, aldus Faris. “Ze werken teveel met standaardoplossingen en die sluiten bij mij niet aan”. Uiteindelijk klopte hij aan bij Saida, een van de consulenten van Steunpunt GGZ. Die ging om te beginnen meerdere keren per week met hem in gesprek. Ze maakte tijd. Het klikte en dat gaf hem weer vertrouwen. “Het is bij het Steunpunt niet zo heel ver van huis”, aldus Faris, waarmee hij wil zeggen dat de sfeer waarin hulp wordt geboden belangrijk is voor hem. Die moet aansluiten en niet te bureaucratisch zijn.

Ervaringsdeskundig

De PTSS is er niet door opgelost, maar Faris is wel weerbaarder geworden. Hij helpt inmiddels met de begeleiding van andere Syrische vluchtelingen en werkt nu samen met de maatschappelijk werkende in de wijk waar hij aanvankelijk zelf geen aansluiting vond. Zijn ervaringsdeskundigheid is belangrijk: “Als je de dingen zelf hebt meegemaakt”, vertelt Faris, “heb je maar twee woorden nodig om de ander te begrijpen. Dat is goed voor het contact.” Hij helpt niet alleen zijn voormalige landgenoten, maar nu ook Utrechtse hulpverleners gevoeliger te worden voor hun problematiek.

Maak nader kennis met Faris op www.ggzutrecht.nl.

_BT Clear
_BT Clear