Hulpverleners in de ggz werken dichter bij de patiënt en bij elkaar:

“Het hele leven van de patiënt in beeld hebben, is van grote waarde”

_BT Clear

Meer en meer gaan hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg in kleine en plaatselijke gebieds- en regioteams werken, dicht bij de patiënt en dicht bij elkaar. Daarmee wordt de geestelijke gezondheidszorg beter toegankelijk voor de patiënt en staan zijn hulpvragen, keuzes en wensen nog meer centraal. Ook kunnen hulpverleners beter en sneller gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring. Bijvoorbeeld in de hulp voor mensen met Autisme.

Autismedeskundige Jetty Visserman van Lister en Audrey Mol, klinisch psycholoog en inhoudelijk leidinggevende bij Altrecht Autisme, vertellen over de voordelen voor patiënt én hulpverlener.

Jetty: “De nauwere samenwerking tussen onze én andere organisaties is belangrijk voor de patiënt, zeker ook voor mensen met Autisme. Zij vinden het vaak moeilijk om met verschillende mensen in verschillende situaties gericht om hulp te vragen. Sowieso is hulp vragen al moeilijk en zeker als je moeite hebt om te weten waar je een bepaalde hulpverlener voor kunt vragen. Door onze sterkere samenwerking met Altrecht Autisme weten alle hulpverleners waar de patiënt mee bezig is. Zo hoeft hij of zij in een gesprek bijvoorbeeld niet steeds weer alles opnieuw te vertellen. Bovendien voorkom je zo dat de ene hulpverlener toch net weer even iets anders zegt dan de andere hulpverlener. Dat is ook extra lastig voor patiënten met Autisme.”

Iedereen goed op de hoogte

“Ik ga regelmatig met patiënten naar zorgoverleg”, vervolgt Jetty. “Je merkt dat het voor de patiënten helpend is om niet steeds alle context uit te hoeven leggen. Je kunt als hulpverlener ook makkelijker een hulpvraag vertalen naar een concrete actie. Omdat je zo goed op de hoogte bent van het werk van je collega’s, kun je voor de patiënt makkelijker een extra ordening maken. Ook heel belangrijk, want patiënten met Autisme hebben bij wijze van spreken ‘miljoenen aparte laatjes met informatie in hun hoofd’ en zie dan maar eens op het juiste moment de juiste informatie te vinden.”

Vangnet rond de patiënt

Audrey: “Als geestelijke gezondheidszorg zijn we één van de hulpbronnen, maar de patiënt heeft natuurlijk veel meer bronnen van hulp. Die kan bijvoorbeeld van familie en andere naasten komen, of van school en sportclub. Het mooiste is als alle hulpbronnen hun eigen bijdrage leveren, beschikbaar zijn wanneer nodig en met elkaar verbonden zijn. En als de ggz nodig is, willen we de patiënt zo snel mogelijk bijstaan en gebruikmaken van de mogelijkheden van alle anderen rond de patiënt. Dat kan alleen als je goed samenwerkt en dicht bij elkaar bent. Dan heb je een prima vangnet dicht bij de patiënt zodat deze kan werken aan zijn herstel, waar iedereen op zijn eigen manier aan bijdraagt.”

Flexibeler

Audrey over de betekenis voor haar als hulpverlener: “Ik vind het een mooie ontwikkeling, deze gebieds- of regiogerichte hulpverlening. Het betekent veel flexibeler en gevarieerder werken, maar ook intensiever samenwerken met partners. De ene keer ontmoet je de patiënt op een voor hem of haar geschikte plek; een andere keer komt de patiënt naar mijn kantoor. Of ik geef consultatie aan een collega van een andere afdeling of organisatie. Tijdens zorgafstemmingsgesprekken met de patiënt, zijn systeem en belangrijkste hulpbronnen, bespreken we de vorderingen in de behandeling en het dagelijkse leven. Iedereen weet zo precies van de patiënt wat hij of zij in de behandeling en begeleiding leert en in de praktijk toepast. De mensen die wij bij Altrecht Autisme behandelen, hebben ook vaak een andere psychiatrische aandoening. Als je met elkaar in een team werkt, kun je snel een expert op dat gebied inschakelen of raadplegen, zonder doorverwijzingen met lange wachttijden. Zo geven we de hulp samen vorm en dragen we ook samen verantwoordelijkheid.”

Niet steeds wachten

Jetty: “Ook voor mij is de nauwere samenwerking fijn. Het is gewoon lastiger als je elkaar minder vaak ziet. Lister begeleidt, Altrecht behandelt. Die twee zaken liggen dicht tegen elkaar aan, maar zijn toch heel verschillend. We kunnen nu sneller bepalen wat passend is. Je hoeft de patiënt niet steeds te laten wachten, want door de kortere lijntjes gaat alles veel sneller en duidelijker. Het hele leven van de patiënt in beeld hebben is van grote waarde!”

Gelijkwaardigheid

Jetty ten slotte: “Belangrijk is dat je als partijen allemaal in die samenwerking investeert. Dan werpt het pas zijn vruchten af. Denk niet dat ’t vanzelf gaat; een goede samenwerking is echt niet zo vanzelfsprekend. Je moet de meerwaarde zien en op een gelijkwaardige manier de samenwerking aan kunnen gaan. Vroeger lagen de verhoudingen wat anders en had je als begeleider vaak het idee dat de behandelaar leidend was en jij volgend. Maar dat is niet het goede uitgangspunt. Alle partijen zijn gelijkwaardig, maar doen andere dingen. Dat is een belangrijke en positieve verandering van de afgelopen tijd.” Audrey: “Altrecht Autisme en de autismelocaties van Lister hebben daar in de afgelopen vijf jaar al waardevolle ervaring mee opgedaan. Behandeling en begeleiding gaan in de ggz hand in hand.”

Altrecht, specialist in geestelijke gezondheidszorg
Lange Nieuwstraat 119
3512 PG Utrecht
Tel. 030 – 230 8585
www.altrecht.nl

_BT Clear
_BT Clear