Integrale Zorg = Maatwerk

Soms kunnen problemen thuis of op school zo groot worden, dat een gezin tijdelijk extra hulp nodig heeft om hierin verandering te brengen. Naast opvoedondersteuning is vaak ook een gerichte behandeling van het kind noodzakelijk. Integrale Zorg van Lijn5 combineert verschillende soorten hulp om gezinnen weer in hun kracht te zetten.

Lijn5 heeft een jarenlange ervaring in de diagnostiek en behandeling van jongeren met een licht verstandelijk beperking (LVB= licht verstandelijk beperkt) en gezinnen die te maken hebben met een opeenstapeling van problemen; sociaal-emotioneel, sociaal-economisch, echtscheidingsproblematiek, waarbij de licht verstandelijke beperking bij het kind en/of de ouders de kern vormt. In de praktijk blijkt dat juist bij complexe hulpvragen één specifieke behandelvorm tekortschiet, met een uithuisplaatsing als laatste alternatief. Een aantal jaar geleden is daarom Integrale Zorg ontwikkeld.

Op maat

Ons doel is dat een kind zo lang- of veel mogelijk thuis kan blijven wonen of weer gaat wonen. Om dit te bereiken start Integrale Zorg altijd met een uitgebreide diagnostiek, waarbij de behandelcoördinator samen met het gezin en andere betrokken hulpverleners kijkt wat nodig is. Aangezien elke hulpvraag anders is, wordt ieder traject volledig op maat samengesteld. De rode draad vormt intensieve gezinsbehandeling en daarnaast is van alles mogelijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld diagnostiek, therapie, naschoolse dagbehandeling en/of een bed op ‘recept’ inzetten. De mogelijkheid van zo’n bed geeft een gezin vaak al voldoende rust om door te gaan. En soms is het juist goed dat een kind langer bij ons is.

Samenwerking

Kenmerkend voor de werkwijze van Lijn5 is dat niet het kind of het gedrag van het kind centraal staat, maar het functioneren van het gezinssysteem als geheel. Samen met het kind én de ouders werken we aan de behandeldoelen. Het behandeltraject is altijd aanvullend op en in samenwerking met de ondersteuning die door het CJG/buurtteam gegeven wordt. Daarbij kunnen we gemakkelijk expertise invliegen die wij zelf niet in huis hebben, bijvoorbeeld op het gebied van verslaving. Vanuit één plan bouwen we gezamenlijk aan een basis voor een zelfstandige toekomst, zodat onze specialistische hulp niet meer nodig is.

Meer informatie? Bel de Toegang
van Lijn5 via telefoonnummer
088-513 19 00 of kijk op www.ln5.nl.

Veranderingen in de jeugdzorg:

ontwikkeling bso-extra

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp, zoals vastgelegd in de Jeugdwet. Ambitie is om de zorg voor kinderen in een vertrouwde omgeving dichter bij huis te organiseren. Kinderen die meer nodig hebben om zich te ontwikkelen, doen minder vaak een beroep op zorginstanties en maken daardoor vaker gebruik van de reguliere opvang. Bij Partou zijn deze kinderen van harte welkom op de ‘bso-extra’. We vragen Rachel van Erkel, vestigingsmanager bij Partou in Vleuten, hoe dit in zijn werk gaat.

Voor wie is bso-extra?

Bso-extra is er voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar, die wonen in de gemeente Utrecht en waarbij sprake is van gedrags-, of ontwikkelingsproblemen, maar ook van sociale problematiek. Zij kunnen met de juiste begeleiding, een goede groepsruimte en veel structuur toch naar een reguliere bso. Dat is fijn, want daardoor staat het kind centraal en niet de extra zorgbehoefte

Wat is bso-extra precies?

Binnen de ruimtes van de reguliere bso, staat bij ‘bso-extra’ persoonlijke aandacht voorop onder begeleiding van gespecialiseerde HBO-geschoolde pedagogisch medewerkers. De groepen zijn klein en hebben vaste gezichten. De kinderen doen zoveel mogelijk mee aan de activiteiten van de reguliere bso-groep. Dat geeft ze zelfvertrouwen, plezier en energie. Is het programma te druk of heeft een kind behoefte aan rust, dan is er alle ruimte voor eigen activiteiten passend bij de ontwikkeling en behoefte van het kind. Of ze kunnen even ontsnappen aan de drukte in de speciaal ingerichte prikkelarme ruimte. We werken met een planbord, waarmee we structuur geven aan de dag en een vast dagritme creëren.

Wat vinden ouders van bso-extra?

Bij een aantal vestigingen van Partou bieden we bso-extra. Zo ook aan de Moerasvaren in Vleuten. Ouders zijn erg positief en blij dat hun kind toch naar een gewone bso kan. “Het is een veilige omgeving waar mijn kind zichzelf kan zijn en zich kan terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft. Maar ook samen met andere kinderen kan spelen en daarbij wordt geholpen als dat nodig is,” aldus
Dorethy Jansen, moeder van Daan. 

Meer weten over bso-extra?

Kijk dan op www.partou.nl/waarompartou/. Of neem direct contact op met de vestiging in Vleuten via [email protected] of 06-15142603.

_BT Clear
_BT Clear