_BT Clear

Mantelzorg

  • Ik kan de zorg niet meer helemaal zelf doen. Hoe kan ik hulp krijgen?
  • Ik doe altijd alles voor mijn moeder; mijn broers en zussen doen bijna niks. Hoe kan ik daar met ze over praten?
  • Ik zou graag met andere mantelzorgers contact hebben om ervaringen te delen.
  • Ik voel me niet prettig behandeld in het zorgcentrum waar mijn partner is opgenomen. Kunt u helpen om de situatie te veranderen?

U bent mantelzorger als u zorgt voor een familielid, vriend of buur. U zorgt bijvoorbeeld voor uw chronische zieke partner. Of voor uw gehandicapte kind. Of een goede vriend die niet meer zonder hulp kan. Mantelzorg is dankbaar werk. Maar het kan ook enorm zwaar zijn. Hebt u vragen over mantelzorg? Wilt u ervaringen delen met andere mantelzorgers? Of kunt u hulp gebruiken? Het buurtteam of U Centraal kunnen u helpen.
Kijk voor alle adressen en contactgegevens van het buurtteam in uw buurt op www.buurtteamsutrecht.nl. U Centraal heeft een Steunpunt Mantelzorg: 030 - 236 17 40 of www.u-centraal.nl/mantelzorg

Opvoeden en opgroeien

Hebt u vragen over het opvoeden of opgroeien van uw kind(eren)? Veel informatie vindt u op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin Utrecht: www.jeugdengezinutrecht.nl. Er is een forum, er zijn handige apps, infobladen, filmpjes en cursussen om u te ondersteunen bij alle vragen en problemen rondom kinderen (krijgen) en opvoeding.

Ook het buurtteam in uw eigen buurt helpt u graag. Het buurtteam heeft gespecialiseerde medewerkers voor jeugd en gezin die u helpen omgaan met gedragsproblemen, psychische problemen of een (verstandelijke) beperking bij uw kind(eren). Ook bij andere zaken die misschien spelen in uw gezin, zoals echtscheiding, verslaving, werkloosheid, schulden of huiselijk geweld, biedt het buurtteam ondersteuning.

Nederlands leren en computeren

Wilt u de Nederlandse taal (beter) leren spreken? Het Taalhuis Utrecht organiseert hiervoor activiteiten in de meeste Utrechtse bibliotheken. U kunt bij het Taalinformatiepunt in de bieb samen met een medewerker kijken wat bij u past: een cursus, een leesgroep of een taalmaatje. Een taalmaatje is een vrijwilliger die u helpt bij het leren van de taal. Op de website utrecht.jekuntmeer.nl vindt u een overzicht van taalcursussen.

Bij Digiwijs 3.0 leert u stap voor stap hoe u een computer gebruikt en hoe u informatie kunt zoeken op internet. Een cursus bij Digiwijs 3.0 duurt tien weken, elke week een ochtend of een middag. Ook leuk voor de sociale contacten! Voor deelname betaalt u in totaal € 20 en er is ook ruimte om te oefenen met de Nederlandse taal. Wilt u meedoen of meer weten? Bel 030-878 15 35 of kom langs op Stroyenborchdreef 12 in Overvecht.

U kunt ook oefenen met de taal en de computer in de bibliotheek in uw buurt. Daar zijn regelmatig bijeenkomsten, waar u zich niet voor hoeft aan te melden. Op www.bibliotheekutrecht.nl vindt u een overzicht van deze bijeenkomsten. Of vraag ernaar in uw bibliotheek.

Huiselijk geweld

Gaat het bij u thuis niet goed? Of hebt u zorgen over de veiligheid van iemand in uw omgeving? Bel dan met Veilig Thuis Utrecht, 0800 - 2000. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.

Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor informatie, advies en hulp, om zorgen te bespreken en eventueel een melding te doen. Als u twijfelt bel dan voor advies. Dat mag ook anoniem. Het nummer is dag en nacht bereikbaar. Is er direct gevaar? Bel dan 112!

_BT Clear