Geestelijke gezondheidszorg: ook in de wijk

_BT Clear

Medewerkers van de geestelijke gezondheidszorg gaan de wijk in. Door daar te gaan werken, leren ze de wijk, de sociale netwerken en andere zorgverleners kennen en kunnen zij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening samen veel beter helpen de draad weer op te pakken. Met behandeling, woonbegeleiding, maar ook met het vinden van sociale contacten en werk. Andersom wordt de omgeving gemakkelijker betrokken bij de patiënt.

Marlies en Matthijs zijn ervaringsdeskundig casemanager bij Altrecht en werken in de proeftuinen: een experiment met wijkgericht werken in de Utrechtse ggz.

“We kunnen nu snel even met collega’s van andere organisaties overleggen, omdat we elkaar kennen en op dezelfde plek werken”, vertelt Matthijs. “De patiënt is snel op de juiste plek en hoeft niet langs allerlei loketten. Laatst had ik contact met een moeder wiens zoon uit huis moest worden geplaatst. Doordat ik nu letterlijk een collega van Lister op zijn rug kon tikken en hem vroeg mee te gaan om met moeder en zoon te praten, kunnen we nu samen kijken welke woonsituatie voor hem het meest geschikt is.”

Marlies: “Een praktijkondersteuner ggz van de huisarts behandelde een patiënt met een psychotische kwetsbaarheid. De patiënt wilde geen specialistische ggz, maar had wel dringend hulp nodig. Van een eventuele psychose wilde de patiënt niets weten, maar praten over hooggevoeligheidsklachten mocht wel. Ik ben toen een paar keer met de praktijkondersteuner mee gegaan om vanuit mijn ervaring over deze klachten te praten. Zo konden we snel de noodzakelijke ondersteuning bieden en erger voorkomen. Je ziet mensen tijdig. Je lost niet alleen crisissituaties op, maar kunt ook samen de kwaliteit van leven en de kans op herstel vergroten.”

Voor behandeling bij Altrecht is altijd een verwijzing nodig van het wijk- en buurtteam (alleen tot 18 jaar), de huisarts, of een andere medisch specialist.

Meer informatie: www.altrecht.nl/wijkgerichtwerken.

Medewerkers van Altrecht F-ACT, Altrecht Psychiatrie en verslaving, Lister, Victas, WIJ 3.0 en Indigo vormen samen een nieuw wijkteam: de proeftuin voor ggz in de wijk.

_BT Clear
 
 
 

Zorgvuldig Scheiden

_BT Clear

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis in het leven. Dat geldt voor het echtpaar, maar zeker ook voor de kinderen.

Men zegt wel eens dat er soms lichtvaardig wordt gescheiden, maar dat heb ik in mijn 34 jarige praktijk als familierechtadvocaat en mediator nog niet meegemaakt. Meestal gaat er een lang proces aan vooraf van twijfel, angst, onzekerheid en zorgen.

Als uiteindelijk dan de beslissing wordt genomen om te scheiden dan willen mensen het soms snel en zo voordelig mogelijk geregeld hebben. Dat kan ten koste van een zorgvuldige afhandeling gaan en als dingen niet goed zijn vastgelegd of vergeten zijn te regelen is het achteraf herstellen ervan vaak lastig.

Wat moet er allemaal geregeld worden?

  • er moet een ouderschapsplan komen met afspraken over omgang, kinderalimentatie en over de wijze waarop de ouders elkaar informeren en raadplegen over de kinderen;
  • beoordeeld moet worden of partneralimentatie moet worden betaald. De hoogte wordt berekend op grond van de behoefte van de alimentatiegerechtigde en de draagkracht van de alimentatieplichtige. Ook kunnen afspraken over de duur worden gemaakt; de maximale wettelijke duur is 12 jaar;
  • de gemeenschap van goederen moet worden verdeeld. De waarde van alles moet worden bepaald en afgesproken moet worden wie welke schulden voor zijn rekening neemt. Zijn er huwelijksvoorwaarden dan moet het vermogen op basis van de inhoud daarvan worden afgewikkeld;
  • er moeten afspraken over de pensioenverevening worden gemaakt;
  • de fiscale consequenties van de scheiding moeten goed bekeken worden.

Al met al is er veel te regelen in een zeer emotionele periode.

Het is dus verstandig om naar een gespecialiseerd familierechtadvocaat te gaan. Deze zal alles in kaart brengen en meestal wordt dan geprobeerd via overleg met de andere advocaat tot een regeling te komen. Lukt dat niet dan is een procedure bij de rechtbank nodig. Als mediation de voorkeur heeft: de meeste gespecialiseerde familierechtadvocaten zijn ook scheidingsmediator.

Meer vragen: neemt u contact op met mr Anke Mulder, van Benthem & Keulen Advocaten en Notariaat, 030-2595522, [email protected], www.vbk.nl

_BT Clear