In vertrouwen je hart luchten

Voor vrouwen met een niet-westerse achtergrond opent Kinderdagcentrum Oikos van Reinaerde in de Utrechtse wijk Overvecht wekelijks zijn deuren. Onder begeleiding van zorgprofessionals praten de vrouwen over alles wat hen bezighoudt, zoals opvoeding, relaties en gezondheid.

_BT Clear

Deze Inloop Plus-ochtenden, gestart in 2012, zijn zo’n succes, dat de gemeente ze heeft omarmd. Reinaerde heeft de inloopochtenden ook opgezet in de wijken Zuilen, Kanaleneiland en Leidsche Rijn, met gemeentesubsidie uit de Sociale Prestatie. Binnenkort starten er ook mannengroepen.

Safia el Kodady speelt een belangrijke rol bij de inloopochtenden. Safia werkt als opvoedkundig gezinsbehandelaar en is daarnaast cultuurvertaler. Vanuit haar eigen Marokkaanse achtergrond kan zij bruggen bouwen tussen mensen van verschillende afkomst. Zo probeert ze misverstanden uit de weg te ruimen.

“Marokkaanse mensen vinden het ongepast om over je problemen te praten tegen een buitenstaander, ook al is dat een zorgprofessional”, geeft Safia als voorbeeld. “Daardoor weet je niet wat er speelt binnen gezinnen.

We komen dagelijks in contact met moeders die hun kinderen komen halen en brengen en zo kregen we die verhalen wél te horen. Op die manier kwamen we op het idee voor een inloopochtend.”

Ambassadeurs

“Vrouwen dragen zelf de onderwerpen aan waarover ze willen praten”, legt Safia de werkwijze uit. “Soms is er een gastspreker die dieper op een bepaald thema ingaat, zoals een jeugdrechercheur die voorlichting geeft over sexting en grooming, het via social media doorsturen van seksueel getinte afbeeldingen van jezelf.”

Verder is er een belangrijke taak weggelegd voor ambassadeurs. Safia: “Ambassadeurs zijn vrouwen die ook in de groep zitten en die langzamerhand onze rol gaan overnemen. Zo wordt het een groep voor en door de deelneemsters zelf, met de professionals aan de zijlijn.”

Hechte groep

Toch is het een kwestie van lange adem, geeft Safia toe. “Het kost tijd voordat deze vrouwen zich helemaal op hun gemak voelen en hun wantrouwen laten varen. Op veel onderwerpen rust een taboe en ook het schaamtegevoel is groot. Daarom zijn dit ook van die langdurige trajecten.”

Inmiddels is er een ontzettend hechte groep ontstaan, die tot Safia’s verrassing zelf het initiatief heeft genomen om iets voor de wijk te doen. Safia: “Met een aantal ambassadeurs hebben we de Inloop Plus ook in andere wijken opgezet. Zij nemen nu het heft in handen. Ik vind dat echt prachtig.”

Bel voor meer informatie: (030) 28 75 210.

 
 
 
_BT Clear

Majella Wonen

Majella Wonen is een woonproject waarbij 70 buurappartementen worden bewoond door ‘dragende’ en ‘vragende’ bewoners. De vragende bewoners zijn cliënten van de Tussenvoorziening, die dakloos waren en bij Majella een woonplek met begeleiding hebben.

De begeleiding wordt in drie jaar afgebouwd, daarna komt de woning op naam van de bewoner. De dragende bewoners zijn mensen met een grote sociale betrokkenheid die een actieve bijdrage willen en kunnen leveren aan de woonomgeving. Als medewerker van de Tussenvoorziening is het heel speciaal om te werken bij Majella Wonen. Het enthousiasme spat er bij alle bewoners van af. Alle bewoners zijn lid van de woonvereniging.

Deze heeft als doel om samen een prettige woonbuurt te creëren. Dat gebeurt op heel diverse manieren. De activiteitencommissie heeft op burendag de officiële opening van Majella Wonen georganiseerd, gevolgd door barbecue en feest voor de hele buurt. Elke woensdagavond is er fitness en verzamelen zich bewoners die samen hardlopen en oefeningen doen. De tuincommissie heeft aan woningbouwvereniging Portaal gevraagd om de grond met struiken rondom het gebouw te gebruiken. Daarvoor is akkoord gegeven: er worden nu plannen gemaakt voor een moestuin en bloementuin.

Maar er is nog veel meer. De taken van de fietsenmakerij spreken voor zich. De communicatiecommissie onderhoudt een levendige facebook pagina en geeft het Majella magazine uit met onder meer portretten van bewoners en de plannen van de vereniging.

Misschien nog wel belangrijker dan al deze activiteiten: de woonvereniging zorgt ervoor dat de ‘gewone’ dingen die buren onderling doen bewust worden gedaan: elkaar gedag zeggen, weten wie je buren zijn, het gewoon vinden om op elkaar te letten of hulp te vragen bij kleine dingen. Voor mensen die uit een dakloze situatie komen, is het gecompliceerd om het traject naar zelfstandigheid in te gaan. Deze gewone dingen zijn cruciaal voor het slagen van zo’n traject.

_BT Clear